Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μπερνάρ Ανρί Λεβί: Το Ιράκ είναι ένα αποτυχημένο κράτος υπό «κατοχή» του Ιράν – Το Κουρδιστάν είναι το μέλλον

  Το Ιράκ είναι ένα αποτυχημένο κράτος που δεν έχει κυριαρχία και εντός αυτού του αποτυχημένου κράτους, υπάρχει η περιοχή του Κουρδιστάν πο...

 



Το Ιράκ είναι ένα αποτυχημένο κράτος που δεν έχει κυριαρχία και εντός αυτού του αποτυχημένου κράτους, υπάρχει η περιοχή του Κουρδιστάν που θέλει να σταθεί στα πόδια της, να αναπτυχθεί και να κάνει μια αλλαγή, δήλωσε ο Γάλλος διανοούμενος Μπερνάρ Ανρί Λεβί στο Kurdistan 24 τη Δευτέρα.

«Το Ιράκ δεν έχει κυριαρχία και διοικείται από το Ιράν», είπε ο Λεβί.

«Ωστόσο, η περιοχή του Κουρδιστάν στέκεται στα πόδια της και είναι ισχυρότερη και αναπτύσσεται πολύ καλύτερα από το Ιράκ».

Ο Λεβί εξέφρασε τη λύπη του που η διεθνής κοινότητα δεν το καταλαβαίνει αυτό.

Επισήμανε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει αυτή την αλλαγή μεταξύ Κουρδιστάν και Ιράκ και να τονίσει τον κρίσιμο και θετικό ρόλο της περιοχής του Κουρδιστάν.

«Το Ιράκ έχει αδύναμους θεσμούς και πολιτικά κόμματα.

»Το Ιράν κυβερνά το Ιράκ.

»Το Ιράν έχει τον πλήρη έλεγχο του Ιράκ και το Ιράκ δεν έχει κυριαρχία.

»Η Βαγδάτη είναι υπό τον έλεγχο του ιρανικού ιμπεριαλισμού», είπε ο Λεβί.

«Το Ιράκ δεν είναι σε θέση να αναπτυχθεί και το Ιράν λαμβάνει αποφάσεις για λογαριασμό του».

Ο Λεβί δήλωσε ότι «το Ιράν έχει ένοπλες ομάδες στο Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία και άλλα μέρη στην περιοχή και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτό».

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επανεξετάσει εάν της αρέσει η κατάσταση όπως είναι τώρα ή αν βαριέται να την αλλάξει ή δεν πιστεύει ότι είναι ευθύνη της να την αλλάξει ή φοβάται ότι η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει», υποστήριξε.

Ο Λεβί τόνισε ότι «η πηγή της αστάθειας στο Ιράκ είναι το Ιράν, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ιράκ είναι το Ιράν».

Πρόσθεσε: «Το Ιράν δεν αφήνει να σχηματιστεί κυβέρνηση στο Ιράκ».

«Εάν το Ιράκ καταρρεύσει, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η περιοχή του Κουρδιστάν θα μπορέσει να γίνει ανεξάρτητη και εάν η περιοχή του Κουρδιστάν γίνει ανεξάρτητη, θα είναι ένα σταθερό μέρος στην περιοχή που θα ωφελήσει τη Δύση», είπε ο Λεβί.

Ο Λεβί τόνισε ότι «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αφήσει τους Κούρδους να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και τη δημοκρατία τους», προσθέτοντας «οι Κούρδοι πρέπει να έχουν τη δική τους χώρα», επισημαίνοντας ότι «οι Κούρδοι είναι το μεγαλύτερο έθνος στον κόσμο που δεν έχει χώρα».

«Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να διορθωθεί με τη δημιουργία μιας χώρας για τους Κούρδους, γιατί πάντα ζούσαν κάτω από την απειλή της Βαγδάτης και ήταν κάτω από το έλεος των ρουκετών των ένοπλων ομάδων υπέρ του Ιράν», είπε ο Λεβί.

«Η Βαγδάτη απαντά πάντα με ρουκέτες όταν οι Κούρδοι διαφωνούν με αυτό».

Δήλωσε ότι «η Δύση υποστηρίζει τους Κούρδους και οι Κούρδοι Πεσμεργκά είναι γνωστοί στις δυτικές χώρες για θυσίες για την ελευθερία και τη δημοκρατία».

«Η Δύση εκτιμά αυτόν τον ρόλο των Πεσμεργκά και πολλοί άνθρωποι και θεσμοί, καθώς και μεγάλοι πολιτικοί, εκτιμούν τον ρόλο των Πεσμεγκά και των Κούρδων», είπε.

«Οι ΗΠΑ έκαναν ένα ιστορικό λάθος όταν αποφάσισαν να μην υποστηρίξουν το δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν το 2017, το οποίο οδήγησε τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές να έρθουν να σκοτώσουν Κούρδους στο Κιρκούκ».

«Οι ΗΠΑ έχασαν την αξιοπιστία τους μεταξύ των Κούρδων κάνοντας αυτό το βήμα».

Ο Λεβί είπε, «κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια, η Γαλλία πάντα υποστήριζε τους Κούρδους, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή η θέση συνεχίζεται».

«Η Γαλλία είναι ένας από τους καλύτερους φίλους των Κούρδων.

»Πάντα προσπαθούσε να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ του Κουρδιστάν και του Ιράκ», είπε ο Λεβί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.