Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

150 ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού θα «στρατοπεδεύσουν» στο Στεφανοβίκειο... Μεταφέρθηκαν από την Πολωνία!

Οι Αμερικανοί μετέφεραν μια βάση ελικοπτέρων μαζί με την 3η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού από την Πολωνία στο Στεφανοβίκειο και στον Βόλο. Κά...





Οι Αμερικανοί μετέφεραν μια βάση ελικοπτέρων μαζί με την 3η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού από την Πολωνία στο Στεφανοβίκειο και στον Βόλο.

Κάθε είδους ελικόπτερα από επιθετικά Apache (με τους φονιάδες των τανκς πυραύλων Hell Fire), μεταφορικά Chinook αλλά και BlackHawk πολλαπλών ρόλων, ακόμα και τα ανθυποβρυχιακά Romeo. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν αυτό οι Αμερικανοί, αλλά η τρίτη.

Η πρώτη ήταν πριν από τρία χρόνια όταν ήρθαν εδώ για να ξεχειμωνιάσουν από το κρύο της Πολωνίας που ήταν αναγκασμένοι, λόγω καιρικών συνθηκών να μην πετούν συχνά και ενθουσιάστηκαν με την Ελλάδα. Γιατί, όπως παρατηρεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, στην Ελλάδα βρήκαν «πεδίο πολλαπλών αποστολών», ήτοι βουνά, κάμπους, πόλεις, θάλασσα, πεδιάδες, νησιά, βραχονησίδες κάτι που δεν είχαν, ούτε μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι μπορεί να είχαν στην Πολωνία ή ακόμα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Η άφιξη αμερικανικών ελικοπτέρων είναι συνεχής στο Στεφανοβίκειο. Αλλα έρχονται με γιγαντιαία μεταγωγικά πλοία στο λιμάνι του Βόλου, άλλα όμως καταφθάνουν από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο οι Αμερικανοί το θεωρούν δεύτερη Σούδα ή «Σούδα του Βορρά». Δεκάδες ελικόπτερα (τουλάχιστον 150) αναμένεται ότι θα πηγαινοέρχονται σε αυτούς τους οκτώ μήνες από τη βάση στο Στεφανοβίκειο. Σε λίγες ημέρες δεν αποκλείεται να φθάσουν και οι ειδικές δυνάμεις της 173ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας του αμερικανικού στρατού, όπως έγινε και πέρυσι.

Περιπολίες στην ελληνική επικράτεια

Το όφελος είναι μεγάλο και για την ελληνική Αεροπορία Στρατού, η οποία θα συνεκπαιδεύεται με τους Αμερικανούς σε καθημερινές σχεδόν αποστολές, αλλά και για την τοπική κοινωνία του Βόλου, αφού οι αμερικανοί πιλότοι και τεχνικοί και μηχανικοί ελικοπτέρων σε κάθε έξοδό τους στα μπαράκια, στα καταστήματα και στα εστιατόρια του Βόλου αφήνουν αρκετά χρήματα.

Οι εγκαταστάσεις που φιλοξενούν τους αμερικανούς στρατιωτικούς και ελικοπτεράδες έχουν ήδη επεκταθεί (και επεκτείνονται συνεχώς), τόσο στο Στεφανοβίκειο όσο και στον Βόλο στο στρατόπεδο «Γεωργούλα», όπου εδρεύει η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών. Με κάθε πτήση – άσκηση τα αμερικανικά ελικόπτερα θα βρίσκονται στην καρδιά του Αιγαίου, θα πετούν σε συνεργασία με τους έλληνες ελικοπτεράδες πάνω από τα νησιά και θα περιπολούν σε όλη την ελληνική επικράτεια και σε όλη την έκταση του FIR Αθηνών.

Μεταφορά τεχνογνωσίας στη Λάρισα
Στη Λάρισα οι Αμερικανοί έχουν δημιουργήσει μια ακόμα βάση. Από την 110 Πτέρυγα Μάχης της αεροπορικής βάσης της Λάρισας αναμένεται να επιχειρήσουν και πάλι από τις αρχές Νοεμβρίου τα 6 UAV τύπου MQ-9 Reaper των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Το όφελος για την ελληνική άμυνα, θεωρείται από τους επιτελείς σημαντικό. Και τούτο γιατί:

Πρώτα οι εγκαταστάσεις στη Λάρισα αναβαθμίσθηκαν περαιτέρω στο πλαίσιο και της MDCA. Και δεύτερον όταν θα έρθουν και τα ελληνικά ΜQ-9 θα είναι μια καλή συνεκπαίδευση, αφού οι πληροφορίες που μπορούν να μεταφέρουν χαρακτηρίζονται από τους έλληνες επιτελείς «απόλυτα χρήσιμες».

Οι Αμερικανοί επενδύουν στη βάση συνολικά 33,5 εκατ. δολάρια, προκειμένου η 110 Π.Μ. να μπορεί να φιλοξενήσει τεχνολογικά ανεπτυγμένες πλατφόρμες τώρα και στο μέλλον. Αν και οι πτήσεις των MQ-9 συνδέεται με την ανάγκη αποστολών επιτήρησης στην περιοχή της Μεσογείου, η ακτίνα δράσης τους (1.850 χιλιόμετρα) επιτρέπει και τη χρήση τους για αποστολές σε χώρες της πτέρυγας του ΝΑΤΟ που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα (Βουλγαρία, Ρουμανία), με σκοπό, βεβαίως, την παρακολούθηση της κίνησης στην περιοχή εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Για την Πολεμική Αεροπορία η παρουσία των MQ-9 έχει και μια περαιτέρω σημασία, καθώς ανάμεσα σε Αθήνα και Πεντάγωνο υφίσταται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για την προμήθεια τριών τέτοιων υπερσύγχρονων UAV.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.