Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μεταχειρισμένα Wiesel 1 & 2: Θα αποτελούσαν μια αξιόλογη περίπτωση απόκτησης για τον Ελληνικό Στρατό;

Στην απόσυρση των ελαφρών αερομεταφερόμενων οχημάτων Wiesel 1 και Wiesel 2 προβλέπεται να προβεί ο Γερμανικός στρατός. Τα οχήματα αυτά χρησ...





Στην απόσυρση των ελαφρών αερομεταφερόμενων οχημάτων Wiesel 1 και Wiesel 2 προβλέπεται να προβεί ο Γερμανικός στρατός. Τα οχήματα αυτά χρησιμοποιούνται από τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις του και προβλέπεται να αντικατασταθούν από ένα νέας σχεδίασης τεθωρακισμένο όχημα. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει την προοπτική απόκτησης των υπόψη μεταχειρισμένων οχημάτων για χρήση από τον Ε.Σ. Παρακάτω θα προβούμε σε σχολιασμό της είδησης καθώς και σε ανάλυση της χρησιμότητας τέτοιων οχημάτων για τις ανάγκες του Ε.Σ.

Χερσαία κινητικότητα αλεξιπτωτιστών


Οι αλεξιπτωτιστές σχηματίζουν τον πυρήνα των δυνάμεων πεζικού στην αερομεταφερόμενη διάσταση που τις έχει προσδώσει ο Γερμανικός στρατός. Ως εναέρια κινητικότητα των χερσαίων δυνάμεων ορίζεται η ικανότητα τους να χρησιμοποιούν την εναέρια διάσταση του πολέμου ελιγμών για την εκτέλεση σύνθετων και διασυνδεδεμένων επιχειρήσεων με τα λοιπά στοιχεία ελιγμού.

Η χρήση τους εδράζεται στην ικανότητα τους να εκμεταλλεύονται το στοιχείο της πρωτοβουλίας κινήσεων, στην επίτευξη προσωρινής υπεροχής σε τόπο και χρόνο μέσω της αιφνίδιας προβολής ισχύος, στην ταχεία αντίδραση σε κινήσεις του εχθρού καθώς και στην δράση τους σε μακρές αποστάσεις, πίσω από τα εχθρικά μετόπισθεν για την επίτευξη τακτικών, επιχειρησιακών και στρατηγικών σκοπών.

Τα αερομεταφερόμενα οχήματα των δυνάμεων αλεξιπτωτιστών είναι βασικά σχεδιασμένα ως σπονδυλωτά οχήματα, με ικανότητα αποκεντρωμένης δράσης. Μέσω αυτών εξασφαλίζεται στα πρώτα στάδια της αεραπόβασης , η επίτευξη τακτικής ευελιξίας και κινητικότητας, υπό την στοιχειώδη έστω, κάλυψη θώρακα. Τα συγκεκριμένα οχήματα δρουν όχι μόνο ως μεταφορείς οπλικών συστημάτων, ασθενοφόρα, οχήματα διοίκησης και μεταφοράς στρατευμάτων αλλά έχουν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη των “ακολουθούντων δυνάμεων” για παράδειγμα μέσω της μεταφοράς εξοπλισμού μηχανικού για την επιδιόρθωση ή την επέκταση διαδρόμων αποπροσγείωσης.

Στην παρούσα φάση ο Γερμανικός στρατός βρίσκεται στην φάση κατάθεσης των σχεδιαστικών προδιαγραφών για την αντικατάσταση των σημερινών οχημάτων σε χρήση, των Wiesel 1&2.

Η παρούσα κατάσταση

Σήμερα σε χρήση με τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις του Γερμανικού στρατού βρίσκονται πλατφόρμες που τέθηκαν σε υπηρεσία την δεκαετία του 1990. Πιο συγκεκριμένα σε χρήση βρίσκονται τα οχήματα Wiesel 1, στις εκδόσεις του οχήματος οπλισμένου με πυροβόλο Rh 202 των 20 mm και φορέα Α/Τ Κ/Β TOW που βάλει βλήματα BGM-71.

Η αποτελεσματικότητα τους έχει αποδειχθεί όλα τα χρόνια που βρίσκονται σε υπηρεσία καθώς έχουν την ικανότητα να παράσχουν υποστήριξη δια πυρών και αντιαρματική δυνατότητα μεγάλου βεληνεκούς. Ωστόσο σχεδιάζεται ήδη ο αντικαταστάτης τους στην μορφή του “εναέριου κινητού μεταφορέα όπλων” ο οποίος αναμένεται να εισέλθει σε υπηρεσία το 2027. Ως τότε, τα υπάρχοντα οχήματα θα λάβουν μια σειρά από εκσυγχρονισμούς στους τομείς της ισχύος πυρός, της θωράκισης και της επίγνωσης της τακτικής κατάστασης, που θα καταστήσουν ικανά να υπηρετήσουν μέχρι την αντικατάσταση τους. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.