Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

71 οι νεκροί στις συνοριακές συγκρούσεις Κιργιστάν-Τατζικιστάν

   Το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν ανακοίνωσαν την Κυριακή 18/9 ότι ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις στο σύνορό τους ανήλθε σε 71 κ...

  



Το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν ανακοίνωσαν την Κυριακή 18/9 ότι ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις στο σύνορό τους ανήλθε σε 71 καθώς τηρείται για δεύτερη ημέρα η εύθραυστη εκεχειρία που συνήφθη ανάμεσα στις δύο αυτές χώρες της Κεντρικής Ασίας και ο κοινός σύμμαχός τους, η Ρωσία, κάνει έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο την Κυριακή.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τις δύο πλευρές να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση και να λάβουν μέτρα για την επίλυση της κρίσης αποκλειστικά με ειρηνικά, πολιτικά και διπλωματικά μέσα το συντομότερο δυνατό και επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια για να διασφαλίσει την σταθερότητα στην συνοριακή περιοχή Κιργιστάν-Τατζικιστάν».

Από τις 14 ως τις 16 Σεπτεμβρίου ξέσπασαν φονικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών που έχουν εδώ και χρόνια εδαφικές διαφορές.

Την Κυριακή το Κιργιστάν ανέφερε 36 θανάτους από τις συγκρούσεις και ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε περί τους 137.000 ανθρώπους από την περιοχή των συγκρούσεων.

Η κυβέρνηση κήρυξε την τη Δευτέρα 19/9 ημέρα εθνικού πένθους για τα θύματα των συγκρούσεων.

Το Τατζικιστάν επίσης ανακοίνωσε την Κυριακή τον αριθμό των θυμάτων στις τάξεις του λέγοντας ότι σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι.

Τα σύνορα μεταξύ του Ταζικιστάν και του Κιργιστάν είναι τακτικά θέατρο φονικών συγκρούσεων.

Σχεδόν τα μισά από τα 970 χιλιόμετρα των συνόρων αμφισβητούνται και η πρόοδος για την οριοθέτησή τους ήταν πολύ αργή τα τελευταία χρόνια.

Το 2021 σημειώθηκαν χωρίς προηγούμενο συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο μέρη, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων και τροφοδοτώντας φόβους για μια κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Οι κάτοικοι του Κιργιστάν (Κιργίζιοι) είναι τουρκικό φύλο και του Τατζικιστάν (Τατζίκοι) ιρανικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.