Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η επικείμενη αγορά των SPIKE SR θα μεταμορφώσει το Ελληνικό Πεζικό

Πριν λίγες μέρες η σελίδα μας έγραψε για την επικείμενη αγορά πυραύλων SPIKE SR και SPIKE LR2 από τον Ελληνικό Στρατό, στην πρώτη ουσιαστικ...





Πριν λίγες μέρες η σελίδα μας έγραψε για την επικείμενη αγορά πυραύλων SPIKE SR και SPIKE LR2 από τον Ελληνικό Στρατό, στην πρώτη ουσιαστικά “είσοδο” του ΕΣ στις αντιαρματικές δυνατότητες 5ης γενιάς. Αντιλαμβανόμαστε πως πολλοί από τους φίλους μας εντυπωσιάστηκαν από την μεγάλη εμβέλεια του LR2. Πράγματι, το όπλο, καθώς είναι dual mode, είναι εντυπωσιακό καθώς μπορεί να βληθεί είτε σαν NLOS, είτε σαν fire and forget. Αλλά εμείς θα τονίσουμε πως η μεγάλη μας έκπληξη είναι ο SR (Short Range). Και όσοι από τους φίλους μας έχουν υπηρετήσει στο Ελληνικό Πεζικό, ελπίζουμε πως στο τέλος του άρθρου θα συμφωνήσουν με τον τίτλο της αρχής!

Ας δούμε τα χαρακτηριστικά του. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αναπαράξουμε την παρουσίαση που μας έγινε στο περίπτερο της Rafael στη έκθεση DEFEA 2021, απευθείας ενημέρωση είχαν κάποιοι από τους συντάκτες μας. Ο πύραυλος λοιπόν, έχει “αστείο” βάρος για όπλο τέτοιας αποτελεσματικότητας. Μαζί με το κάνιστρο μεταφοράς (που είναι και εκτοξευτής), ζυγίζει 10 κιλά. Για καταστροφή άρματος σε απόσταση μέχρι 2.000 μέτρων, με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Για να έχουμε σύγκριση μονό ο εκτοξευτής του MILAN 2 ζυγίζει 16,4 κιλά, ενώ ο πύραυλος, άλλα 6,73 κιλά. Δηλαδή, ο χειριστής (ές) πρέπει να ρίξουν το όπλο, να μείνουν στη θέση τους όσο είναι σε πτήση προς το στόχο (γιατί συνδέεται με καλώδιο), και μετά, να σπεύσουν να εξαφανιστούν κουβαλώντας τα 16,4 κιλά του εκτοξευτή, συν όσους άλλους πυραύλους μεταφέρουν. Για να καταλάβουμε, η πτήση του MILAN 2 προς το στόχο διαρκεί κάπου 12 δευτερόλεπτα, χρόνος αρκετός για να εντοπιστεί το στοιχείο, και να εξουδετερωθεί.

Ένα στοιχείο SPIKE SR δεν έχει κανένα από αυτά τα μειονεκτήματα. Ο χειριστής (μπορεί να είναι και μόνος του), εγκλωβίζει το στόχο -όπως θα έκανε κι ένας χειριστής Stinger με ένα ελικόπτερο- τον εκτοξεύει, και φεύγει. Ο πύραυλος, όσο ο στρατιώτης τρέχει προς άλλη θέση, πετά προς το στόχο. Τι κουβαλάει ο χειριστής μετά την εκτόξευση; Τίποτα πέρα από τον ατομικό του φόρτο μάχης.

Το Πεζικό αυτή τη στιγμή βασίζεται στις αντιαρματικές δυνατότητες των MILAN 2 και των ΑΤ-4 Fagot σε επίπεδο Τάγματος. Αν και πολλοί ξέρουμε πόσοι εκτοξευτές υπάρχουν σε κάθε ΛΥΤ (Λόχο Υποστήριξης Τάγματος), δεν θα το γράψουμε για ευνόητους λόγους. Αλλά δεν είναι τόσοι πολλοί, που να μπορούν να αλλάξουν κάτι ριζικά εν έτει 2022. Ο ΛΥΤ θα μοιράσει τα στοιχεία του σε όλους τους Λόχους ενός Τάγματος Πεζικού, αλλά μέχρι εκεί. Οι MILAN 2/Fagot θα παίξουν το ρόλο των στατικών όπλων (αν μπορούν, καθώς πολλοί από τους πυραύλους του αποθέματος έχουν ήδη “λήξει”). Αλλά ένας Λοχαγός, ή ένας Διμοιρίτης, δεν μπορούν να υπολογίζουν σε αντιαρματική άμυνα, εκτός από τα όποια στοιχεία αντιαρματικών έχουν αποσπαστεί/διατεθεί στον τομέα ευθύνη τους. Αυτό είναι ένα τεράστιο κενό στη σχεδίαση των επιχειρήσεων του Πεζικού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.