Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το ταξίδι του ξεριζωμού: Μια συγκλονιστική ανάδυση στις μνήμες της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το 2022 είναι η χρονιά όπου συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει γνωρίσει η Ελλάδ...





Το 2022 είναι η χρονιά όπου συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει γνωρίσει η Ελλάδα. Για να τιμήσει, να αναδείξει και να υπενθυμίσει τα γεγονότα και τις ζωές των ανθρώπων που βίωσαν την καταστροφή, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει την έκθεση με τίτλο «1922-2022: Κύματα Προσφύγων – Κράματα Μνήμης».

Μέσα από την έκθεση αυτή, δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει βήμα-βήμα τα γεγονότα της μεγάλης Καταστροφής μέσω αρχειακού υλικού, κειμηλίων, διηγήσεων, σύγχρονων τεχνολογιών και εικαστικού υλικού.

Ο χώρος που φιλοξενείται η έκθεση έχει έναν έντονα συμβολικό χαρακτήρα καθώς βρίσκεται στο σημείο όπου υπήρχε ένας από τους μεγαλύτερους προσφυγικούς συνοικισμούς της Θεσσαλονίκης, η Αγία Φωτεινή.

Σχεδιασμός που παρουσιάζει την ιστορία μέσω εικαστικού και τεχνολογικού υλικού

Οι πρόσφυγες πριν τον ξεριζωμό της Ανταλλαγής συγκεντρώνονται για μια τελευταία Λειτουργία. Αδειάζουν την εκκλησία και παίρνουν μαζί τους πολύτιμα αντικείμενα και εικόνες. Η εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου κόβεται στη μέση για να μεταφερθεί τυλιγμένη μέσα σε μπόγους με τα υπόλοιπα υπάρχοντα της κοινότητας. Πρόθεση της κοινότητας ήταν να ξαναενωθεί η εικόνα στη νέα πατρίδα, κάτι που δεν έγινε ποτέ…

Η έκθεση «1922-2022: Κύματα Προσφύγων – Κράματα Μνήμης», καινοτομεί με τον σχεδιασμό της, με την παρουσίαση ιστορικών κειμηλίων, φωτογραφικού υλικού και διηγήσεων σε συνδυασμό με την εισαγωγή νέων τεχνολογικών και εικαστικών μέσων ελπίζοντας να προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία στο κοινό, που στοχεύει στην ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων και ταυτοχρόνως, που δίνει μεγάλη βάση στο συναίσθημα, την συμπεριληπτικότητα και την προσβασιμότητα, με ακουστικές ξεναγήσεις και κείμενα σε κώδικα Braille.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της έκθεσης ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης άνοιξης, όπου όπως αναφέρουν, ο δήμος Θεσσαλονίκης εμπιστεύθηκε μια ομάδα νέων επιστημόνων, καταλαβαίνοντας το δημιουργικό όραμα για την έκθεση και δίνοντας την ευκαιρία για μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης σε ένα τόσο λεπτό και συναισθηματικά φορτισμένο θέμα, όπως είναι η Καταστροφή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.