Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Harpoon και αναβαθμισμένα F-16 δημιουργούν «τείχος αποτροπής» στο Αιγαίο

  Η επιτροπή εξοπλισμών της ελληνικής Βουλής ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα 12 εξοπλιστικά προγράμματα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμε...

 



Η επιτροπή εξοπλισμών της ελληνικής Βουλής ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα 12 εξοπλιστικά προγράμματα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και την απόκτηση 50 αντιπλοϊκών πυραύλων τύπου Harpoon Block II, αλλά και της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block50, μαζί με την προμήθεια ατρακτιδίων στόχευσης και την υποστήριξη του στόλου μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-130.

Η ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της Ελλάδας από τις ΗΠΑ «ανοίγει τον δρόμο» στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ώστε να είναι σε θέση να αναπτύξει πανίσχυρες αεροπορικές δυνάμεις, εξοπλισμένες με βλήματα τύπου Exocet στα μαχητικά αεροσκάφη 4++ γενιάς τύπου Rafale αλλά και Harpoon στα αναβαθμισμένα μαχητικά τύπου F-16 της ΠΑ ή ακόμα και στα αεροσκάφη τύπου P-3 του Πολεμικού Ναυτικού, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο «τείχος αποτροπής» στις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις.
Τα χαρακτηριστικά του

Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές πληροφόρησης, οι πύραυλοι τύπου Harpoon Block II μπορούν να εκτοξευθούν υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και σε εμπλοκές πέραν του οπτικού πεδίου, με την «αεροπορική έκδοσή του» να έχει μήκος 3,84 μέτρα και βάρος 526 κιλά, ενώ διαθέτει διατρητική, υψηλής εκρηκτικότητας πολεμική κεφαλή με εμβέλεια πάνω από 67 ναυτικά μίλια.

Αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα για την καταστροφή εχθρικών πολεμικών πλοίων, αφενός λόγω του συστήματος αδρανειακής πλοήγησης με την υποστήριξη GPS για πλήγματα μεγάλης ακρίβειας, αφετέρου λόγω της υψηλής υποηχητικής ταχύτητας που αναπτύσσει, ενώ έχει την ικανότητα να διαγράφει πορεία προς τον εχθρό ακριβώς πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (sea-skimming).

Καθίσταται σαφές ότι οι Έλληνες πιλότοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας αποκτούν ένα πάρα πολύ σημαντικό όπλο «στην φαρέτρα τους», που θα τους δώσει την ικανότητα να «κλειδώνουν» στόχους στο Αιγαίο και όπου αλλού χρειαστεί με μεγάλο βαθμό αποτελεσματικότητας, την ίδια στιγμή που το Πολεμικό Ναυτικό θα ενισχύεται τα επόμενα χρόνια τόσο με πανίσχυρες φρεγάτες FDI, γνωστές ως «Belharra» όσο και με νέες κορβέτες. Πρόκειται για μια κομβική χρονική περίοδο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες όχι μόνο θα παραλάβουν προηγμένα και εκσυγχρονισμένα μέσα αλλά και νέα οπλικά συστήματα, που μπορούν να στείλουν «σαφές» μήνυμα αποτροπής στην προκλητική γειτονική χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.