Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Σε ετοιμότητα τα στρατιωτικά επιτελεία Ελλάδας-Ισραήλ- Κύπρου-Ετοιμάζεται τουρκικό σχέδιο πρόκλησης στις εργασίες του EuroAsia;

    Οι ΗΠΑ θα αποστείλουν επιστολή στο Ισραήλ για την ασφάλεια του όπως και όλων των σχεδίων της χώρας αυτής στην Ανατολική Μεσόγειο ως ανά...

   Οι ΗΠΑ θα αποστείλουν επιστολή στο Ισραήλ για την ασφάλεια του όπως και όλων των σχεδίων της χώρας αυτής στην Ανατολική Μεσόγειο ως ανάχωμα στην Τουρκία

Ένα μεγάλο ερωτηματικό πλανάται στην Ανατολική Μεσόγειο, σε ότι αφορά μια πιθανότατη τουρκική παρέμβαση κατά την διάρκεια των εργασιών του καλωδίου που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από το Ισραήλ στην Κύπρο, την Ελλάδα και από εκεί στην ΕΕ, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 και μετά.

Οι εργασίες για την πόντιση του ειδικού καλωδίου θα ξεκινήσουν την Παρασκευή και η όλη επιχείρηση θεωρείται ως πρόκριμα της μελλοντικής κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Med, ο οποίος έχει γίνει πια ένα έργο ζωής για την Ευρώπη, μετά την ανατίναξη του αγωγού Nord Stream, ο οποίος τροφοδοτούσε με ρωσικό αέριο την Γερμανία και την Ευρώπη.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης και οι τουρκικές προκλήσεις σημαίνουν συνεγερμό
Η διαδρομή του καλωδίου διέρχεται από θαλάσσια περιοχή η οποία διεκδικείται από την Τουρκία, ανάμεσα σε Κύπρο και Κρήτη.

Οι Τούρκοι έχουν δηλώσει εδώ και μεγάλο διάστημα, ότι οι ερευνητικές μελέτες στον βυθό έπρεπε να γίνουν από το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, και ότι όλα τα μέρα παρέκαμψαν την Άγκυρα και αυτό θα επιφέρει “απάντηση” επί του πεδίου από το καθεστώς Ερντογάν.

Έχουμε ήδη συντονισμό και προετοιμασίες από Έλληνες, Ισραηλινούς και Κυπρίους λόγω του έργου ενώ και η Αίγυπτος παρακολουθεί την εν λόγω περιοχή.

Τα γενικά επιτελεία της Ελλάδος, του Ισραήλ και της Κύπρου είναι σε εγρήγορση λόγω της έναρξης του έργου, έχοντας τα δικά τους σχέδια, ενώ στην εξίσωση εισήλθε και η Αίγυπτος, μετά την επίσκεψη του Ν.Δένδια στο Κάιρο, όπου ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ομόλογο του.

Η Αίγυπτος παρακολουθεί με το πολεμικό ναυτικό της και όλα συστήματα παρακολουθούσης το EuroAsia Interconnector, αφού και η ίδια ετοιμάζει κάτι ανάλογο με τον ελληνικό όμιλο Κοπελούζου για την πόντιση καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα, για την τροφοδότηση της ΕΕ.

Οι Τούρκοι είναι μαθηματικά σίγουρο ότι κάτι ετοιμάζουν στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, την οποία έχουν οριοθετήσει σε χάρτες ( που τους δημοσιοποιούν στο διαδίκτυο) ως “ τουρκική ΑΟΖ”, παράνομα και αυθαίρετα φυσικά, προετοιμαζόμενοι για νέες εξορμήσεις.

Πιθανό σενάριο τουρκικής πρόκλησης στην Ανατολική Μεσόγειο
Ένα πολύ πιθανό σενάριο από την πλευρά της Άγκυρας θα ήταν η αποστολή τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου, ή πλοίου ερευνών συνοδεία πολεμικών σκαφών ακριβώς στα σημείο των εργασιών από την κοινοπραξία του EuroAsia Interconnector.

Τι θα πράξουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που δημιουργηθεί στρατιωτικό επεισόδιο στην περιοχή των έργων;


Θα έχουμε κοινή δράση ελληνικών, ισραηλινών και κυπριακού πλοίου συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών σε κάθε περίπτωση;

Πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα το τουρκικό πολεμικό Ναυτικό και τα πλοία ερευνών της Τουρκίας;

Θα τολμήσει ο τουρκικός στόλος να προκαλέσει ευθέως τις εργασίες του EuroAsia Interconnector;

Σε κάθε περίπτωση η αντίδραση της Τουρκίας, είναι άγνωστη και εγκυμονεί κινδύνους κατά την διάρκεια διενέργειας των έργων για πόντιση του καλωδίου, προκαλώντας ακόμη και σοβαρότατο επεισόδιο.

------------------------------------------


Επιστολή από Μπάιντεν υπέρ του Ισραήλ αλλάζει τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο

“Το Ισραήλ θα λάβει από την αμερικανική κυβέρνηση μια εγγυητική επιστολή που θα διευκρινίζει ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την ασφάλεια και τα οικονομικά δικαιώματα του Ισραήλ σε ένα σενάριο όπου η Χεζμπολάχ ή άλλο μέρος αποφασίζει να αμφισβητήσει τη θαλάσσια συμφωνία που υπογράφηκε’, αναφέρει Ισραηλινός ειδικός.

Το έργο σε φάση κατασκευής και όλα είναι σε τεντωμένο σκοινί

Ο EuroAsia Interconnector εισέρχεται στη φάση κατασκευής με καθορισμένη ημερομηνία έναρξης.

Η τελετή εγκαινίων έναρξης των έργων του EuroAsia Interconnector, που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα με την ηπειρωτική Ευρώπη, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου.

Το EuroAsia Interconnector είναι ένα σύστημα πολλαπλών τερματικών VSC-HVDC που θα συνδέει τα εθνικά δίκτυα των τριών χωρών και θα περιλαμβάνει σταθμούς μετατροπέων με θαλάσσια καλώδια.

Μετά την έγκριση της επιχορήγησης 658 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μηχανισμό Connecting Europe Facility (CEF) και 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το έργο προχωρά στη φάση κατασκευής.

Το έργο πρόκειται να τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ καθώς είναι το τελευταίο κράτος μέλος που παραμένει πλήρως απομονωμένο χωρίς διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου.

Πρόκειται για την αρχή των τεράστιων σχεδίων εκμετάλλευσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, από Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο και Κρήτη όλων των κοιτασμάτων για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

Θα μπορέσει η Τουρκία να ακυρώσει όλα αυτά τα τεράστια σχέδια με την στάση της; Δεν νομίζουμε σε καμία περίπτωση.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.