Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Εύβοια: Νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου – «Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ισχυρού μετασεισμού»

Συγκλήθηκε εκ νέου σήμερα η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, προκειμένου να αξιολογ...





Συγκλήθηκε εκ νέου σήμερα η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, προκειμένου να αξιολογήσει τα νέα στοιχεία αναφορικά με την σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια, μετά τον χθεσινό σεισμό των 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, εκτός από τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ έχουν σημειωθεί στα Ψαχνά περισσότεροι από 100 σεισμοί, με μέγιστο μέγεθος 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού».

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.
Η ανακοίνωση του υπουργείου

«Σε συνέχεια της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 4.9 βαθμών της κλίμακας Richter που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή των Ψαχνών, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης ζήτησε εκ νέου σήμερα τη σύγκληση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη του φαινομένου.

Σύμφωνα με τα ομόφωνα πορίσματα της Επιτροπής, η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών περιλαμβάνει, εκτός από τον χτεσινό σεισμό μεγέθους 4.9 της κλίμακας Richter, περισσότερους από 100 σεισμούς με μέγιστο μέγεθος το 3.5.

Η διάσταση της σεισμικής ακολουθίας είναι συμβατή με το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού και τα μεγέθη των μετασεισμών είναι σχετικά μικρά, επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού.

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Στους πολίτες συστήνεται: (α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν χαρακτηριστεί προσωρινά «Μη Κατοικήσιμα» από τα αρμόδια κλιμάκια μηχανικών και (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr)».

Λέκκας στον Realfm 97,8 για την Εύβοια: Τι είπε για την έκθεση της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου – Οι πιθανότητες για μεγαλύτερο σεισμό

Για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην Εύβοια, αλλά και για την έκθεση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου που παρέδωσε η Επιτροπή στον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη, μίλησε στο κεντρικό μαγκαζίνο του Realfm 97,8 με τον Νίκο Στραβελάκη o καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι στην Εύβοια «είναι δύο διαφορετικές ρηξιγενείς ζώνες, που δεν επηρεάζει η μία την άλλη και αυτό είναι πολύ θετικό, γιατί δεν υπάρχει μια γενικότερη διέγερση στην Εύβοια, όπως ίσως φαίνεται αλλά είναι μεμονωμένα γεγονότα σεισμικά που εξελίσσονται σε ένα τελείως διαφορετικό γεωδυναμικό πλαίσιο, απλά και μόνο έχουν μια μικρή χρονική σύμπτωση. Υπάρχει μια διέγερση με την έννοια των δύο ανεξάρτητων γεγονότων, όχι με την έννοια ότι το ένα γεγονός επηρεάζει το άλλο. Θεωρώ ότι η κατάσταση εκτονώνεται, αλλά δεν πρέπει να προτρέχουμε. Είναι νωρίς για να πούμε ακόμα ότι ο χθεσινός σεισμός είναι ο κύριος.»

Ερωτηθείς για τη συνεδρίαση της νέας Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και για το εμπιστευτικό πόρισμα που έδωσε η Επιτροπή στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο κ. Λέκκας είπε ότι η Επιτροπή για πρώτη φορά λειτούργησε σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε χρόνο ρεκόρ, δηλαδή, και πρέπει να παράξει έργο και άμεσο, σε πολύ σύντομο διάστημα, αλλά και χρήσιμο στην Πολιτεία. Ο ρόλος της έχει δύο σκέλη. Την εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου, πώς εξελίσσεται ο σεισμικός κίνδυνος, κι εκεί υπάρχει πάντα ένα σενάριο για κάτι μεγαλύτερο, γιατί εξετάζουμε όλα τα σενάρια. Και αυτό είναι χρήσιμο όχι γιατί θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός, αλλά είναι χρήσιμο γιατί πρέπει να στηριχτεί εκεί η πολιτεία, οι επιχειρησιακοί φορείς, για να σχεδιάσουν μια πιθανή τέτοια εξέλιξη, που μπορεί να έχει πολύ μικρές πιθανότητες, αλλά γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

Ο κ. Λέκκας είπε ότι υπάρχουν μικρές πιθανότητες για λίγο μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή, γύρω στα 5,5 Ρίχτερ, αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Ερωτηθείς για το δεύτερο κομμάτι του σχεδίου Εγκέλαδος ΙΙ, είπε ότι για κάθε περιοχή της Ελλάδας υπάρχει τέτοιο σχέδιο, αφορά δήμους περιφέρειες και κεντρικές υπηρεσίες, Για τη συγκεκριμένη περιοχή όμως δόθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού. Δηλαδή στο Δήμο Μεσσαπίων, στα Ψαχνά, στο Δήμο Χαλκίδας, αλλά και στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, που ουσιαστικά πρόκειται για την Περιφέρεια στην οποία ανήκει η Εύβοια. Εκεί αυτά τα σχέδια θα πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμα, και υλοποιήσιμα από επιχειρησιακής πλευράς, κι εκεί κάναμε κάποιες υποθέσεις εργασίας.

Ερωτηθείς αν προβλέπεται εκκένωση περιοχής στο πλαίσιο του σχεδίου, ο κ. Λέκκας είπε ότι όταν συμβεί πολύ μεγάλος σεισμός και υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους, βεβαίως μπορεί αυτό να γίνει και προβλέπεται από το σχέδιο σε ποιους χώρους θα πάνε. Δηλαδή το ξεσκόνισμα του σχεδίου είναι πολύ σημαντικό, γιατί αν τυχόν συμβεί κάτι, που δεν αποκλείεται, όχι μόνο στην συγκεκριμένη περιοχή, αλλά σε όλη την Ελλάδα, αν λοιπόν συμβεί κάτι, θα πρέπει να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε άμεσα το συγκεκριμένο σχέδιο, με στόχο να μειώσουμε τις απώλειες, σε ανθρώπινο δυναμικό, στον οικονομικό τομέα, στον περιβαλλοντικό τομέα κλπ.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας, θα μπορούσαν να υπάρχουν επιπτώσεις στην περιοχή γύρω από την πόλη της Χαλκίδας και γύρω από την περιοχή των Ψαχνών που είναι αναπτυγμένες περιοχές. Σε αυτές τις περιοχές λοιπόν, λήφθηκαν τα μέτρα για να μειωθούν οι επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη λίγο μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.