Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

O εφιάλτης της φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ» στοιχειώνει το Τουρκικό ναυτικό: Η συμμετοχή στην Τουρκική άσκηση «Mavi Balina»

Η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» έδεσε δίπλα σε ΝΑΤΟικά αλλά και Τουρκικά πολεμικά πλοία με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η «Kemal Reis» δεν βρίσκεται...




Η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» έδεσε δίπλα σε ΝΑΤΟικά αλλά και Τουρκικά πολεμικά πλοία με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η «Kemal Reis» δεν βρίσκεται στο Ακσάζ και πιθανότατα δεν θα συμμετέχει στην άσκηση τουλάχιστον κοντά στο Ελληνικό πλοίο - Στο «μικροσκόπιο» κάθε κίνηση του Τουρκικού στόλου

του Κώστα Σαρικά

Για το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό κάθε αναφορά στην 12η Αυγούστου του 2020 ξυπνά εφιαλτικές μνήμες. Και υπενθυμίζει στους γείτονες ότι η ναυτοσύνη των Ελληνικών πληρωμάτων αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία εδράζεται η κυριαρχία του Ελληνικού Στόλου στο Αιγαίο αλλά και σε κάθε θάλασσα Κυριαρχικών Δικαιωμάτων της χώρας μας.

Ήταν τότε που εν μέσω κρίσης η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» «τσαλάκωσε» το γόητρο του Τουρκικού ναυτικού αλλά και κυριολεκτικά τη ναυαρχίδα του στόλου των γειτόνων «Κemal Reis» με την περιβόητη «επακούμβιση» την οποία αρχικά είχε αμφισβητήσει η Άγκυρα. Όταν όμως αποκαλύφθηκε το ντοκουμέντο της πρόσκρουσης με την εικόνα της λαβωμένης στα «πλευρά» Τουρκικής φρεγάτας, η αλαζονεία των γειτόνων μετατράπηκε σε «ηχηρή» σιωπή. Τότε που ο κυβερνήτης της φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ» λειτούργησε με άκρως επαγγελματικό τρόπο απέναντι στα νταηλίκια των γειτόνων από την πρώτη στιγμή της εμπλοκής έως το τέλος. Δίνοντας διαταγή για «ανάποδα» και ενώ το ενδεχόμενο να κόψει στη μέση και να βουλιάξει την «Kemal Reis» ήταν κάτι παραπάνω από ορατό.

Η «Kemal Reis» πήγε στο «φανοποιείο» ενώ ο Τουρκικός στόλος σταμάτησε τις προκλήσεις και «μαζεύτηκε» ζυγίζοντας τις συνέπειες εάν συνέχιζε με την ίδια θρασύτατη τακτική. Ενώ από τότε τα πολεμικά πλοία των γειτόνων κινούνται με εξαιρετικά προσεκτικό τρόπο ειδικά όταν νιώθουν κοντά τους την «καυτή» ανάσα Μονάδων του Πολεμικού μας Ναυτικού. 25 μήνες μετά οι εφιαλτικές μνήμες ξύπνησαν και πάλι για τους γείτονες όταν πληροφορήθηκαν ότι το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό όχι απλά θα συμμετέχει στην άσκηση «Μavi Balina» την οποία διοργανώνουν υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ αλλά με το πλοίο-φόβητρο, τη φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ». Το Ελληνικό πλοίο μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες έπλευσε προς τα Τουρκικά παράλια και εισήλθε στη «φωλιά» του Τουρκικού στόλου, στον ναύσταθμο του Ακσάζ απέναντι από τη Ρόδο όπου συγκεντρώθηκαν και τα υπόλοιπα ΝΑΤΟικά πλοία τα οποία λαμβάνουν μέρος στην άσκηση. Και μπορεί η επιλογή του Αρχηγείου Στόλου να στείλει το «ΛΗΜΝΟΣ» στην άσκηση να στηρίχτηκε σε εκπαιδευτικά κριτήρια όμως και μόνο ο συμβολισμός αρκεί για να υπενθυμίσει στους γείτονες γεγονότα που σίγουρα επιθυμούν να ξεχάσουν.

