Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ειδικές Επιχειρήσεις: Οι Έλληνες βατραχάνθρωποι εκπαιδεύονται στη διείσδυση και διαφυγή με τη χρήση υποβρυχίου

  Ένα ιδιαίτερο, ενδιαφέρον και πολύ απαιτητικό αντικείμενο πραγματοποιήσαν οι Έλληνες βατραχάνθρωποι της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών ...

 



Ένα ιδιαίτερο, ενδιαφέρον και πολύ απαιτητικό αντικείμενο πραγματοποιήσαν οι Έλληνες βατραχάνθρωποι της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Ειδικότερα σε συνεργασία με γερμανικό υποβρύχιο στα πλαίσια κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων των μελών του ΝΑΤΟ, ομάδα υποβρυχίων καταστροφών της ΔΥΚ πραγματοποίησε όλες τις απαιτούμενες τεχνικές και τακτικές διεργασίες ώστε να αξιοποιηθεί ένα υποβρύχιο τύπου «212» του Γερμανικού Ναυτικού ως πλατφόρμα μεταφοράς ομάδας ειδικών επιχειρήσεων εγγύς της περιοχής ενδιαφέροντος.

Τα υποβρύχια αποτελούν ένα παραδοσιακό μέσο χρήσης για αφανή και αθέατη διείσδυση σε συνεργασία με βατραχανθρώπους. Σε τακτικό επίπεδο οι βατραχάνθρωποι χρησιμοποιούν το υποβρύχιο ως το κύριο μέσο μεταφοράς για να πλησιάσουν εγγύς του στόχου και ακολούθως να εξέλθουν αυτού αξιοποιώντας διάφορα μέσα είτε υποβρυχίως (υποβρύχια πορεία με συσκευές κλειστού κυκλώματος, υποβρύχια οχήματα) είτε επιφανείας με τη χρήση λέμβου.

Ως εκ τούτων, με τη παραπάνω τακτική οι βατραχάνθρωποι μπορούν να πλησιάσουν εγγύς του στόχου με πλήρη αφάνεια και να εκπληρώσουν την αποστολή τους είτε αυτή αφορά ανορθόδοξο πόλεμο, προσβολή στόχου, υπονόμευση ή συλλογή πληροφοριών και στοχοποίηση.

Τα τελευταία χρόνια οι βατραχάνθρωποι της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ έχουν εξελίξει ιδιαιτέρως το εν λόγω αντικείμενο σε αγαστή συνεργασία με τη Διοίκηση Υποβρυχίων του Αρχηγείου Στόλου ΠΝ. Με πρωτοβουλίες της σημερινής ηγεσίας του ΠΝ και των Αρχηγών ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ καθώς και του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ καταβάλλονται διαρκείς προσπάθειες ώστε η ΔΥΚ να αναβαθμιστεί με πλειάδα νέων υλικών και επιχειρησιακών μέσων διείσδυσης και διαφυγής.

Επιχειρησιακή αξιοποίηση υποβρυχίων Τύπου «214» και Ειδικές Επιχειρήσεις από τη ΔΥΚ

Η τεχνολογική υπεροχή των υποβρυχίων 214 έγκειται στην αθόρυβη σχεδίαση, στα σύγχρονα μέσα εντοπισμού καθώς και η αυξημένη ακτίνα δράσης, επιτρέπουν την ανάληψη των αποστολών αυτών για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και με συγκριτικά μεγαλύτερο πλεονέκτημα έναντι των πιθανών του αντιπάλων. Επιπρόσθετα η χρήση της αναερόβιας πρόωσης δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης του υποβρυχίου σε προκεχωρημένες περιοχές ελεγχόμενες από τον αντίπαλο, χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσής του, όπως στην περίπτωση ενός υποβρυχίου τύπου 209. Το υποβρύχιο τ΄ύπου 214 μπορεί επίσης να εκτελέσει επιχειρήσεις ναρκοθέτησης και να αναλάβει αποστολές υποστήριξης ειδικών επιχειρήσεων, καθόσον διαθέτει τα ανάλογα συστήματα και τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

Το σύστημα αναερόβιας πρόωσης επιτρέπει την παροχή ηλεκτρικής ισχύος στο υποβρύχιο για τη φόρτιση της συστοιχίας εν καταδύσει με πλήρη αφάνεια και εντελώς αθόρυβα. Απαλλάσει, λοιπόν, για ικανό χρονικό διάστημα (πέραν των δέκα ημερών) το υποβρύχιο (Υ/Β) από την απαίτηση εκτέλεσης της διαδικασίας «αναπνευστήρα», δηλαδή της φορτίσεως της συστοιχίας με λειτουργία των κυρίων μηχανών. Η δυνατότητα αυτή προσδίδει στο Υ/Β ένα σπουδαίο τακτικό πλεονέκτημα καθόσον η εκτέλεση «αναπνευστήρα» αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» των συμβατικών Υ/Β, αφού κατά τη διάρκειά του καθίσταται ιδιαίτερα ευάλωτο καθόσον απαιτείται η έκθεση ιστών πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αυξάνει το ηλεκτρομαγνητικό, το θερμικό και το ακουστικό του ίχνος, ενώ παράλληλα μειώνονται οι εντοπιστικές δυνατότητές του.

Στις αποστολές των υποβρυχίων συμπεριλαμβάνεται η μεταφορά ομάδων βατραχανθρώπων και η διείσδυση με την άφεση βατραχανθρώπων πλησίον του στόχου. Τα Υ/Β 214 ΄όπως προαναφέρθηκε διαθέτουν καίριες δυνατότητες εξαιτίας των υπερσύγχρονων συστημάτων πλοήγησης και αθόρυβης πλεύσης που τους επιτρέπουν να κινηθούν πέριξ πλοίων εφοδιασμένων με σύγχρονα σόναρ ή περιοχών που επιτηρούνται από εναέρια μέσα ανθυποβρυχιακού πολέμου. Ακολούθως, μετά την διείσδυση ακολουθεί η άφεση των υποβρύχιων καταστροφέων είτε από τους τορπιλοσωλήνες είτε από άλλον ειδικό χώρο που υπό έκτακτες συνθήκες λειτουργεί ως μέσο διαφυγής του πληρώματος του υποβρυχίου (προτιμάται κατά κύριο λόγο).

Το υποβρύχιο δύναται να παραμένει κρυμμένο περιμένοντας τους βατραχανθρώπους να πραγματοποιήσουν την αποστολή τους και ακολούθως να αποχωρήσει από την περιοχή ενδιαφέροντος.https://defencereview.gr - Γιάννης Νικήτας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.