Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ψήνεται η νέα «φόλα» στην τουρκία... Αμερικανός αξιωματούχος: «Το κογκρέσο θα πει την τελευταία κουβέντα για τα F-16 στην Τουρκία»

«Διαρκείς τεχνικές συνομιλίες σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16» είχαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με ό...





«Διαρκείς τεχνικές συνομιλίες σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16» είχαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους και μεταδίδει το Reuters.

Ο ίδιος ωστόσο δηλωσε πως για οποιεσδήποτε τέτοιες πωλήσεις «τον τελικό λόγο θα έχει το Κογκρέσο» ενώ υποστήριξε η Άγκυρα «δεν ζήτησε τίποτα» ως αντάλλαγμα από τις ΗΠΑ, προκειμένου να άρει το βέτο που είχε θέσει στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και πως – στο ίδιο πλαίσιο – οι ΗΠΑ «δεν προσέφεραν τίποτα».

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, έχει επανειλημμένα δηλώσει την αντίθεσή του στην πώληση νέου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι η συγκεκριμένη επιτροπή καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Όπως έχει σημείωσε χαρακτηριστικά, “η εν λόγω επιτροπή είναι αυτή που αποφασίζει για τις πωλήσεις όπλων και το βλέπω πολύ δύσκολο να συμφωνήσω σε μια τέτοια εξέλιξη”.
Συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν: Επί τάπητος τα F-16 και «ευχαριστώ» των ΗΠΑ στην Τουρκία

Ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου μια ώρα η συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης ο Τζο Μπάιντεν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Το θέμα του εκσυγχρονισμού του τουρκικού στόλου των F-16 συζητήθηκε από τους δύο ηγέτες, ενώ νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση κράτησε 70 λεπτά, εκ των οποίων τα οποία 40 κατ’ ιδίαν και τα 30 με την παρουσία διευρυμένης αντιπροσωπίας των δύο πλευρών.

Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε πριν τις συνομιλίες τους, ο Μπάιντεν ευχαρίστησε επίσης τον Ερντογάν για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για να βοηθήσει στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Ο Ερντογάν απάντησε ότι ελπίζει πως η διπλωματία θα βοηθήσει να επιλυθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.
«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια της Τουρκίας για εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16»

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο F-16», δήλωσε την Τετάρτη η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Άμυνας Σελέστ Βαλάντερ.

«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Τα σχόλια της Βαλάντερ έρχονται μία μέρα μετά την άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και την υπογραφή μνημονίου μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών.

Είναι προφανές ότι ο συμβιβασμός ήρθε με πίεση από τον Τζο Μπάιντεν, με τους Αμερικανούς να εκφράζουν την ικανοποίησή τους. Ισχυρίστηκαν δε ότι οι ίδιοι δεν υποσχέθηκαν τίποτα στην Τουρκία για να πει το «ναι». «Δεν υπήρξαν αμερικανικές παραχωρήσεις, ούτε η Τουρκία συνέδεσε την υπόθεση με το επίμονο αίτημά της για αγορά F-16» δήλωσε στο Bloomberg αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Ωστόσο οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας δείχνουν άλλα.

Ιδιαίτερη σημασία θα έχουν και τα όσα θα ειπωθούν στη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του. Στις χθεσινές του δηλώσεις άλλωστε, πριν την αναχώρησή του για τη Μαδρίτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν θα συζητήσει τη στάση της Ουάσινγκτον στο αίτημα της Άγκυρας να αγοράσει νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Να σημειωθεί ότι ο εκσυγχρονισμός των F-16 περνάει μέσα από τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου και του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ ο οποίος αρνείται τα τουρκικά αιτήματα για F-16. Η σύνθεση και οι ισορροπίες ισχύος στο Κογκρέσο θα μπορούσαν να αλλάξουν αισθητά μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.


Πηγή: naftemporiki.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.