Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τα μέτρα που παίρνουν οι χώρες της Ευρώπης για την εξοικονόμηση ενέργειας – Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Απεγνωσμένα αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας οι ευρωπαϊκές χώρες αυτή την περίοδο, προκειμένου να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις...





Απεγνωσμένα αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας οι ευρωπαϊκές χώρες αυτή την περίοδο, προκειμένου να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις πολλαπλές ανάγκες για θέρμανση τον επικείμενο χειμώνα. Σε πολλά κράτη της γηραιάς ηπείρου η θερμοκρασία θα πέσει κάτω από μηδέν από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο και χρήματα για να αγοραστεί φυσικό αέριο στις εξωφρενικές τιμές που πωλείται από τη Μόσχα αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν.

Η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελούσε μέχρι πρότινος τον κύριο προμηθευτή του πολύτιμου αέριου μείγματος, αλλά από τη στιγμή που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να κλείσει τις στρόφιγγες της διοχέτευσης του μείγματος κορεσμένων υδρογονανθράκων ως αντίποινα στα οικονομικά μέτρα που του έχουν επιβληθεί από τη Δύση, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε δραστικές αποφάσεις για να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας κατά 15%. Παράλληλα κάθε χώρα επέλεξε να λάβει μια σειρά από μέτρα ενώ άπαντες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχει φροντίσει να γεμίσει τις αποθήκες της με αέριο. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο εάν αναλογιστεί κανείς ότι εκτός από τις εκτιμήσεις πως η τιμή του φυσικού αερίου ενδέχεται να αυξηθεί επιπλέον κατά 60% τον χειμώνα, όπως προβλέπει ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας Gazprom, η γηραιά ήπειρος βρίσκεται παράλληλα αντιμέτωπη με έντονα φαινόμενα ξηρασίας που έχουν περιορίσει την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προετοιμάζουν τις κοινωνίες τους για έναν δύσκολο χειμώνα και συστήνουν ενεργειακό περιορισμό παντού. Από τη χρήση των κλιματιστικών και των φώτων, έως τη μόνωση σε κτίρια και την αποφυγή της σάουνας. Ας δούμε τα μέτρα που λαμβάνονται αναλυτικά ανά χώρα σε κυβερνητικό επίπεδο, ξεκινώντας από τη δική μας.
Ελλάδα: Ορισμός «ενεργειακού υπευθύνου» σε κάθε δημόσια υπηρεσία

Μόλις πριν από λίγες ημέρες και ειδικότερα στις 7 του μηνός η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο πακέτο μέτρων που έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο κατά 10% και σε βάθος χρόνου έως 30% (το έτος 2030). Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσαν τα εξής μέτρα:

  • Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας.
  • Αντικίνητρα σε όσους φορείς του Δημοσίου προβαίνουν σε σπατάλες και στον αντίποδα κίνητρα για όσους επιτυγχάνουν τους στόχους. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Βορίδης, «εκτός από τα κίνητρα για τους φορείς που πιάνουν τους ενεργειακούς στόχους εξετάζεται να υπάρξουν και κυρώσεις. Θα εξετάσουμε εάν οι φορείς του Δημοσίου θα ενταχθούν στον προγραμματισμό προσλήψεων εάν δεν προχωρήσουν στον προγραμματισμό που έχουμε ανακοινώσει. Ακόμα στον κύκλο κινητικότητας που ξεκινά τον Οκτώβριο δεν θα εντάσσονται οι φορείς που δεν έχουν συμμορφωθεί».
  • Όσον αφορά τα δημόσια κτίρια, οι φορείς πρέπει να ορίσουν άμεσα ένα άτομο ως «ενεργειακό υπεύθυνο» που θα ρυθμίσει τα κλιματιστικά σε θερμοκρασίες που δεν θα καίνε πολύ ρεύμα και να επιβλέπει κάθε μορφή σπατάλης.
  • Συντήρηση κλιματιστικών καυστήρων και μονάδων και ρύθμιση θερμοκρασίας.
  • Κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να φροντίζει ώστε να μην γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας στον χώρο του.
  • Στην ίδια λογική όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας οι υπάλληλοι πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο υπολογιστών και φώτων. Σε κάθε χώρο θα οριστεί ένας υπάλληλος που να φροντίζει γι’ αυτό.
  • Αερισμός κτιρίων το καλοκαίρι.
  • Σκίαση όπου απαιτείται.
  • Για τον φωτισμό πόλεων βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού.
  • Συντήρηση εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης με παράλληλη βελτίωση της λειτουργίας τους.
  • Εφαρμογή του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα. Ήδη η σχετική πλατφόρμα έχει ανοίξει.
  • Ανάλογες συστάσεις και κίνητρα θα ανακοινωθούν για τον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά.

Γερμανία: Το πολύ έως 19 βαθμούς Κελσίου τα κλιματιστικά στα γραφεία του Δημοσίου

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκριναν προ ημερών μια σειρά από μέτρα που έχουν ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 20% το τρέχον φθινόπωρο και τον χειμώνα που μας έρχεται. 

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η διακοπή του ζεστού νερού στις δημόσιες πισίνες, η απαγόρευση της θέρμανσης των ιδιωτικών πισινών, απαγόρευση της θέρμανσης ορισμένων χώρων σε δημόσια κτίρια, η απαγόρευση του περισσότερου εξωτερικού φωτισμού σε κτίρια και μνημεία με εξαίρεση όσες λάμπες είναι απαραίτητες για την οδική ασφάλεια και αποτροπή άλλων κινδύνων, ενώ ενισχύεται η ενεργειακή απόδοση σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. 

Παράλληλα η μέγιστη θερμοκρασία στους δημόσιους χώρους εργασίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 19 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα κοπεί το ζεστό νερό από τις βρύσες που χρησιμοποιούνται για πλύσιμο των χεριών (π.χ. οι νιπτήρες των μπάνιων).

Επίσης, θα απαγορεύεται για συγκεκριμένες ώρες ή και ημέρες η χρήση φωτεινών διαφημιστικών πινακίδων και λοιπών εγκαταστάσεων.

«Κάθε κιλοβατώρα που εξοικονομείται –είτε από δημόσιους φορείς, ιδιώτες πολίτες είτε από επιχειρήσεις– βοηθά στην αποφυγή της εξάρτησης από τις προμήθειες ρωσικού αερίου» ανέφερε χαρακτηριστικά η απόφαση του Ομοσπονδιακού Υπουργικού Συμβουλίου της οικονομικά ισχυρότερης χώρας της Ευρώπης.

Γαλλία: Θα σβήνουν υποχρεωτικά οι πινακίδες των σούπερ μάρκετ όταν κλείνουν τα καταστήματα

Η κυβέρνηση του Μανουέλ Μακρόν στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% έως το 2014 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Στο πλαίσιο αυτό κατάρτισε σχέδιο που προβλέπει από τον φετινό χειμώνα τα κλιματιστικά στους εσωτερικούς χώρους να ρυθμίζονται στην ανώτατη θερμοκρασία των 19 βαθμών Κελσίου. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.