Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Power Pass: Από την Παρασκευή οι πληρωμές – Ποιοι δεν θα λάβουν αποζημίωση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή της έκτακτης αποζημίωσης για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος, το λεγόμενο Power Pass: ...





Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή της έκτακτης αποζημίωσης για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος, το λεγόμενο Power Pass: Τα ποσά φτάνουν έως και τα 600 ευρώ και έχει προγραμματιστεί να αποδοθούν στους δικαιούχους στο τέλος της εβδομάδας και συγκεκριμένη την ερχόμενη Παρασκευή 15 του μήνα. Όπως όλα δείχνουν όμως δεν θα δουν όλοι τα ποσά της αποζημίωσης στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.


Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η πληρωμή θα γίνει σταδιακά δεδομένου ότι υπάρχουν και εκείνοι που… χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο και διασταυρώσεις προκειμένου να πιστοποιηθεί το ποσό που τους αναλογεί.

Σταδιακά η εξόφληση της αποζημίωσης

Μοιραία η εξόφλησή τους θα πάει πιο πίσω: Σε κάθε περίπτωση η καταβολή των ποσών αναμένεται να αρχίσει από την ερχόμενη Παρασκευή, όπως επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΙ και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Ο κ. Σκρέκας είπε ακόμη ότι στόχος είναι να πιστωθεί ολόκληρο το ποσό μαζί σε κάθε δικαιούχο.

Τα ποσά που θα επιστραφούν στους καταναλωτές μέσω του επιδόματος για το ηλεκτρικό ρεύματα θα είναι από 18 έως 600 ευρώ και αφορούν την περίοδο Δεκέμβριος 2021 – Μάιος 2022.

Για τον υπολογισμό του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο, αρχικά υπολογίζεται το ποσό της ενίσχυσης για κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού που έχει εκδοθεί την περίοδο μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2022.

Πώς υπολογίζετε την αποζημίωση

Το ποσό της αποζημίωσης Power Pass ανά λογαριασμό ρεύματος υπολογίζεται ως ποσοστό 60% επί του θετικού υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής του λογαριασμού των ποσών έκπτωσης.

Συγκεκριμένα, για να υπολογίσετε το ποσό που θα λάβετε από το Power Pass θα πρέπει να κάνετε την εξής πράξη:

Ποσό επιστροφής = (Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής) * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Για κυμαινόμενα τιμολόγια, τα οποία δεν αναγράφουν ξεχωριστά στις χρεώσεις τους το ποσό που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτό υπολογίζεται τεκμαρτά από τον προμηθευτή ενέργειας (το ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της χρέωσης προμήθειας ενέργειας με βάση την κατανάλωση, τεκμαρτού ποσού χρέωσης ενέργειας για το οποίο λαμβάνεται υπόψη η τιμή 120 ευρώ ανά MWh).
Πόση είναι η αποζημίωση που αναλογεί σε κάθε καταναλωτή

Ας δούμε όμως και μερικά παραδείγματα:

  • Σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κύριας κατοικίας για το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 η ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχεται συνολικά σε 1.300 ευρώ. Η κρατική επιδότηση για το συγκεκριμένο διάστημα ανήλθε σε 500 ευρώ. Για τα 800 ευρώ της επιβάρυνσης ο καταναλωτής θα λάβει αποζημίωση 480 ευρώ.
  • Στον αντίποδα, σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κύριας κατοικίας για το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 η ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχεται συνολικά σε 2.500 ευρώ. Η κρατική επιδότηση για το συγκεκριμένο διάστημα ανήλθε σε 1.000 ευρώ. Η επιβάρυνση των 1.500 ευρώ που απομένει δεν οδηγεί σε αποζημίωση 900 ευρώ, καθώς ενεργοποιείται ο «κόφτης» και ο καταναλωτής θα δει στον τραπεζικό λογαριασμό του αποζημίωση 600 ευρώ.

Ενδεικτικά:Αν η επιβάρυνση είναι 15 ευρώ, η επιστροφή είναι μηδενική

Αν η επιβάρυνση είναι 30 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 18 ευρώ.
Αν η επιβάρυνση είναι 50 ευρώ, η επιστροφή του 60% είναι 30 ευρώ.
Αν η επιβάρυνση είναι 100 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 60 ευρώ.
Αν η επιβάρυνση είναι 300 ευρώ, η επιστροφή 60% θα είναι 180 ευρώ.
Αν η επιβάρυνση είναι 600 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 360€
Αν η επιβάρυνση είναι 1.000 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 600€
Αν η επιβάρυνση είναι 1.200 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι πάλι 600€, καθώς αυτό το ποσό έχει οριστεί ως «πλαφόν».

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.