Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Σέρρες: Πινγκ πονγκ ευθυνών για την φονική έκρηξη στο σχολείο – Τα ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας

    Κρίσιμα είναι τα ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας με τον 11χρονο μαθητή, που έχασε τη ζωή του έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε στο ...

   



Κρίσιμα είναι τα ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας με τον 11χρονο μαθητή, που έχασε τη ζωή του έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο του 9ου δημοτικού σχολείου, στις Σέρρες, το μεσημέρι της Δευτέρας. Ήδη, για την υπόθεση υπήρξε παρέμβαση του εισαγγελέα Σερρών, ο οποίος ζητεί την άμεση διερεύνηση ευθυνών για την φονική έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του άτυχου 11χρονου και τον τραυματισμό των άλλων δύο παιδιών.

Ο 11χρονος σκοτώθηκε όταν τον χτύπησε η σιδερένια πόρτα του λεβητοστασίου, που εκσφενδονίστηκε σε απόσταση περίπου 30 μέτρων από το ωστικό κύμα μετά την έκρηξη. Ακόμη δύο αγόρια, ένας 6χρονος και ένας 10χρονος, τραυματίστηκαν ελαφρά και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Σερρών για τις πρώτες βοήθειες. Την ώρα της έκρηξης, τα παιδιά βρίσκονταν στο προαύλιο καθώς είχαν διάλειμμα.

Στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου. Το έργο που είχε ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο με ευθύνη εργολάβου και επιβλέποντα τον δήμο Σερρών ήταν η ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου. Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι ο παλιός καυστήρας με το πετρέλαιο ήταν αυτός που εξερράγη, έπειτα από εργασίες για την μετατροπή του συστήματος θέρμανσης σε γεωθερμία.

Ο διευθυντής του σχολείου επισήμανε ότι διαφωνούσε με το εν λόγω έργο, ενώ ο δήμαρχος Σερρών με δηλώσεις του στον RealFm 97,8 υποστήριξε ότι ο δήμος δεν έδωσε ποτέ άδεια ώστε να γίνουν εργασίες την ώρα που λειτουργούσε το σχολείο. Οι ευθύνες για την τραγωδία γίνονται για ακόμη μια φορά «μπαλάκι».

Ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης μίλησε στον RealFm 97,8 και την εκπομπή των Κωνσταντίνου Λαβίθη και Στεφανίας Κασίμη και υποστήριξε ότι ο δήμος δεν έδωσε ποτέ εντολή ή άδεια ώστε να γίνουν εργασίες την ώρα που λειτουργούσε το σχολείο.

Σε σχόλιο ότι ο διευθυντής του σχολείου ρίχνει ευθύνες στον δήμο, ο δήμαρχος τόνισε ότι «οι ώρες είναι τραγικές, να είστε σίγουροι ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν εκεί που πρέπει, προς κάθε κατεύθυνση. Ποτέ από τον δήμο δεν δόθηκε καμία άδεια να γίνουν εργασίες την ώρα της λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Η συμβατική υποχρέωση του εργολάβου απέναντι στον κύριο του έργου, που είναι ο δήμος, είναι ότι οι εργασίες του εργολάβου γίνονται κατά τις ώρες που δεν λειτουργεί το σχολείο. Εκτός αν υπάρχει αποδοχή είτε από τον διευθυντή είτε από την τεχνική υπηρεσία του δήμου να γίνουν συγκεκριμένες εργασίες, όταν τηρούνται φυσικά όλα τα μέσα από τον εργολάβο. Τέτοια εντολή, τέτοια άδεια από τον δήμο δεν δόθηκε ποτέ. Ο δήμος δεν γνώριζε ότι γίνονταν εν ώρα λειτουργίας της σχολικής μονάδας, εκεί εργασίες».

«Ποιος άνοιξε το σχολείο για να μπει ένας εργολάβος μέσα; Ο δήμος δεν είναι στα σχολεία. Ευθύνη για τις σχολικές μονάδες έχουν οι διευθυντές», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης για να διευκρινίσει στην συνέχεια ότι δεν είχε γίνει παραλαβή του συγκεκριμένου κομματιού του έργου.

Σε ερώτηση αν ισχύει ότι ο διευθυντής διαφωνούσε με το έργο, ο δήμαρχος Σερρών απάντησε πως «αυτό δεν είναι δουλειά του διευθυντή. Η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων που γίνονται σε όλη την Ελλάδα και σωστά γίνονται είναι κάτι που αποτελεί στόχευση για όλα τα σχολεία μας, για όλες τις δημόσιες και δημοτικές δημόσιες δομές. Εδώ έγιναν λάθη, έγιναν κάποιες παραλείψεις που επαναλαμβάνω ότι θα διερευνηθούν».

Υπογράμμισε ότι οι έρευνες για το τραγικό περιστατικό βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ κατέληξε επαναλαμβάνοντας πως «με βεβαιότητα σας λέω ότι δεν δώσαμε ποτέ άδεια να λειτουργήσει ο εργολάβος κατά την ώρα που το σχολείο λειτουργούσε» και εξήγησε ότι αυτό προβλέπεται στη σύμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.