Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μουσουλμάνος και πρώην KGBίτης ο νέος Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία - Το προφίλ

    Ο 65χρονος Μουράτ Μαγκόμετοβις Ζιαζίκοβ είναι ο νέος πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο. Πρόκειται για κυβερνητικό αξιωματούχο ...

   



Ο 65χρονος Μουράτ Μαγκόμετοβις Ζιαζίκοβ είναι ο νέος πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο. Πρόκειται για κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος διετέλεσε αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της KGB επί Σοβιετικής Ένωσης και της FSΒ αργότερα.

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης, χθες η ρωσική ομοσπονδία με προεδρικό διάταγμα ανακοίνωσε τον διορισμό. Πρόκειται για σουνίτη μουσουλμάνο σύμφωνα με τον Πολίτη ο οποίος κάνει λόγο για μια καθαρά πολιτική επιλογή του ίδιου του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν στο SigmaLive ότι ο διορισμός του πέρασε από το Υπουργικό πριν από 1 περίπου μήνα. Η Λευκωσία όπως μας ειπώθηκε είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τον νέο πρέσβη όπως ακριβώς και με τον προκάτοχό του. Ίδιες πηγές χαρακτήρισαν ως «ενδιαφέρον» το βιογραφικό του Ζιαζίκοβ ενώ μας επεσήμαναν ότι και ο προκάτοχός του Στανισλαβ Οσάτσι είχε σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.

Ο Μουράτ Ζιαζίκοφ, στρατηγός της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας (FSB) και προσκείμενος στο Κρεμλίνο, εξελέγη τον Απρίλιο του 2002 στην προεδρία της Ινγκουσετίας, μετά από την αιφνίδια παραίτηση του προκατόχου του Ρουσλάν Αούτσεφ, εθνικού ήρωα και στρατηγού του Στρατού, ο οποίος είχε υιοθετήσει επικριτική στάση απέναντι στην ρωσική πολιτική στην Τσετσενία.

Ο Μουράτ Ζιαζίκοφ αναθεώρησε την πολιτική του ανοίγματος της Ινγκουσετίας στους πρόσφυγες από την Τσετσενία, οι οποίοι κατηγορούν τις αρχές της Ινγκουσετίας ότι τους αναγκάζουν να επιστρέψουν στην Τσετσενία.

O Ζιαζίκοβ έχει κατηγορηθεί από τους επικριτές της κυβέρνησης της Ινγκουσετίας για διαφθορά και ανικανότητα να αντιμετωπίσει την πολιτική αναταραχή που έχει ταλαιπωρήσει τη δημοκρατία.

Η Δημοκρατία της Ινγκουσετίας είναι ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας. Υπάγεται στο Νότιο Διαμέρισμα και συνορεύει με τη Γεωργία στα νότια. Πρωτεύουσά της είναι το νεοϊδρυθέν Μαγκάς.

Η Ινγκουσετία κατοικείται αποκλειστικά από αυτόχθονες πληθυσμούς - Ινγκούς (77,3%) και Τσετσένους (20,4%). Κατά τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την παρουσία του ένα κίνημα απόσχισης από τη Ρωσική Ομοσπονδία, το οποίο όμως περιορίζεται σε μικρά τρομοκρατικά χτυπήματα και δεν έχει αποκτήσει τη μαζικότητα του αντιστοίχου της Τσετσενίας.

Στο διαδύκτιο κυκλοφορούν και παλαιότερες φωτογραφίες του Μουράτ Ζιαζικόβ με τον ηγέτη των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ μπροστά από μουσουλμανικό τέμενος.
 




O διορισμός του δεν πέρασε απαρατήρητος ούτε στα κατεχόμενα που αναδημοσιεύουν και τα όσα γράφτηκαν στα Ε/κ ΜΜΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.