Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Toυρκία: Στο Βόσπορο η πολυτελής θαλαμηγός του Ερντογάν - Το πλωτό παλάτι και ο λαός που στενάζει

Το «πλωτό παλάτι» Yakamoz που είναι χρεωμένο στην τουρκική προεδρία, εντοπίστηκε στον Βόσπορο για πρώτη φορά μετά την ανακατασκευή του. Η α...





Το «πλωτό παλάτι» Yakamoz που είναι χρεωμένο στην τουρκική προεδρία, εντοπίστηκε στον Βόσπορο για πρώτη φορά μετά την ανακατασκευή του. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει εξωφρενικές σπατάλες, την ώρα που η τουρκική οικονομία βυθίζεται στο χάος.



Η γιγαντιαία θαλαμηγός Yakamoz (Y68), που τελεί υπό την τουρκική προεδρία, εθεάθη για πρώτη φορά στον Βόσπορο, στα ανοιχτά της Kanlıca. Ενώ φάνηκε ότι στη θαλαμηγό που προστατεύεται από το τουρκικό λιμενικό υπήρχε μια πολυπληθής ομάδα, δεν αποκαλύφθηκε ωστόσο αν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρισκόταν στο γιοτ.

«Το πρώην βοηθητικό Yakamoz Y68 του Τουρκικού Ναυτικού, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην τουρκική προεδρία το 2019 και ανακαινίστηκε, το τουρκικό προεδρικό γιοτ χωρίς ορατό όνομα, αλλά με το επίσημο έμβλημα του προέδρου, διέσχισε τον Βόσπορο» έγραψε ο γεωπολιτικός αναλυτής Γιορούκ Ισίκ στη σχετική του ανάρτηση στο Twitter.

Το μήκους 50 μέτρων σκάφος άρχισε να κατασκευάζεται επί προεδρίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ για τον εκάστοτε πρόεδρο προκειμένου να αποκτήσει η Τουρκία «ένα κρατικό πλοίο για σκοπούς πρωτοκόλλου». Αργότερα όταν ανέλαβε καθήκοντα ο διάδοχός του, πρόεδρος Νετζντέτ Σεζέρ έκρινε πως αυτό συνιστούσε σπατάλη και το απέδωσε στο πολεμικό ναυτικό.

Το 2018, με απόφαση Ερντογάν, εντάχθηκε και πάλι στην προεδρία. Μετά από εκτεταμένες επισκευές εμφανίστηκε εκ νέου στα στενά της Κωνσταντινούπολης, δεν είναι γνωστό όμως πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν. Ο βουλευτής από το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) Εσκισεχίρ Ουτκού Τσακίροζερ είχε φέρει το θέμα στην ημερήσια διάταξη με την πρόταση που υπέβαλε στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας το 2018.

Στην απάντησή του, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι είπε ότι το σκάφος διατάχθηκε να περάσει στην τουρκική προεδρία, αλλά χρησιμοποιήθηκε από τις τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην προεδρία στις 16 Μαρτίου 2018.

Το πλωτό παλάτι του Τούρκου προέδρου

«Υπό συνθήκες κατά τις οποίες η οικονομική κρίση βαθαίνει, η φτώχεια αυξάνεται και ένα ευρύ τμήμα της κοινωνίας προσπαθεί να πάρει τον κατώτατο μισθό, χρειάζεται πραγματικά η προεδρία ένα σκάφος; Για ποιο σκοπό και για ποιες υπηρεσίες θα χρησιμοποιηθεί αυτό το σκάφος”, ρώτησε ο Τσακίροζερ.

Σύμφωνα με τα αντιπολιτευόμενα τουρκικά Μέσα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το «πλοίο» στην έκθεση ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2019 Ωστόσο, υπάρχει ένας «λογαριασμός οχήματος» που αναφέρει δαπάνες ύψους 1,2 δισ. λιρών.

Η κατασκευή της θαλαμηγού Yakamoz μήκους 49,5 μέτρων που σημαίνει την «αντανάκλαση της σελήνης στο θαλασσινό νερό το βράδυ» ολοκληρώθηκε σε οκτώ χρόνια. Διαθέτει τέσσερα καταστρώματα και κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζεται από τα ψηλά κύματα και να μην ταλαντεύεται. Το γιοτ, το οποίο μπορεί να ταξιδέψει περίπου 16 μίλια, μπορεί να πλέει συνεχόμενα για 15-20 ημέρες.

Φέρεται μάλιστα να φιλοξένησε τον βασιλιά της Μαλαισίας, Σουλτάνο Αμπντουλάχ Σαχ, ο οποίος επισκέφθηκε την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα. Ο αναλυτής Ισίκ ισχυρίστηκε στις 22 Αυγούστου ότι ο Ερντογάν «έδειχνε τα αξιοθέατα του Βοσπόρου» στον βασιλιά της Μαλαισίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.