Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Θα βρεθούμε με 200 μαχητικά; Εντός της ΔΕΘ «την πεφτουμε» στα ΗΑΕ για να πέρουμε τα Μirage 2000-9...!!!

   Οι νεότερες πληροφορίες που αφορούν σε ενδεχόμενη απόκτηση των μαχητικών Mirage 2000-9 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναφέρουν ότι το ζ...

  



Οι νεότερες πληροφορίες που αφορούν σε ενδεχόμενη απόκτηση των μαχητικών Mirage 2000-9 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναφέρουν ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό με πιθανότητες εξελίξεων τις ερχόμενες ημέρες κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Τιμώμενη χώρα είναι τα ΗΑΕ και δεν αποκλείεται το θέμα να επανέλθει στο προσκήνιο αφού στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθούν κορυφαίοι αξιωματούχοι της ισχυρής και φίλης Αραβικής χώρας.


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΑΡΙΚΑ
ΠΗΓΗ: NEWPOST

Όπως έχει αποκαλύψει το Newpost οι πρώτες συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο φαίνεται ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με δεδομένη την άριστη σχέση της Αθήνας με το Αμπού Ντάμπι. Τόσο του πρωθυπουργου Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια αλλά και της στρατιωτικής ηγεσίας με τους Άραβες αξιωματούχους.

ύμφωνα με πληροφορίες του Newpost το Αεροπορικό Επιτελείο αναμένει τις πολιτικές εξελίξεις ωστόσο εμφανίζεται θετικό στο ενδεχόμενο απόκτησης των Εμιρατιανών μαχητικών. Αφού φαίνεται να γνωρίζει ότι πρόκειται για μαχητικά σε πολύ καλή κατάσταση, αναβαθμισμένα και κοντά στη λογική της Πολεμικής Αεροπορίας η οποία διαθέτει και επιχειρεί εδώ και δεκαετίες με Γαλλικά μαχητικά. F1, Mirage 2000 EGM/BGM, Μirage 2000-5 και πρόσφατα Rafale F3R.

Καθοριστική παράμετρος αν τελικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανάψουν οριστικό «πράσινο φως» για παραχώρηση των Mirage 2000-9 στην Ελλάδα και στην HAF-υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από το Μαρόκο-φαίνεται ότι είναι το κόστος. Με δεδομένο ότι η Πολεμική Αεροπορία ήδη αναβαθμίζει τα 83 μαχητικά F-16 σε διαμόρφωση Viper, αποκτά 24 μαχητικά Rafale, προχωρά στην αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 block 50, αποκτά καινούργια όπλα αλλά εισέρχεται και στο πρόγραμμα των μαχητικών Stealth 5ηςγενιάς F-35, το οικονομικό άνοιγμα δεν επιτρέπει μια ακόμα υπέρβαση. Όμως εάν το κόστος απόκτησης είναι πραγματικά χαμηλό και οι Άραβες προχωρήσουν σε παραχώρηση των μαχητικών έναντι σχετικά συμβολικής τιμής η Πολεμική Αεροπορία κάθε άλλο παρά θα διαφωνήσει στην απόκτηση των πανίσχυρων αεροσκαφών.

Το ενδιαφέρον όπως στο παρελθόν έχει αναφέρει το Newpost φαίνεται να εστιάζεται στην απόκτηση 36 μαχητικών και μάλιστα στην αναβαθμισμένη τους έκδοση EAD/RAD αλλά και σε αριθμό εκπαιδευτικών για να «στηθούν» δύο πλήρεις Πολεμικές Μοίρες.

Για να παραχωρηθούν από τα ΗΑΕ στην Ελλάδα τα Γαλλικής κατασκευής μαχητικά απαιτείται σύμφωνη γνώμη από το Παρίσι καθώς είναι απαραίτητο το «oui» της κατασκευάστριας χώρας Γαλλίας προκειμένου να πουληθεί ή να παραχωρηθεί Γαλλικό οπλικό σύστημα σε τρίτη χώρα. Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι Γάλλοι και κυρίως ο πρόεδρος Μακρόν είναι απόλυτα θετικός σε μια τέτοια κίνηση.

Η αεροπορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων διαθέτει σήμερα συνολικά 64 μαχητικά Mirage 2000-9 σε έκδοση EAD/RAD αλλά και 15 εκπαιδευτικά σε έκδοση DAD. Η συμφωνία που έκανε το Αμπού Ντάμπι με τους Γάλλους για απόκτηση 80 υπερσύγχρονων Rafale άνοιξε το δρόμο για την πώληση-παραχώρηση τους. Με χρονικό ορίζοντα το 2026 όταν θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τις πρώτες «ριπές». ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.