Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πολεμική Αεροπορία: Αναβαθμίζονται και τα F-16 Block 50 - Σε «βέρτιγκο» ο Ερντογάν

    Επιτέλους «πράσινο φως» για την αποστολή του LOR στις ΗΠΑ - Τα ελληνικά φτερά ενισχύονται και εκσυγχρονίζονται – Η Πολεμική Αεροπορία γ...

   



Επιτέλους «πράσινο φως» για την αποστολή του LOR στις ΗΠΑ - Τα ελληνικά φτερά ενισχύονται και εκσυγχρονίζονται – Η Πολεμική Αεροπορία γίνεται απόλυτη κυρίαρχος με τα κορυφαία μαχητικά της Δύσης

Την ώρα που η Πολεμική μας Αεροπορία προετοιμάζεται πυρετωδώς για τις εορταστικές εκδηλώσεις ενόψει της εορτής των Παμμέγιστων Ταξιαρχών, Μιχαήλ και Γαβριήλ, που έχουν υπό την σκέπη τους τα ελληνικά «φτερά», στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας λαμβάνουν ευχάριστα νέα σχετικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 Block 50.

Ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς γνωρίζει καλά πως με την Τουρκία να επιμένει στις προκλήσεις στον ουρανό του Αρχιπελάγους, μέσω των δεκάδων καθημερινών παραβιάσεων, η Πολεμική Αεροπορία δεν έχει άλλη επιλογή από τη συνεχή ενίσχυσή της.

Οι κινήσεις με την απόκτηση των κορυφαίων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα των πανίσχυρων F-35, αλλά και η αναβάθμιση στην κατηγορία Viper των 83 F-16 Block 52+, δίνουν σαφή υπεροχή στην Πολεμική μας Αεροπορία έναντι της Τουρκίας, η οποία θυμίζουμε πως αδυνατεί να αποκτήσει από τη Δύση ακόμη και… βίδα, εξαιτίας της πολιτικής Ερντογάν.

Δεν πρόκειται για απλό εκσυγχρονισμό των ελληνικών μαχητικών, μιλάμε για ό,τι πιο εξελιγμένο παγκοσμίως σε F-16, με κατακόρυφη αναβάθμιση της μαχητικής τους ικανότητας μέσω του πανίσχυρου ραντάρ και την τεχνολογία AESA, το κορυφαίο σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS, ηλεκτρονικά συστήματα ταυτόχρονου εντοπισμού στόχων σε στεριά, αέρα και θάλασσα και φυσικά νέα όπλα που κάνουν τη διαφορά.

Μάλιστα, οι πληροφορίες που έρχονται από την 343 Μοίρα «Αστέρι» της Σούδας, όπου έχουν εγκατασταθεί οι δύο πρώτες «οχιές», κάνουν λόγο για ένα εντελώς νέο μαχητικό, με ολοκαίνουργια ηλεκτρονικά συστήματα, που ακόμα και οι έμπειροι χειριστές και τεχνικοί της HAF αναλύουν λεπτομερώς ώστε να αποκομίσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

«Πράσινο φως» για τα 50άρια

Το επόμενο πρόγραμμα που αναμένεται να τρέξει η Αθήνα είναι αυτό του εκσυγχρονισμού 38 μαχητικών F-16 block 50, από τις Πολεμικές Μοίρες 341 «ΒΕΛΟΣ» και 347 «ΠΕΡΣΕΑΣ», τα οποία θα εξελιχθούν σε F-16 block 50+ adv. Πρόκειται για μαχητικά με ηλικία 23-25 ετών και κατά συνέπεια η αναβάθμιση θεωρείται επιβεβλημένη. Όλα σχεδόν τα απάρτια τα οποία προβλέπει το σχέδιο αναβάθμισης θα προέρχονται από τα 84 F-16 Block52+ και θα χρειαστεί να αγοραστούν μόνο κάποια επιπλέον απάρτια.

Το εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της Πολεμικής μας Αεροπορίας, είναι αλήθεια πως «ταλαιπωρήθηκε» λίγο μεταξύ υπουργείου Άμυνας, Βουλής και ΓΔΑΕΕ, ωστόσο, η βούληση και η αποφασιστικότητα πολιτικής και στρατιωτικής να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις το πρόγραμμα, έδωσε τελικά το «πράσινο φως» για να φύγει επιτέλους από την Ελλάδα το LOR (Letter of Request) προς τις ΗΠΑ.

Γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση; Οι Αμερικανοί πρότειναν ορισμένες επιπλέον παρεμβάσεις στο F-15 Block 50, όπως η τοποθέτηση ραντάρ AESA, ωστόσο, μια τέτοια απόφαση θα εκτόξευε το κόστος, ενώ παράλληλα το ραντάρ των F-16 Block 52+ που προορίζονταν για 50άρια, θα έμενε αναξιοποίητο. Έτσι, το πρόγραμμα προχωρά σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, με την Πολεμική μας Αεροπορία να αναμένει πλέον το LOA από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πλέον, τα νέα F-16 Block 50+adv, με το σύστημα επικοινωνίας link 16, θα επικοινωνούν άριστα με τα Rafale, τα Viper και τα F-35, ενώ παράλληλα το αναβαθμισμένο ραντάρ και ο οπλισμός τους θα τα φέρουν ένα βήμα πριν τα Viper, καθιστώντας τα αεροσκάφη 4ης γενιάς.

Η αναβάθμιση των F-16 Block 50 θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου 6 χρόνια, δηλαδή θα ολοκληρωθεί παράλληλα με αυτή των 83 VIPER, δηλαδή το 2027 – 2028.

Στην Πολεμική Αεροπορία θα επιθυμούσαν και την αναβάθμιση των 32 μαχητικών F-16 Block 30, ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμα συγκεκριμένη απόφαση για το μέλλον τους. Η κατάστασή τους βεβαίως είναι άριστη και φυσικά μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν πολύ άνετα τη «βρώμικη» δουλειά των αναχαιτήσεων στο Αιγαίο. ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.