Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η Αλ Κάιντα θέλει να γίνει ψευδοκυβέρνηση με ψευδοκράτος στη βορειοδυτική Συρία με τις πλάτες της Τουρκίας

Τις τελευταίες δέκα ημέρες, η Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS) –μια τζιχαντιστική παραστρατιωτική δύναμη της οποίας οι ηγέτες είναι πρώην μέλη το...





Τις τελευταίες δέκα ημέρες, η Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS) –μια τζιχαντιστική παραστρατιωτική δύναμη της οποίας οι ηγέτες είναι πρώην μέλη του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα– έστειλε τους τζιχαντιστές της από την Ιντλίμπ στην περιοχή της Αφρίν, στα βόρειά τους, καταλαμβάνοντας πόλεις, συνοριακά περάσματα, κυρίως αμαχητί.

Οι περιοχές που κατέλαβε η HTS τελούσαν υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής φιλοτουρκικής Συριακής Προσωρινής Κυβέρνησης (SIG) και των ενόπλων δυνάμεών τους, του αυτοαποκαλούμενου Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA), μιας φιλοτουρκικής συμμαχίας Σύρων ισλαμιστών και Τουρκμένων της Συρίας.

Αυτή ήταν και η πρώτη μεγάλη αλλαγή κατοχής εδαφών από αντίπαλες τζιχαντιστικές δυνάμεις τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Ταχρίρ Αλ Σαμ φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αποχωρεί από την περιοχή της Αφρίν λόγω τουρκικών πιέσεων.

Παρόλο που αποσύρεται, εξακολουθεί να διατηρεί την επιρροή της στην περιοχή μέσω των συμμάχων της εντός του ισλαμιστικού φιλοτουρκικού Συριακού Εθνικού Στρατού.

Αυτοί οι σύμμαχοι αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από ομάδες κυριαρχούμενες από Τουρκμένους που τάχθηκαν στο πλευρό της HTS κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Έχουν παραμείνει στις θέσεις τους για να κυβερνούν τις περιοχές.

Η ξαφνική αύξηση των δυνάμεων της Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS) στη βορειοδυτική Συρία έχει συντρίψει την εύθραυστη ειρήνη που υπήρχε από τα μέσα του 2020.

Αυτή η τζιχαντιστική παράταξη, η οποία αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τον ΟΗΕ, επιδιώκει να διευρύνει την εξουσία της και να εδραιώσει το καθεστώς της ως η δεύτερη «αντάρτικη» διακυβέρνηση σε συριακό έδαφος.

Η κατάληψη της Αφρίν από την Ταχρίρ Αλ Σαμ, η οποία ήταν κυρίως κουρδική μέχρι την τουρκική εισβολή το 2018, συνέπεσε με δύο συνεχιζόμενες εξελίξεις: ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα συναντηθεί με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ και η Άγκυρα αύξησε τις προσπάθειές της να μεσολαβήσει μεταξύ της Μόσχας (κύριος υποστηρικτής του συριακού καθεστώτος) και το Κίεβο.

Αν και θα ήταν λογικό η Τουρκία να μειώσει την υποστήριξή της στους φιλότουρκους ένοπλους ισλαμιστές στη Συρία μετά από αυτές τις εξελίξεις, συνέβη το αντίθετο.

Η HTS, η οποία είναι ο κύριος στόχος της Ρωσίας και του καθεστώτος, απέκτησε τον έλεγχο στις γύρω περιοχές πέρα από την Αφρίν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.