Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κωδικός «Λερναία Υδρά» Με τα στρατηγικά Rafale και Τype 214 η πρώτη κρούση! Το άκρως απόρρητο σχέδιο αντίδρασης στην αναμενόμενη απειλή!

  Με ψυχραιμία αλλά και με σχέδια αντίδρασης επί όλων των πιθανών προκλήσεων, αντιμετωπίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας την έξοδο του τουρκ...

 



Με ψυχραιμία αλλά και με σχέδια αντίδρασης επί όλων των πιθανών προκλήσεων, αντιμετωπίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας την έξοδο του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» από το λιμάνι Τάσουτζου στην περιοχή της Μερσίνης. Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα επιχείρησε να αιφνιδιάσει την Αθήνα βγάζοντας το γεωτρύπανο δέκα ημέρες πριν από τις 9 Αυγούστου, την ημερομηνία που ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είχε δώσει στα τέλη Ιουλίου, εντούτοις η αντίδραση της ελληνικής πλευράς τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο ήταν άμεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κινήσεις του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» όπως και των πλοίων της συνοδείας του, παρακολουθούνται στενά, χωρίς επί του παρόντος τουλάχιστον να υπάρχει κάποια έκδηλη ανησυχία μιας και από το περασμένο Σάββατο όταν και άφησε το Λιμάνι Τάσουτζου, το σκάφος εμφανίζεται να κινείται σταθερά στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νότιων παραλίων της Τουρκίας και της κατεχόμενης Βόρεια Κύπρου, σε απόσταση 20 με 25 μίλια από την Μερσίνα. Να σημειώσουμε πως τα συστήματα GPS του πλοίου παραμένουν ανοιχτά γεγονός το οποίο επιτρέπει τον εντοπισμό της θέσης του και μέσω της ιστοσελίδας Marine Traffic.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εμφανίζεται να θέτει σε αυξημένη ετοιμότητα, λόγω της απόστασης αλλά και της φύσης της απειλής, τα όπλα με στρατηγικές δυνατότητες που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο οπλοστάσιό τους. Στο πλαίσιο αυτό και σε πρώτη φάση, ειδικό ρόλο πρόκειται να αναλάβουν, εφόσον απαιτηθεί, τα νεοαποκτηθέντα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale και κυρίως τα υπερσύγχρονα υποβρύχια Type 214 του Πολεμικού Ναυτικού. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη δράση των ελληνικών «αόρατων φονιάδων του βυθού», έχει εκπονηθεί ειδικό σχέδιο για τον τρόπο που θα κινηθούν ανάλογα με την περίσταση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες φέρουν πλήρη φόρτο μάχης με πυραύλους και τορπίλες, για το ενδεχόμενο που η Τουρκία επιχειρήσει με τον οποιοδήποτε τρόπο να αιφνιδιάσει πραγματοποιώντας γεωτρήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Το ένα από τα σενάρια που εξετάζει το ΓΕΕΘΑ, προβλέπει την έντονη και σκληρή αντίδραση της χώρας μας στο ενδεχόμενο που το τουρκικό γεωτρύπανο επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο, πραγματοποιώντας επιχείρηση εξόρυξης υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής ΑΟΖ, νότια της Κρήτης ή των Δωδεκανήσων.

Σε μία τέτοια πιθανότητα η ελληνική απάντηση θα είναι άμεση και επί του πεδίου, ενεργοποιώντας ακόμη και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης των Ε.Δ με την κωδική ονομασία «Λερναία Υδρα».

Το συγκεκριμένο σχέδιο κινείται σε τέσσερα επίπεδα, με το ένα εξ αυτών να εστιάζει στην γκάμα των ενεργειών που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει μια πιθανή τουρκική απειλή, η οποία θα εκφραστεί μέσω μιας προσπάθειας παράνομης έρευνας ή ακόμη και εξόρυξης υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Προβλέπει από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων απέναντι σε μια ήπια τουρκική πρόκληση μέχρι και την υιοθέτηση ενός ακραίου σεναρίου, της κατάληψης πλατφόρμας πετρελαίου, στην περίπτωση που η Άγκυρα θελήσει να εγκαταστήσει πλωτό γεωτρύπανο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή της ελληνικής ΑΟΖ. Να σημειώσουμε ότι εμπνευστής του «άκρως απόρρητου» ως προς τις λεπτομέρειές του επιχειρησιακού σχεδίου «Λερναία Ύδρα» ήταν ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης, επονομαζόμενος και «στρατηγός-αράχνη» λόγω της δράσης του στον τομέα των πληροφοριών, ο οποίος το 2012, ως υπηρεσιακός τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, είχε δώσει εντολή κατάρτισης ενός σχεδίου αντίδρασης της ελληνικής πλευράς στο ενδεχόμενο ακραίων τουρκικών προκλήσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.