Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Εμπλοκή στο πεδίο μεταξύ τουρκίας - ΗΠΑ... Ισχυρές αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις έλαβαν θέσεις μάχης στο Αλ-Σανταντί στη Β.Α. Συρία

Ραγδαίες εξελίξεις μετά τον χθεσινό βομβαρδισμό αμερικανικής βάσης στην περιοχή. "Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν κατά της αμερικανικής βάσης στ...





Ραγδαίες εξελίξεις μετά τον χθεσινό βομβαρδισμό αμερικανικής βάσης στην περιοχή.

"Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν κατά της αμερικανικής βάσης στη βόρεια Συρία καθώς οι φόβοι για κλιμάκωση αυξάνονται", είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη βορειοανατολική Συρία κάνει έκκληση για «άμεση αποκλιμάκωση» μετά τις τουρκικές επιθέσεις κατά κουρδικών ομάδων.



Δύο ρουκέτες στόχευσαν μια στρατιωτική βάση περιπολίας των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία το βράδυ της Παρασκευής, εν μέσω αυξημένης έντασης στην περιοχή μετά τις επιθέσεις της Τουρκίας κατά κουρδικών ομάδων.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι η επίθεση με ρουκέτες σημειώθηκε στη βάση στο Αλ Σαντάντι, περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας,χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς ή ζημιές, ενώ οι δυνάμεις της βάσης ενισχύθηκαν μετά την άφιξη στρατιωτικού κομβόϊ ,που περιελάμβανε 20 φορτηγά μεταφοράς φορτωμένα με στρατιωτικό και υλικοτεχνικό υλικό , το οποίο αφίχθη εκεί μέσω της διάβασης al Waleed.

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μια παραστρατιωτική δύναμη στην οποία κυριαρχεί η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, εντόπισαν και έναν τρίτο μη εκτοξευμένο πύραυλο στο σημείο από όπου εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι, είπε η Centcom.

Η επίθεση ακολούθησε την εκ νέου έκκληση των ΗΠΑ για άμεση αποκλιμάκωση μετά από μέρες θανατηφόρων αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Τουρκίας.

Η Τουρκία αυτή την εβδομάδα εξαπέλυσε ένα κύμα αεροπορικών επιδρομών με στόχο ένοπλες κουρδικές ομάδες στη γειτονική Συρία και το Ιράκ, ως αντίποινα για τον φονικό τρομοκρατικό χτύπημα της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ομάδες έχουν αρνηθεί ότι εμπλέκονται στον βομβαρδισμό και λένε ότι τα τουρκικά πλήγματα έχουν σκοτώσει αμάχους και απειλούν τον αγώνα κατά του ISIS.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, δήλωσε ότι 67 άμαχοι, ένοπλοι και στρατιώτες σκοτώθηκαν στις τουρκικές επιθέσεις στη βόρεια Συρία.

Ο Νίκολας Γκρέιντζερ, ανώτερος εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ουάσινγκτον «αντιτίθεται σθεναρά σε στρατιωτική δράση που αποσταθεροποιεί περαιτέρω τις ζωές κοινοτήτων και οικογενειών στη Συρία και επιθυμούμε άμεση αποκλιμάκωση».

Οι εξελίξεις είναι «απαράδεκτα επικίνδυνες και ανησυχούμε βαθιά», είπε ο κ. Γκρέιντζερ.

Είπε ότι τα πλήγματα έθεσαν επίσης σε κίνδυνο το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε με νέα στρατιωτική επίθεση εναντίον κουρδικών ομάδων στη βόρεια Συρία .

Την Παρασκευή, είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει «τον αγώνα της ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατίας εντός και εκτός των συνόρων μας».

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει 4 μεγάλες εισβολές στη βόρεια Συρία από το 2016 και οι δυνάμεις της ελέγχουν τμήματα της περιοχής.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν και οι δύο το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ή PKK, ως τρομοκρατική ομάδα , το οποίο για τις δεκαετίεςδιεξάγει επιθέσεις κατά της Τουρκίας.

Διαφωνούν ωστόσο για το καθεστώς των YPG, αφού η ομάδα των Σύριων Κούρδων υπήρξε βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του ISIS.

Κούρδοι αξιωματούχοι στη Συρία έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε νέα τουρκική εισβολή θα διαταράξει τον αγώνα κατά του ISIS, το οποίο έχει ακόμηεν υπνώσει θύλακες και έχει πραγματοποιήσει θανατηφόρες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες κατά των δυνάμεων της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία των Κούρδων της Συρίας καθώς και των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη αυτές τις απειλές και προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε χερσαίες επιθέσεις», δήλωσε στο Associated Press ο Σιαμάντ Άλι, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων."

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.