Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο Ερντογάν εξελίσσεται σε πρόβλημα για τους Πρασίνους της Γερμανίας: Ποιο είναι το αδύναμο σημείο της ευρωπαϊκής άμυνας;

  «Οι Πράσινοι ζητούν εδώ και χρόνια μια πιο σκληρή στάση έναντι του Τούρκου Προέδρου. Ωστόσο από τότε που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, βασι...



 

«Οι Πράσινοι ζητούν εδώ και χρόνια μια πιο σκληρή στάση έναντι του Τούρκου Προέδρου. Ωστόσο από τότε που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, βασικά συνεχίζουν τη φιλική πολιτική της Άγγελας Μέρκελ (Merkel). Τώρα η Υπουργός Εξωτερικών Merkel ταξιδεύει στην Τουρκία. Κυρίως ένα θέμα κινδυνεύει με κλιμάκωση».

Η ανταπόκριση της Carolina Drüten από την Αθήνα, που δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της Die Welt,, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η διένεξη μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Μεσόγειο κινδυνεύει να εξελιχθεί σε αδύναμο σημείο της ευρωπαϊκής άμυνας. Ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) συνεχώς θέτει υπό αμφισβήτηση το καθεστώς ορισμένων ελληνικών νησιών.

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, την κατάσταση των γερμανο-τουρκικών σχέσεων περιγράφουν πολύ καλά δύο πρόσφατες δηλώσεις της Ανναλένα Μπέρμποκ (Baerbock): ήδη από τον Ιούνιο έχει χαρακτηρίσει «απαραίτητο» εταίρο την Τουρκία, κατόπιν όμως χαρακτήρισε ως «πρόκληση» τη φωτογραφία του Erdogan με τον Ρώσο και τον Ιρανό Πρόεδρο στην Τεχεράνη.

Η ανταποκρίτρια αναφέρεται στον ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, που καταδεικνύει πόσο απαραίτητη είναι στρατηγικά η χώρα για τη Δύση, παρατηρεί όμως ότι σε πολλές περιπτώσεις οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και η προσέγγιση με τη Ρωσία αντίκεινται στα συμφέροντα του ΝΑΤΟ.

Λόγω της κατάστασης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, το κόμμα των Πρασίνων ζητά εδώ και χρόνια πιο σκληρή στάση έναντι της Άγκυρας, και μάλιστα μετά την τουρκική επίθεση στη Βόρεια Συρία πριν από τρία χρόνια, η Annalena Baerbock είχε ζητήσει τότε ως επικεφαλής των Πρασίνων τη διακοπή όλων των εξαγωγών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πέρυσι, οι Πράσινοι είχαν αφιερώσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο προεκλογικό τους πρόγραμμα στην Τουρκία, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων και τον τερματισμό της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Πλέον όμως η πολιτική της κυβέρνησης συνασπισμού συνεχίζει την πορεία της πρώην Καγκελαρίου Merkel, που θεωρούνταν η σημαντικότερη υποστηρίκτρια του Erdogan στην Ε.Ε.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει την Τουρκία σαν να έχει να κάνει με έναν σύμμαχο που συμμερίζεται τις ίδιες αξίες, σχολιάζει ο Kristian Brakel, επικεφαλής του προσκείμενου στο κόμμα των Πρασίνων Ιδρύματος Heinrich Böll στην Τουρκία.

Και ναι μεν το Βερολίνο εξακολουθεί να είναι για την Άγκυρα κεντρικής σημασίας, ωστόσο η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν να έχει πλήθος άλλων εναλλακτικών, όπως παρατηρεί ο ίδιος.

Η Δύση εξαρτάται από την Τουρκία και ο Erdogan το γνωρίζει, συνεχίζει η ανταπόκριση, ενώ ο κ. Brakel τονίζει ότι στη Γερμανία αυτή τη στιγμή δίδεται προτεραιότητα στην ενεργειακή κρίση και την στάση έναντι του Putin παρά έναντι του Erdogan, κάτι που φαίνεται να αντιμετωπίζει με επιείκεια η κομματική βάση των Πρασίνων.

Αυτό ωστόσο μπορεί να αλλάξει εφόσον η τουρκική κυβέρνηση προχωρήσει σε μία πρόκληση στην εξωτερική πολιτική, όπως μια νέα εισβολή στη Β. Συρία.

Ο πολιτικός αναλυτής σημειώνει, τέλος, ότι το Βερολίνο χρειάζεται μια νέα στρατηγική ενόψει των εκλογών στην Τουρκία το 2023 και πρέπει να είναι προετοιμασμένο αν τυχόν οι εκλογές δεν εξελιχθούν ομαλά ή ο Erdogan σε περίπτωση ήττας του δεν αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ: Die Welt

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.