Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τυνησία: Οι ισλαμιστές του Ενάχντα σύμμαχοι του Ερντογάν ερευνώνται για μεταφορές τζιχαντιστών στη Συρία μέσω Τουρκίας

Τη Δευτέρα, ένας στρατηγικός εμπειρογνώμονας στην Τυνησία είπε ότι οι άνθρωποι στην Τυνησία ανυπομονούν να δουν τον Ρασίντ Γανούτσι [κεντρικ...





Τη Δευτέρα, ένας στρατηγικός εμπειρογνώμονας στην Τυνησία είπε ότι οι άνθρωποι στην Τυνησία ανυπομονούν να δουν τον Ρασίντ Γανούτσι [κεντρική φωτογραφία, ισλαμιστής ηγέτης του κόμματος Ενάχντα] και τους οπαδούς του να καταδικάζονται για την αποστολή τζιχαντιστών στη Συρία. «Είναι ένα σημαντικό ζήτημα αν και όχι περίεργο», είπε.

Ο διευθυντής του Τυνησιακού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, Μπάντρα Γκααλούλ, δήλωσε στο North Press ότι το θέμα [της αποστολής τζιχαντιστών] δεν είναι νέο.

Πριν από χρόνια συλλέχθηκαν πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο πεδίο, μέσω επιτροπών της Τυνησίας στη Συρία, σχετικά με τη συμμετοχή νέων Τυνήσιων σε πολέμους στο εξωτερικό, ιδίως στη Συρία.

Κατά διαστήματα, πληροφορίες και έγγραφα παραδίδονταν στην Εισαγγελία τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, δεδομένου ότι το κόμμα Ενάχντα (Αναγέννηση), το τυνησιακό παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, σύμμαχοι του Ερντογάν, «ήταν το κυβερνών κόμμα στην Τυνησία πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο Καΐς Σαγιέντ, ο φάκελος παρέμενε κλειστός», επεσήμανε ο Γκααλούλ.

Ο Τυνήσιος εμπειρογνώμονας είπε ότι, με την υποστήριξη του προέδρου Καΐς Σαγιέντ «ο φάκελος άνοιξε και ο τυνησιακός λαός περιμένει τον Γανούτσι και τους οπαδούς του να συλληφθούν με κατηγορίες τρομοκρατίας».

Με τη σειρά του, το ισλαμιστικό Κόμμα Ενάχντα κατηγόρησε τον πρόεδρο Καΐς Σαγιέντ ότι επινόησε «κακόβουλες υποθέσεις» κατά της αντιπολίτευσης.

Δύο άλλοι βουλευτές του Ενάχντα ερευνώνται από τις Αρχές, ένας από αυτούς είναι ο Μοχάμεντ Φρίχα, Διευθυντής της Syphax Airlines, όπου φέρεται να μετέφερε τζιχαντιστές στη Συρία μέσω οργανωμένων ταξιδιών στην Τουρκία.

Ο Γκααλούλ είπε ότι ο Γανούτσι και οι συνεργάτες του δεν επιτρέπεται να φύγουν από τη χώρα μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα, δηλαδή είναι υπό παρακολούθηση.

Ο Γανούτσι στην Αστυνομία

Ο ηγέτης της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης της Τυνησίας και πρόεδρος του διαλυμένου κοινοβουλίου, Ρασίντ Γανούτσι, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα σε αστυνομικό τμήμα της Τύνιδας για να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις κατηγορίες ότι το κόμμα του σχετίζεται με τρομοκρατία.

Δεκάδες διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων και πολιτικών ακτιβιστών, συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα για να διαδηλώσουν ενάντια στην ανάκριση του Γανούτσι, ο οποίος έχει καταγγείλει την ανάληψη ευρειών εξουσιών από τον πρόεδρο Καΐς Σαγιέντ.

«Το αστυνομικό κράτος τελείωσε. Είμαστε μαζί σου Γανούτσι», φώναξαν κάποιοι από τους συγκεντρωμένους ισλαμιστές, άλλοι φώναζαν: «Ελευθερία».

Αξιωματούχοι του κόμματος Ενάχντα του Γανούτσι δήλωσαν το Σάββατο ότι ο Γανούτσι κι ένα άλλο στέλεχος, ο πρώην πρωθυπουργός Αλί Λαραγιέντ, θα ανακριθούν από την Αστυνομία για «αποστολή τζιχαντιστών στη Συρία», αλλά χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες.

Οι Αρχές της Τυνησίας δεν εξέδωσαν κάποια ανακοίνωση σχετικά με τον λόγο για την κλήση του Γανούτσι.

Τον Αύγουστο, πολλοί πρώην αξιωματούχοι ασφαλείας και δύο μέλη του Ενάχντα συνελήφθησαν με κατηγορίες που συνδέονται με Τυνήσιους που ταξίδευαν για τζιχάντ.

Ο ηγέτης του Ενάχντα υπήρξε βασικός παράγοντας στην πολιτική ζωή της Τυνησίας από την επανάσταση του 2011 που έφερε τη δημοκρατία, με το κόμμα του να προσχωρεί σε πολλές διαδοχικές κυβερνήσεις συνασπισμού.

Όταν ο πρόεδρος Σαγιέντ ανέλαβε τις περισσότερες εξουσίες το περασμένο καλοκαίρι και διέλυσε το κοινοβούλιο, ο Γανούτσι τον κατηγόρησε για ένα αντιδημοκρατικό πραξικόπημα, κάτι που ο πρόεδρος έχει αρνηθεί.

Μιλώντας στο Reuters αργά το Σάββατο, ο Γανούτσι είπε ότι η κλήση ήταν «μια νέα προσπάθεια στόχευσης αντιπάλων και ένα νέο βήμα προς τον αποκλεισμό».

Ο Αλί Λαραγιέντ ανέφερε ότι δεν του είπαν επίσημα γιατί τον καλούσαν, αλλά διέρρευσε η είδηση ​​ότι σχετίζεται με την αποστολή τζιχαντιστών στη Συρία.

Πηγές ασφαλείας και επίσημες καταμετρήσεις εκτιμούν ότι περίπου 6.000 Τυνήσιοι ταξίδεψαν στη Συρία και το Ιράκ την περασμένη δεκαετία για να ενταχθούν σε ομάδες τζιχαντιστών συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους.

Πολλοί σκοτώθηκαν εκεί ενώ άλλοι διέφυγαν και επέστρεψαν στην Τυνησία.

Ο Αλί Λαραγιέντ είπε:

«Ήμουν ενάντια σε αυτό το φαινόμενο και πήρα μέτρα για να το περιορίσω».

Πρόσθεσε ότι οι κατηγορίες έχουν «κατασκευαστεί» για να αποσπάσουν την προσοχή του κοινού από την ακρίβεια.

Τα κοσμικά κόμματα κατηγόρησαν το Ενάχντα για επιείκεια προς τους ισλαμιστές μαχητές, κάτι που το κόμμα αρνείται εδώ και καιρό.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.