Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Δεν εφησυχάζουμε... Σε κατάσταση ετοιμότητας οι Ένοπλες Δυνάμεις για κάθε ενδεχόμενο μέσα στις επόμενες ημέρες

«Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο» Σε ετοιμότητα βρίσκον...


«Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο»

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις για κάθε ενδεχόμενο μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς η υπενθύμιση από την πλευρά Τσαβούσογλου της απειλής πολέμου που υπάρχει σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, μόνο αίσθημα ανάπαυλας δεν δημιουργεί.

Είναι ενδιαφέρουσα η μεταφορά των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας, TRT, στα ελληνικά:


«Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι δεν θα επιτρέψουν την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο ούτε κατά ένα μίλι.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου αξιολόγησης στο τέλος του έτους, ο υπουργός είπε ότι στις αρχές της χρονιάς προσπάθησαν να θέσουν σε λειτουργία τους διαύλους διαλόγου με την Ελλάδα και πως τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε η 64η συμβουλευτική συνάντηση.

Ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι αργότερα, μετά την εκστρατεία που ξεκίνησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εναντίον της Τουρκίας, τις προκλήσεις στο Αιγαίο, τους ισχυρισμούς περί γενοκτονίας και τις πιέσεις σε βάρος των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, ανέστειλαν το διάλογο.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών του ελληνικού τύπου πως τα χωρικά ύδατα θα επεκταθούν στα 12 μίλια και ειδικά γύρω από την Κρήτη.

«Όχι 12, ούτε κατά ένα μίλι δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Η απόφαση που έλαβε η Βουλή μας το 1995 όσον αφορά αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη και παραμένει ακόμα σε ισχύ. Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα: Μην κυνηγάς ψευτοηρωισμούς εμπιστευόμενη εκείνους που προσπαθείς να έχεις τη στήριξη τους. Μην μπλέκεις σε περιπέτειες. Δεν θα είναι καθόλου καλό το τέλος για σας!», είπε ο Τσαβούσογλου.

Το τραγελαφικό στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι δεν μιλάμε για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο αλλά νότια και δυτικά της Κρήτης. Πρόκειται προφανώς για μια προσπάθεια της Άγκυρας να μετατρέψει την Ελλάδα σε κράτος μειωμένης κυριαρχίας καθώς στόχος είναι να μην της επιτραπεί να ασκήσει νόμιμα δικαιώματά της χωρίς την έγκριση της Τουρκίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο η απειλή αυτή απαντήθηκε άμεσα και σε ρητορικό επίπεδο με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να δηλώνει: «Η Ελληνική Κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ' ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται. Θα ήταν χρήσιμο οι Τούρκοι αξιωματούχοι να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μην συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά».

Ακόμα πιο δηκτικός ήταν ο νέος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Αρναούτης ο οποίος επεσήμανε: «Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη. Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο. Είναι δε, απορίας άξιο ο απειλών να απαιτεί ταυτόχρονα από τον αμυνόμενο να αποστερηθεί τα νόμιμα μέσα προστασίας της κυριαρχίας του. Η γειτονιά μας δεν χρειάζεται ταραξίες, δεν χρειάζεται αναχρονιστικούς αναθεωρητισμούς. Χρειάζεται κράτη που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, όπως η Ελλάδα, η οποία το έχει αποδείξει μέσω συμφωνιών που έχει συνάψει με γειτονικές χώρες βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Στην ωμή και πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα δεδομένα απειλή βίας, η Ελλάδα προτάσσει τους κανόνες, ασκώντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Ειδικά η αναφορά σε όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο είναι ένα έμμεσο μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Αθήνα είναι έτοιμη ακόμα και για την άσκηση ένοπλης βίας στο πλαίσιο της υπεράσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. pentapostagma.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.