Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Διπλωματικές «τορπίλες» κατά των νέων τουρκικών υποβρύχιων 214 πριν τα παραλάβουν: Σε επιφυλακή οι Ένοπλες δυνάμεις για το γεωτρύπανο

«Τορπιλίζει» μέρα με τη μέρα η Αθήνα την προσπάθεια ενίσχυσης του τουρκικού στόλου για τα υποβρύχια τύπου 214. Σίγουρα οι Γερμανοί σε αυτό ...





«Τορπιλίζει» μέρα με τη μέρα η Αθήνα την προσπάθεια ενίσχυσης του τουρκικού στόλου για τα υποβρύχια τύπου 214.

Σίγουρα οι Γερμανοί σε αυτό το ζήτημα δεν έχουν φερθεί όπως οι Αμερικανοί με τα F-35 και αυτό το διάστημα με το αίτημα των Τούρκων για νέα F-16 Viper.Όμως μόνο και μόνο οι δηλώσεις στο διπλωματικό πεδίο που έγιναν από την Γερμανίδα υπουργό Αναλένα Μπέρμποκ, τόσο δίπλα στον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια, όσο και εκείνες στην Τουρκία, στο πλευρό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μαρτυρούν πως το Βερολίνο «στρίβει» έστω και ελάχιστα το τιμόνι, αντιλαμβανόμενο τον παραβάτη του Αιγαίου, της Μεσογείου και το πρόβλημα της Ευρώπης.

Το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του τουρκικού ναυτικού προβλέπει την ενίσχυσή του με έξι υποβρύχια σαν τα Ελληνικά, τύπου 214. Με ότι βεβαίως σημαίνει αυτό για τις τεχνολογικές διαφορές μιας και η γείτονα πρόκειται να παραλάβει αυτά τα υποβρύχια τουλάχιστον 16 χρόνια μετά τα Ελληνικά «φαντάσματα» του βυθού.


Αν το πρόγραμμα συνεχιστεί αδιαλείπτως, δίχως να ιδρώσει το αυτί των Γερμανών, τότε εντός της χρονιάς που διανύουμε το πρώτο σύγχρονο υποβρύχιο θα καταπλεύσει σε τουρκικό ναύσταθμο και το 2023 το επόμενο, ενώ ως το 2027 η γείτονα θα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Και εκεί που στοχεύει η Αθήνα είναι να κερδίσει στις καθυστερήσεις, διότι από το Βερολίνο τουλάχιστον κατά το παρελθόν είχαν επικαλεστεί πως ένα τέτοιο πρόγραμμα στο οποίο υπάρχουν συμφέροντα ιδιωτικών εταιρειών δεν μπορεί να «παγώσει» τόσο εύκολα.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην παράδοση των πρώτων υποβρυχίων είναι κέρδος για την Ελλάδα, αν και όπως επισημαίνουν οι «υποβρύχιοι» του στόλου φόβητρο για τους Τούρκους, ακόμη και να παραλάβουν οι γείτονές μας τα 214, απαιτείται περίπου μια 5ετία ώστε να καταλάβουν τι έχουν στα χέρια τους και να το αξιοποιήσουν αναλόγως.

Εκσυγχρονισμός υποβρυχίων αλλά και απαιτήσεις για κόσμο…

Την ίδια στιγμή το ναυτικό Επιτελείο για τον παραπάνω λόγο έχει εξηγήσει ότι εκτός της ισχυρής ανθυποβρυχιακής δράσης που απαιτείται να έχει στα χέρια της η Ελλάδα, χρειάζονται άμεσες αποφάσεις και για το μέλλον του υποβρύχιου στόλου.Παράλληλα στρατιωτικές πηγές μαρτυρούν- κι εδώ βάζουμε έναν αστερίσκο- πως το Επιτελείο, όχι μόνο στο ναυτικό, έχει τονίσει προς την πολιτική ηγεσία ότι ο πολλαπλασιαστής ισχύος του ανθρώπινου δυναμικού είναι ένας παράγοντας για τον οποίο απαιτούνται λύσεις για να ενισχυθούν οι τρεις κλάδοι με περισσότερο «νέο αίμα».

Ο καταποντισμός στις παραγωγικές σχολές με τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων μαρτυρά πλέον ότι δεν αρκεί μόνο η λύση των προσλήψεων Επαγγελματιών Οπλιτών και των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης διότι απαιτείται η διατήρηση της πυραμίδας και των νέων ηγητόρων.

Εν αναμονή της νέας προκλητικής navtex

Και την στιγμή που η Αθήνα δεν σταματά σε όλα τα διεθνή φόρα να χτυπά διπλωματικά με αδιάσειστα στοιχεία την Τουρκία, στο Ελληνικό Επιτελείο βρίσκονται εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της γείτονος. Αν δηλαδή η Τουρκία ανάψει το φιτίλι της έντασης ή αν θα επιχειρήσει να πράξει με προπέτασμα καπνού.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση σημειώνουν οι στρατιωτικοί αναλυτές που ενημερώνουν την ηγεσία. Από την μια πλευρά η εικόνα στο εσωτερικό του και οι πύρινοι λόγοι που είναι γεμάτοι από ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας κι από την άλλη η εικόνα της τουρκικής κυβέρνησης στα μάτια της Δύσης η οποία την καλεί διαρκώς να συνετιστεί.

Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν ότι μια κίνηση με το γεωτρύπανο σε νερά της Ελλάδας, ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο σημείο τους, δεν είναι η ίδια υπόθεση με το ερευνητικό Oruc Reis. Είναι μια σαφής κλιμάκωση που απαιτεί εντονότερη αντίδραση με κάθε μέσο κι όχι την παρακολούθηση όπως έγινε με το σεισμογραφικό. https://hellasjournal.com


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.