Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ανησυχία για την αποστολή της NASA στον Άρη – Μπορεί να φέρουν πίσω εξωγήινα μικρόβια που θα μολύνουν την Γη

    Σε εξέλιξη βρίσκεται διαστημική αποστολή της NASA στον πλανήτη Άρη, με το ρόβερ Perseverance να ερευνά με ειδικά εργαλεία τους βράχους ...

   



Σε εξέλιξη βρίσκεται διαστημική αποστολή της NASA στον πλανήτη Άρη, με το ρόβερ Perseverance να ερευνά με ειδικά εργαλεία τους βράχους στον κρατήρα Jezero, ώστε να εντοπίσει σημάδια αρχαίας ζωής και να φέρει στην Γη σχετικά δείγματα.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι επιστήμονες διαφωνούν με την συγκεκριμένη διαστημική αποστολή και τονίζουν ότι τα δείγματα θα πρέπει να εξεταστούν στο διάστημα, γιατί ενδέχεται να έχουν εξωγήινα μικρόβια και ιούς, τα οποία αν απελευθερωθούν στην Γη, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα, ακόμα και να απειλήσουν την ύπαρξη της ζωής, με βάση τα πιο ακραία σενάρια

Σύμφωνα με την thesun.co.uk, το διαστημικό ρόβερ χρησιμοποιεί ένα τρυπάνι και ένα κοίλο τρυπάνι μήκους 2 μέτρων για την εξαγωγή δειγμάτων, τα οποία είναι λίγο πιο παχιά από ένα μολύβι. Στη συνέχεια τα αποθηκεύει στη βάση του και τα συσκευάζει σε σωλήνες τιτανίου, για να σταλούν στην Γη με ξεχωριστό διαστημόπλοιο μέχρι το 2033.

Η NASA αναμένει να φτάσουν πίσω περίπου 30 δείγματα, με την συγκεκριμένη αποστολή να υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην κατανόηση για το έδαφος του Άρη, ώστε να σχεδιαστούν στο μέλλον διαστημικές αποστολές με ανθρώπους, με απώτερο στόχο τον εποικισμό του κόκκινου πλανήτη.

Τα δύο κακά σενάρια για τα διαστημικά δείγματα

Η επιστημονική κοινότητα μπορεί να αναμένει με αγωνία τα δείγματα από τον πλανήτη Άρη, όμως ορισμένοι επιστήμονες ανυσηχούν και τονίζουν ότι ναι μεν, πρέπει να ληφθούν πετρώματα, αλλά να εξεταστούν στο διάστημα και όχι στην Γη. Μάλιστα, υπάρχουν δύο κακά σενάρια, με βάση τους ειδικούς.

Αρχικά, το χειρότερο σενάριο, αναφέρει ότι σε περίπτωση που προσγειωθεί το διαστημόπλοιο στην Γη, το οποίο θα μεταφέρει τα δείγματα, τότε θα απελευθερωθούν εξωγήινα μικρόβια, τα οποία θα είναι επικίνδυνα για την ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη μας. Φυσικά, δεν θα υπάρξει η διασπορά κάποιου μαζικού ιού, όπως γίνεται στις ταινίες, όμως οι ειδικοί θεωρούν ότι τα μικρόβια που θα απελευθερωθούν θα σκοτώσουν άλλους οργανισμούς, ξεκινώντας έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος σε βάθος χρόνου θα είναι πράγματι απειλή για τον άνθρωπο.

Έπειτα, υπάρχει και το δεύτερο σενάριο που είναι το λιγότερο κακό και αναφέρει πως όταν ελευθερωθούν τα εξωγήινα μικρόβια στην Γη, θα αλλοιωθούν σε βαθμό, που δεν θα μπορεί να εξεταστεί ακριβώς το δείγμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κάποιο συμπέρασμα, καθώς το δείγμα θα έχει καταστραφεί.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την NASA και τα δύο παραπάνω σενάρια έχουν ακραία μικρές πιθανότητες, ώστε να πραγματοποιηθούν, με αποτέλεσμα να αξίζει το ρίσκο της αποστολής. Χαρακτηριστικά, ο Thomas Zurbuchen, αστροφυσικός και επικεφαλής επιστήμης στη NASA, ανέφερε πως «πιστεύουμε ότι αυτό είναι το επόμενο λογικό βήμα στην προσπάθειά μας να προσγειώσουμε τελικά ανθρώπους στην επιφάνεια του Άρη» και πρόσθεσε ότι τα δείγματα που συνέλεξε το Perseverance «πιστεύεται ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία για να αποκαλυφθεί η πρώιμη εξέλιξη του Άρη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας για ζωή».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.