Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μεταναστευτικό: Πρόβλεψη – βόμβα, από τουρκία μεριά, για νέα κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα!

Νέα κρίση στον Έβρο προβλέπει ο καθηγητής Μουράτ Ερντογάν, με δηλώσεις του στην τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle, αναλύοντας τις κινήσε...





Νέα κρίση στον Έβρο προβλέπει ο καθηγητής Μουράτ Ερντογάν, με δηλώσεις του στην τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle, αναλύοντας τις κινήσεις που κάνει το «Καραβάνι του Φωτός».

O ειδικός σε θέματα μετανάστευσης καθηγητής Ερντογάν, δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο η Ευρώπη, με πρώτη την Ελλάδα, να βρεθεί ξανά μπροστά σε μία νέα κρίση πολύ σύντομα. «Υπάρχει πολύ σοβαρή καθυστέρηση στα σύνορα, δείχνουν οι πληροφορίες που λαμβάνουμε, κι αυτό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα», είπε ο Τούρκος καθηγητής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία που ονομάζεται «Καραβάνι του Φωτός» είναι μια εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή κρίση.

Έρευνα του Κέντρου Εφαρμοσμένων Σπουδών της Τουρκίας (CATS) με έδρα το Βερολίνο δείχνει ότι «υπάρχει μια πολύ σοβαρή αύξηση στην επιθυμία των Σύρων στην Τουρκία να πάνε σε τρίτη χώρα. Αυτή η επιθυμία, η οποία ήταν περίπου 15% στο παρελθόν και τώρα έχει αυξηθεί σε πάνω από 55%, οφείλεται στο ότι οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία, αλλά και επειδή φοβούνται μήπως τους στείλουν πίσω στη Συρία». Ανησυχούν επίσης ότι στη Δαμασκό, αν έρθουν στην εξουσία τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα καταλήξουν σε συμφωνία με τον Άσαντ και τότε θα τους στείλουν πίσω. Γι’ αυτό προσπαθούν να φύγουν προς την Ευρώπη το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τον Τούρκο ειδικό καθηγητή.

Ο Έβρος πάλι στο προσκήνιο

Ο Μουράτ Ερντογάν, υποστηρίζει ακόμη ότι μια μεγάλη μετακίνηση προσφύγων προς τα ελληνικά σύνορα δεν θα αποτραπεί από την τουρκική κυβέρνηση, «για να μην υπάρξουν αντιρρήσεις από την κοινωνία».

«Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εντάσεις στα τουρκο-ελληνικά σύνορα στο εγγύς μέλλον. Με τη μάζα των προσφύγων να κατευθύνεται προς τα σύνορα λίγο πριν από τις εκλογές, οι αντιδράσεις της τουρκικής κοινωνίας τόσο κατά των Σύρων όσο και κατά της έλλειψης αλληλεγγύης της Ευρώπης θα ενταθούν. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια αντίληψη του τύπου ‘Ζήτω οι Σύροι φεύγουν, ας τους σκεφτεί τώρα η Ευρώπη’. Αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο για την κυβέρνηση», είπε ο Τούρκος, ο οποίος όμως σημείωσε ότι «κανονικά, το τουρκικό κράτος είναι υποχρεωμένο να αποτρέπει τις παράνομες διελεύσεις μέσω των συνόρων του. Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές είναι της άποψης ότι πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκία το 2023, αυξάνεται πολύ η πιθανότητα επανεμφάνισης εντάσεων ανάλογων με αυτές του 2020 μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ», άρα και μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Τι είναι το Καραβάνι του Φωτός;

------------------------------------------


Το καραβάνι του Φωτός, είναι μια πρωτοβουλία Σύρων στην Τουρκία, που θέλουν να σχηματίσουν μια μάζα τουλάχιστον 100 χιλιάδων ανθρώπων και να περπατήσουν μέχρι τα ελληνικά σύνορα και να περάσουν στην Ευρώπη, με όχημα τη μαζική πίεση που θα δημιουργήσουν στα σύνορα της ΕΕ, δηλαδή στα σύνορα του Έβρου. Προσπαθούν να οργανωθούν μέσω εφαρμογών άμεσων μηνυμάτων (όπως το Telegram και άλλα κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης) και πολύ συχνά ευχαριστούν τον τουρκικό λαό για τη φιλοξενία τους, για περισσότερα από 10 χρόνια.Πρόσφατα το έκαναν τον Σεπτέμβριο, δηλώνοντας ότι δεν είχαν άλλη επιλογή, από το να μεταναστεύσουν από την Τουρκία. Υπογραμμίζοντας την ανησυχία τους για τις προκλήσεις και την υποκίνηση ρατσισμού στην κοινωνία, τα μέλη της πρωτοβουλίας είπαν: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να μεταναστεύσουμε σε αυτήν την περιοχή, για να μειώσουμε το βάρος των Τούρκων αδελφών μας».

Το πιο εντυπωσιακό μέρος της δήλωσης είναι το μέρος στο οποίο καλείται η τουρκική κυβέρνηση, να μην τους εμποδίσει να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη, αλλά να τους διευκολύνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.