Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η Τουρκία δεν θα υπογράψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αν δεν εκπληρωθούν οι απαιτήσεις της

   Η Τουρκία δεν θα υπογράψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αν δεν εκπληρωθούν όλες οι απαιτήσεις της, είναι το μήνυμα Τσαβούσογλου μετά...

  



Η Τουρκία δεν θα υπογράψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αν δεν εκπληρωθούν όλες οι απαιτήσεις της, είναι το μήνυμα Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση του στην Κωνσταντινούπολη με τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Είναι πλέον καιρός να καλωσορίσουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε σήμερα το βράδυ από την Κωνσταντινούπολη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας από τη Σουηδία είναι ένα σημαντικό βήμα. «Από την άλλη, δεν μπορούμε να πούμε ότι όλα τα στοιχεία αυτού του μνημονίου έχουν εφαρμοστεί πλήρως από αυτές τις δύο χώρες», τόνισε αναφερόμενος προφανώς και στη Φινλανδία.

Με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ να λέει στον Τούρκο ΥΠΕΞ «Κατανοώ τις ανησυχίες σας».

Δημειώνεται ότι ο Γιένς Στόλτενμπεργκ πρόκειται να συναντηθεί αύριο Παρασκευή με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμποδίζει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι προσφέρουν καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Μέχρι σήμερα, τα 28 από τα 30 κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα. Μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που μίλησαν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, υπό τον όρο της ανωνυμίας η Τουρκία είναι απίθανο να υπογράψει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO πριν από το τέλος του 2022, και οι πιθανότητες να συμβεί αυτό ακόμη και πριν από τις εκλογές του 2023 είναι ελάχιστες.

«Η Σουηδία δεν έχει κάνει αρκετά για να ικανοποιήσει τα τουρκικά αιτήματα και η ατζέντα του τουρκικού κοινοβουλίου είναι γεμάτη για το υπόλοιπο του έτους», δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η Τουρκία είναι ευχαριστημένη με τη συνεργασία της Φινλανδίας, αλλά σχεδιάζει να ψηφίσει και για τις δύο αιτήσεις ταυτόχρονα, ανέφεραν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.