Η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» έδεσε δίπλα σε ΝΑΤΟικά αλλά και Τουρκικά πολεμικά πλοία με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η «Kemal Reis» δεν βρίσκεται στο Ακσάζ και πιθανότατα δεν θα συμμετέχει στην άσκηση τουλάχιστον κοντά στο Ελληνικό πλοίο. Για την ακρίβεια πρόκειται για τρεις διαφορετικές ασκήσεις-Dynamic Mariner, Mavi Balina και Nusret) οι οποίες θα διεξαχθούν ταυτόχρονα και πάντα υπό το ΝΑΤΟ. Συμμετέχουν 12 κράτη - ΗΠΑ, Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία,Τουρκία – με συνολικά 50 Μονάδες Επιφανείας, 5 υποβρύχια, αεροσκάφη, ελικόπτερα αλλά και 1500 πεζοναύτες.

Τα πλοία παρέμειναν για δύο μέρες στο ναύσταθμο του Ακσάζ που πραγματοποιήθηκε η σχετική ενημέρωση για την άσκηση και από τα ξημερώματα όλες οι Μονάδες απέπλευσαν. Θα προηγηθεί εκτέλεση τεχνικών αντικειμένων τυποποίησης σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ ενώ θα ακολουθήσει το Τακτικό σκέλος των ασκήσεων. Τα περισσότερα σενάρια έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου ενώ το τελικό στάδιο θα εκτελεστεί στον κόλπο Σίκατζικ απέναντι από τη Σάμο. Ενδιάμεσα προβλέπονται μια σειρά από αεροναυτικά σενάρια αλλά και εκπαίδευση στον ναρκοπόλεμο.

Το γεγονός ότι η άσκηση σχεδιάστηκε και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ αφήνει ελάχιστα περιθώρια στους γείτονες να εκμεταλλευτούν σενάρια προκειμένου να προκαλέσουν την Ελλάδα. Όμως το «αμαρτωλό» τους παρελθόν αλλά και η κλιμάκωση της έντασης το τελευταίο διάστημα δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού. Και αυτή είναι μια από τις αιτίες της απόφασης που έλαβαν ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ να συμμετέχει η Ελλάδα με Μονάδα του Στόλου.

Με τη φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» να παρακολουθεί συνεχώς τη σχεδίαση και εκτέλεση της άσκησης και να ενημερώνει το Ελληνικό Επιτελείο για την εξέλιξη της. Σύμφωνα με τις έως τώρα Navtex η άσκηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο όλων των κανονισμών αλλά το «alert» θα παραμείνει έως τις 22 Σεπτεμβρίου όταν η άσκηση θα ολοκληρωθεί. Με την Αθήνα μέσω του «ΛΗΜΝΟΣ» αλλά και των υπολοίπων μέσων που διαθέτει να παρακολουθεί και να είναι έτοιμη να προβάλλει άμεσα αντίδραση σε περίπτωση οποιασδήποτε πρόκλησης.

«Η Dynamic Mariner είναι μια ιδιαίτερα σημαντική θαλάσσια άσκηση μεγάλης κλίμακας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΝΑΤΟικός Υποδιοικητής της MARCOM, Αντιναύαρχος Ντιντιέ Πιατόν για να συμπληρώσει ότι «η άσκηση περιλαμβάνει περισσότερα αντικείμενα από ποτέ άλλοτε, διευκολύνοντας την αυξημένη διαλειτουργικότητα μεταξύ των Εθνών μας και ενισχύοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τουρκία και άλλους Συμμάχους και Εταίρους για να αποτρέψουμε την επιθετικότητα και να υπερασπιστούμε τη Συμμαχία».

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.