Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ θανάτου “NEREID” για τα τουρκικά υποβρύχια από εταιρία startup

Ο παρατεινόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και τα μέσα που η Ρωσία χρησιμοποιεί περιλαμβανομένων και όλων των εκδοχών υβριδικού πολέμου με επιθ...





Ο παρατεινόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και τα μέσα που η Ρωσία χρησιμοποιεί περιλαμβανομένων και όλων των εκδοχών υβριδικού πολέμου με επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές, αναδεικνύουν την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης αυτών των απειλών. Ένα καινοτόμο σύστημα εντοπισμού υποβρυχίων στόχων έχει αναπτυχθεί από την ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας SOTIRIA Technology και παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη μεγαλύτερη έκθεση αμυντικού υλικού των ΗΠΑ, AUSA 2022, στο πλαίσιο του Greek Innovation Day.

Το Nereid, όπως ονομάζεται, είναι αποτέλεσμα έρευνας και ανάπτυξης ενός συστήματος εντοπισμού υποβρυχίων στόχων. Χρησιμοποιώντας αρχιτεκτονικές τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence) και συνδυασμό μαγνητικών και ακουστικών αισθητήρων υψηλής τεχνολογίας, το σύστημα Nereid μπορεί να αποκαλύπτει επερχόμενες υποβρύχιες απειλές (π.χ. Unmanned Underwater Vehicles-UUVs, δύτες, υποβρύχια), τόσο εναντίον φίλιων πλοίων, όσο και παράκτιων (coastal), υπεράκιων (offshore) ή και υποθαλάσσιων (underwater / π.χ. αγωγοί φυσικού αερίου) εγκαταστάσεων κρίσιμων υποδομών.

Η προστασία κρίσιμων υποδομών αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα τόσο για το Αιγαίο όσο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος των τουρκικών υποβρυχίων όσον αφορά την εθνική άμυνα, αλλά και στο Συμμαχικό επίπεδο, των ρωσικών υποβρυχίων, σύγχρονος εφιάλτης για την άμυνα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα της SOTIRIA Technology, το Nereid έχει δοκιμαστεί σε επιχειρησιακό περιβάλλον. Κατά συνέπεια, δεν αποτελεί έκπληξη ότι έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον συμμάχων χωρών στη Μεσόγειο, στη Βαλτική και στη Βόρεια Θάλασσα. Η Ελλάδα έχει όμως πάντα προτεραιότητα… και οι φύλακες έχουν γνώση.

Η SOTIRIA Technology συμμετείχε στην έκθεση AUSA σε κοινό περίπτερο με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος“, το οποίο έχει επιλεγεί από το NATO ως ένας από τους 9 επιταχυντές (Accelerators) του προγράμματος DIANA (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic). Η παρουσίαση του συστήματος στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά και υψηλόβαθμων στελεχών των αμερικανικών και ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Στις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν, τονίστηκε η απόφαση της κυβέρνησης να υποστηρίξει με κάθε τρόπο την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, ειδικά στον τομέα των αμυντικών συστημάτων. Η αξιοποίηση εγχώριων συστημάτων όπως το Nereid από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα προς την εδραίωση της στρατηγικής υπεροχής στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και προς την ανάπτυξη εγχώριων, εφαρμοσμένων τεχνολογικών δυνατοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.