Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Καταπέλτης» το Κογκρέσο για την Άγκυρα: Καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Νέα καταδίκη για την Τουρκία, μετά την έκθεση «κόλαφο» του Κογκρέσου των ΗΠΑ για τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες, αλλά και την τουρκική ...





Νέα καταδίκη για την Τουρκία, μετά την έκθεση «κόλαφο» του Κογκρέσου των ΗΠΑ για τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες, αλλά και την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 9 Ιανουαρίου από την αρμόδια Υπηρεσία Μελετών του Κογκρέσου, προβληματίζει ιδιαίτερα η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας το 2022, «εν μέσω στενότερης και μεγαλύτερης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας», ενώ αποτυπώνεται επίσης το χάσμα ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται η στενή σχέση Άγκυρας και Μόσχας.

«Οι μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν σημαντική κλιμάκωση το 2022 εν μέσω μεγαλύτερης στρατηγικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα. Οι διαφωνίες Τουρκίας-Ελλάδας σχετικά με υπερπτήσεις αμφισβητούμενων περιοχών και άλλα μακροχρόνια ζητήματα στο Αιγαίο αυξήθηκαν και απασχόλησαν το Κογκρέσο. Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις του εναέριου χώρου άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Όσον αφορά τις σχέσεις των προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας, τονίζεται χαρακτηριστικά ότι: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν περιορίζει τις συναντήσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο πολυμερών διασκέψεων. Ενώ η εμβάθυνση των δεσμών με τη Ρωσία σε ορισμένους τομείς παραμένει αιτία ανησυχίας για τις ΗΠΑ».

Για την τουρκική προκλητικότητα τόσο στη Μεσόγειο όσο και στην ευρεία περιοχή αναφέρεται πως «τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τον στρατό της στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Νότιο Καύκασο με τρόπο που έχει επηρεάσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους βασικούς παράγοντες».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.