Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τι σημαίνει για την Τουρκία και την Ελλάδα η επιστροφή του Νετανιάχου! Πως αλλάζει τα δεδομένα...

Αλλάζει τα δεδομένα η εκλογή Νετανιάχου ο οποίος έχει πολύ κακές σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν – Τι στρατηγική θα ακολουθήσει με την Άγκυ...




Αλλάζει τα δεδομένα η εκλογή Νετανιάχου ο οποίος έχει πολύ κακές σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν – Τι στρατηγική θα ακολουθήσει με την Άγκυρα και την Αθήνα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ;

Η επιστροφή του Μπένζαμιν Νετανιάχου αναμένεται να συνοδευθεί και από την στρατηγική του στους στενούς δεσμούς Ισραήλ-Ινδίας, στη διαχείριση της συμμαχίας με τις ΗΠΑ, τη συνεργασία με την ΕΕ, τις Συμφωνίες του Αβραάμ, τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και βεβαίως τις σχέσεις με το Λίβανο και την Τουρκία. Αρχικά πρέπει να παραδεχθούμε ότι Μπένζαμιν Νετανιάχου, ήταν ο αρχιτέκτονας της ελληνοϊσραηλινής προσέγγισης.

Η προσπάθεια της απερχόμενης κυβέρνησης στο Ισραήλ να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία είναι προφανώς βεβιασμένη αφού είναι γνωστό ότι ο «Μπίμπι» δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν. Όταν ο Νετανιάχου ήταν επικεφαλής, το σύνθημά του ήταν η «ισχύς» και ποτέ δεν επέτρεψε στην Τουρκία να απειλήσει το Ισραήλ χωρίς να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής των Κούρδων και ήταν πάντα πρόθυμος να αντισταθεί στις συκοφαντίες της Άγκυρας. Η σχέση με την Τουρκία είναι από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Άλλωστε ούτε ο ίδιος ο Ερντογάν θέλει τον «Μπίμπι».

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η Άγκυρα ήταν μία από τις πιο εχθρικές χώρες απέναντι στο Ισραήλ τις τελευταίες δεκαετίες. Το κυβερνών AKP στην Τουρκία συνέκρινε το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία πολλές φορές το 2018 και το 2019. Η Άγκυρα φιλοξένησε ηγέτες της Χαμάς και δημοσιεύματα σε ξένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η Χαμάς σχεδίαζε επιθέσεις από την Τουρκία, λέει η Jerusalem Post. Επιπλέον, ο μικρός στόλος Mavi Marmara με προορισμό τη Γάζα οργανώθηκε από ακροδεξιούς εξτρεμιστές στην Τουρκία, λέει η εφημερίδα. Όταν ανακοινώθηκαν οι Συμφωνίες του Αβραάμ, η Άγκυρα προσπάθησε να τις σαμποτάρει απειλώντας να διακόψει τις σχέσεις της με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Τουρκία προσπάθησε επίσης να παρέμβει στις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Προ ημερών, ισραηλινές πηγές διαβεβαίωναν πως σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας και η όποια βελτίωση των ισραηλινοτουρκικών σχέσεων δεν θα γίνει εις βάρος των ελληνοϊσραλινών. Κατά τις ίδιες πηγές, οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις ισχυροποιούνται και έχουν στρατηγικό βάθος. Οι ίδιες πηγές έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη «στρατηγική συνεργασία και φιλία» των δύο χωρών. Μπορούμε λοιπόν να εκτιμήσουμε ότι ο κ. Νετανιάχου θα ενδυναμώσει περισσότερο τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Θα τις αναβαθμίσει και στρατηγικά και στρατιωτικά και οικονομικά.

Η εκλογική νίκη του Νετανιάχου αποτελεί σαφέστατα θετική είδηση για την Ελλάδα υπό την έννοια ότι επιστρέφει στην πρωθυπουργία ο πολιτικός ηγέτης ο οποίος πίστεψε στη δυναμική των διμερών σχέσεων την εποχή της δυσπιστίας και των προκαταλήψεων. Από εκεί και πέρα, όμως, χρειάζεται πολιτικός ρεαλισμός. Θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κάποιος ότι μέσα σε ένα βράδυ το Ισραήλ θα πάρει το μέρος της Ελλάδας κατά της Τουρκίας. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο Νετανιάχου έχει αρκετές διαφωνίες και με τον Μπάιντεν. Η νέα ισραηλινή κυβέρνηση ενδέχεται λοιπόν να διαφωνήσει ανοιχτά σε ορισμένα θέματα με τον πρόεδρο Μπάιντεν, όπως το Παλαιστινιακό, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και το ζήτημα της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό θα φέρει την Ελλάδα σε δύσκολη θέση, (όχι βέβαια δυσκολότερη από της τουρκίας) καθώς από τη μία πλευρά η πολιτική της ευθυγραμμίζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά από την άλλη αναζητεί σύμπλευση με το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνεπώς τα όποια συμπεράσματα δεν μπορούν να είναι εύκολα και αβίαστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.