Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

“ΑΓΗΝΩΡ”, “ΟΠΛΙΤΗΣ”, ελληνικές πλατφόρμες αξιώσεων σε θάλασσα & ξηρά

Τα τελευταία χρόνια, η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒΙ) έχει παρουσιάσει δύο ολοκληρωμένα οπλικά συστήματα – αυτοτελείς πλατφόρμες, που ...





Τα τελευταία χρόνια, η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒΙ) έχει παρουσιάσει δύο ολοκληρωμένα οπλικά συστήματα – αυτοτελείς πλατφόρμες, που αναπτύχθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ελληνική εταιρεία παρουσίασε κάτι ανάλογο. 

Στεκόμαστε σε αυτά τα δύο, αφού η σπουδαιότητά τους ως εξέλιξη, δεν γίνεται αντιληπτή στην πραγματική της διάσταση, ακριβώς επειδή δεν υφίσταται κρατικός φορέας αρμόδιος για τον κλάδο, ώστε να προβάλει την προσπάθεια στο εσωτερικό και, πολύ περισσότερο, στο εξωτερικό, επιδιώκοντας εξαγωγές.

TOY ΣΑΒΒΑ Δ. ΒΛΑΣΣΗ
ΠΗΓΗ: ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

Η εταιρεία NAVINCO παρουσίασε το Σκάφος Ανορθοδόξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ και η εταιρεία EODH το Τακτικό Όχημα Υψηλής Ευκινησίας ΟΠΛΙΤΗΣ (4×4). Οι δύο προσπάθειες στηρίχθηκαν στην σχεδίαση των προϊόντων με ιδία μέσα ενώ η κατασκευή πρωτοτύπου ακολούθησε, στην περίπτωση του ΑΓΗΝΩΡΟΣ με ανάθεση συμβάσεως από το ΓΕΝ, στον δε ΟΠΛΙΤΗ με πόρους της εταιρείας. Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, το ΓΕΝ ανέθεσε σύμβαση στην NAVINCO τον Μάιο του 2019, αποδεικνύοντας ότι τα Γενικά Επιτελεία μπορούν να διαδραματίσουν απευθείας ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη – συνανάπτυξη οπλικών συστημάτων, εφόσον εντοπιστεί ένα υποσχόμενο σχέδιο αμυντικού προϊόντος.

Ο ΑΓΗΝΩΡ, αφού πέρασε επιτυχώς τις δοκιμές από την Διεύθυνση Εξοπλισμών του ΓΕΝ, σήμερα έχει αποδοθεί στην ΔΥΚ και είναι επιχειρησιακός. Πολύ ενδιαφέρουσες είναι οι παρατηρήσεις του επιχειρησιακού χρήστη, αφού ήδη έλαβε μέρος στην άσκηση ΚΑΤΑΙΓΙΣ του Πολεμικού Ναυτικού, που διεξήχθη μεταξύ 22-26 Μαΐου. Το ΣΑΠ έχει επιδείξει εξαιρετικές αρετές, δικαιώνοντας την σχεδίαση και η διαπίστωση ικανότητος ταχείας πλεύσεως με κακοκαιρία έχει εκτιμηθεί, ιδίως εφόσον συγκριθεί με άλλων αναλόγων σκαφών.

Ο ΟΠΛΙΤΗΣ, δεν έχει μέχρι τώρα ανάλογη υπηρεσιακή πορεία, η σχεδίαση όμως και οι δοκιμές στις οποίες έχει υποβληθεί, παραπέμπουν σε όχημα με ανώτερο επίπεδο προστασίας, ευκινησία και ικανότητα διελεύσεως εμποδίων, για την κατηγορία. Σημειώνεται ότι το όχημα είναι μεν τεθωρακισμένο αλλά δεν εμπίπτει στην κατηγορία των “τερατωδών” MRAP που έχουν έναν συγκεκριμένο ρόλο, αλλά χάρη στην σχεδίασή του ο ΟΠΛΙΤΗΣ μπορεί να διαμορφωθεί για την κάλυψη φάσματος αποστολών.

Αμφότερα, τα προϊόντα της NAVINCO και της EODH, διακρίνονται από το πολύ σημαντικό στοιχείο του ανταγωνιστικού κόστους. ΑΓΗΝΩΡ και ΟΠΛΙΤΗΣ, μία ναυτική και μία χερσαία πλατφόρμα, μπορούν να καλύψουν εύρος επιχειρησιακών απαιτήσεων, πέραν του ενός Κλάδου. Ως ολοκληρωμένα οπλικά συστήματα, μπορούν να εφοδιαστούν με ποικιλία συστημάτων και υποσυστημάτων ελληνικής κατασκευής, ενισχύοντας τον βαθμό εγχώριας αυτονομίας στους εξοπλισμούς. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.