Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Στο έλεος των Τούρκων βρίσκεται το μεικτό χωριό Πύλα στη νεκρή ζώνη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στο έλεος των Τούρκων βρίσκεται το μεικτό χωριό Πύλα, της επαρχίας Λάρνακας, το οποίο βρίσκεται στη νεκρή ζώνη και κατοικείται απ...




ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στο έλεος των Τούρκων βρίσκεται το μεικτό χωριό Πύλα, της επαρχίας Λάρνακας, το οποίο βρίσκεται στη νεκρή ζώνη και κατοικείται από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους κάτω από ένα ιδιότυπο καθεστώς την επιτήρηση του οποίου ασκεί η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Λόγω αυτού του ιδιότυπου και ιδιόρρυθμου καθεστώτος της Πύλας στο χωριό επικρατεί μια αναρχία που προκαλεί ανασφάλεια στους Ελληνοκυπρίους κατοίκους του.
Σοβαρά ερωτηματικά και προβληματισμό για την εν γένει στάση των κυανόκρανων, προκαλεί το περιστατικό που σημειώθηκε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στην Πύλα.

Οι λεγόμενες «αστυνομικές αρχές» του ψευδοκράτους και αφού προηγήθηκε νωρίτερα συνεννόηση με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, επέδραμαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο χωριό, διενεργώντας εφόδους σε συνολικά επτά υποστατικά για τα οποία υπήρχαν πληροφορίες ότι λειτουργούσαν παράνομα ως καζίνο.

Η επιχείρηση των κατοχικών αρχών, που συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση του καθεστώτος της ουδέτερης ζώνης, πραγματοποιήθηκε μάλιστα χωρίς η UNFICYP να ενημερώσει καν τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως όφειλε να πράξει, κάτι που εκ των υστέρων – με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μέσω τουίτερ- αρνείται.

Στην ανακοίνωση της η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αυτό που επιχειρεί είναι στην ουσία να εξισώσει το νόμιμο κράτος με το ψευδοκράτος, υποστηρίζοντας ότι «δουλεύουμε και με τις δύο πλευρές για την εφαρμογή του νόμου στην περιοχή της νεκρής ζώνης. Η κυπριακή Αστυνομία είχε ενημερωθεί έγκαιρα». Πηγές του κυπριακού ΥΠΕΞ διέψευσαν τους εκ των υστέρων ισχυρισμούς της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, διαμηνύοντας ότι είναι η πρώτη φορά που οι νόμιμες αρχές της Δημοκρατίας όχι μόνο αποκλείστηκαν αλλά δεν έλαβαν καν ενημέρωση για παρόμοιας φύσης περιστατικό. Εξέλιξη που ίσως δεν είναι άσχετη με την πρόθεση της UNFICYP για τήρηση ουδέτερης στάσης μεταξύ των δυο πλευρών, κυρίως σε θέματα που αφορούν τη γραμμή αντιπαράταξης και η οποία εξυπηρετεί τις τουρκικές μεθοδεύσεις και ενέργειες για δημιουργία τετελεσμένων με σκοπό την εξασφάλιση κυριαρχίας επί της νεκρής ζώνης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, από πλευράς κυανόκρανων ζητήθηκε εκ των προτέρων από τις κατοχικές αρχές να έχουν σε επιφυλακή στην περιοχή γιατρό και ασθενοφόρο από νοσοκομείο των κατεχομένων.

Δυσαρέσκεια και διαβήματα

Το συγκεκριμένο ζήτημα θορύβησε τις αρχές της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε έντονες παραστάσεις και διαβήματα προς την ηγεσία της ειρηνευτικής δύναμης, γνωστοποιώντας την ενόχληση και την έντονη δυσαρέσκεια του και υπογραμμίζοντας πρωτίστως την ανάγκη μη επανάληψης παρόμοιων περιστατικών.

Η παραδοξότητα της εμπλοκής της ψευδοαστυνομίας στη νεκρή ζώνη, θα τεθεί και στον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο και επικεφαλή της ειρηνευτικής δύναμης Κόλιν Στιούαρτ.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, υπογραμμίζει ότι η ουδέτερη ζώνη αποτελεί έδαφος το οποίο παραχωρήθηκε από τις νόμιμες αρχές του νησιού στην ειρηνευτική δύναμη για σκοπούς διευκόλυνση του έργου της.

Έρευνα για μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα κατεχόμενα

Στο μεταξύ σε μια άλλη εξέλιξη που αφορά στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η δύναμη διαβεβαίωσε το κατοχικό καθεστώς ότι θα ερευνήσει την συμπεριφορά μελών της στα κατεχόμενα, όπου προκάλεσαν επεισόδιο στην παραλιακή περιοχή Κλαψίδες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Σχετική ανακοίνωση για την νέα εξέλιξη που αποδεικνύει και την επιρροή που έχει στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ το κατοχικό καθεστώς, εξέδωσε η λεγόμενη «προεδρία» του ψευδοκράτους.
«Μετά την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης των ισχυρισμών ότι δύο μέλη του προσωπικού της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο προκάλεσαν ζημιές και επεισόδια στην παραλία Κλαψίδες της Αμμοχώστου, ο ‘πρόεδρος’ Ερσίν Τατάρ διέταξε άμεση έρευνα για το θέμα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ειδικού αντιπροσώπου του «προέδρου» Εργκιούν Ολγκούν με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο και αρχηγό αποστολής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ Colin Stewart, ζητήθηκε να διερευνηθεί σοβαρά και γρήγορα το εν λόγω περιστατικό σε συνεργασία με τις «αρχές» της «τδβκ», όπως αναφέρεται στα κατεχόμενα. Ο κ. Stewart εξέφρασε στον κ. Ολγκούν ότι έχει επίγνωση της σοβαρότητας του περιστατικού και ότι η Στρατιωτική Αστυνομία του ΟΗΕ ήταν έτοιμη να εκτελέσει το απαραίτητο έργο σε συνεργασία με τη «γενική αστυνομική διεύθυνση», συμπληρώνεται.

«Ο κ. Τατάρ θα συνεχίσει να επιδιώκει τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ως αποτέλεσμα μιας αμερόληπτης έρευνας που θα διεξαχθεί σε συνεννόηση με τις αρχές», καταλήγει η ανακοίνωση του κατοχικού καθεστώτος.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.