Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ιράκ και Τουρκία συγκρούστηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Καλύπτουν τις τουρκικές θηριωδίες

   Η διαμάχη μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας για την πρόσφατη επίθεση στην κουρδική περιφέρεια του βόρειου Ιράκ κλιμακώθηκε σε έκτακτη συν...

  



Η διαμάχη μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας για την πρόσφατη επίθεση στην κουρδική περιφέρεια του βόρειου Ιράκ κλιμακώθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη Τρίτη το βράδυ, όπως αναφέρει σήμερα το τηλεοπτικό κανάλι Al-Arabiya.




Η Τουρκία αρνείται να αποχωρήσει από το Ιράκ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ ζήτησε την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από τη χώρα του και ο αναπληρωτής απεσταλμένος της Τουρκίας στον ΟΗΕ είπε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να διώκει μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που θεωρεί τρομοκράτες που κρύβονται στο βόρειο Ιράκ.

Το Ιράκ προσπάθησε να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την επίθεση με πυροβολικό στις 20 Ιουλίου που σκότωσε εννέα Ιρακινούς τουρίστες και τραυμάτισε άλλους 33.

Ο υπουργός Εξωτερικών Φουάντ Χουσεΐν είπε ότι η κυβέρνηση στη Βαγδάτη έχει αποδείξεις για την ευθύνη του τουρκικού στρατού. Η Άγκυρα, με τη σειρά της, αρνείται ότι εμπλέκεται στην επίθεση και κατηγορεί τους μαχητές του PKK.

Στην αρχή της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για το Ιράκ δήλωσε ότι η Τουρκία και το Ιράκ είναι έτοιμες για κοινή έρευνα για τον βομβαρδισμό του θέρετρου στην περιοχή Ζάχο της επαρχίας Νταχούκ της Κουρδικής Αυτόνομης Περιφέρειας.

Η Jeanine Hennis-Plasschaert, η οποία είναι Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για την Αποστολή Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ, δήλωσε ότι ο ιρακινός πρωθυπουργός Μουσταφά αλ-Καζέμι της μίλησε την περασμένη Δευτέρα για «τη σημασία μιας διαφανούς και ενδελεχούς έρευνας, ανεξάρτητης ή κοινής».

Ανέφερε ότι ήταν ζωτικής σημασίας «να μπουν τέλος στις εικασίες, τις αρνήσεις, τις παρεξηγήσεις και τις αυξανόμενες εντάσεις».

Η πρέσβειρα του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι κατανοεί «ότι η Τουρκία είναι επίσης έτοιμη να επιλύσει αυτό το ζήτημα μαζί με το Ιράκ για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη».


Η ιρακινή πλευρά κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του παγκόσμιου οργανισμού να δημιουργήσει μια «διεθνή ανεξάρτητη ομάδα έρευνας» για αυτό που η Βαγδάτη αποκάλεσε «κατάφωρη επιθετικότητα» του τουρκικού στρατού.

Αργότερα, ο Άραβας υπουργός Εξωτερικών είπε στους δημοσιογράφους ότι το Ιράκ ήταν επίσης έτοιμο να διεξαγάγει κοινή έρευνα με την Τουρκία, αλλά τόνισε ότι «δεν επικοινώνησαν μαζί μας» και «δεν μας έστειλαν ποτέ επίσημη επιστολή για έρευνα».

Ο αναπληρωτής πρέσβης της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Οντζού Κετσελί , αντέτεινε ότι «έχουμε καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει κάθε βήμα για να αποκαλύψει την αλήθεια».

Υποστήριξε ότι ορισμένοι Ιρακινοί αξιωματούχοι συμφώνησαν με την Τουρκία και «ήθελαν να μάθουν την αλήθεια».

Αλλά άλλοι αξιωματούχοι στη Βαγδάτη, είπε, «επέλεξαν την κλιμάκωση αντί της διπλωματίας και της συνεργασίας και ξεκίνησαν μια εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης» στα μέσα ενημέρωσης με στόχο να φέρουν σφήνα μεταξύ του τουρκικού και του ιρακινού λαού.

Ο Υπουργός Χουσεΐν προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει επειγόντως ψήφισμα που απαιτεί από την Τουρκία να αποσύρει τους περίπου 4.000 στρατιώτες από το Ιράκ και να σταματήσει τις εισβολές στον εναέριο χώρο της χώρας.

Ο Τούρκος πρέσβης Οντζού Κετσελί απάντησε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ παραβιάζονται από τρομοκρατικές οργανώσεις, όχι από την Τουρκία», η οποία, είπε, πάντα υποστήριζε την κυριαρχία του γείτονά της.

«Την ώρα που μιλάμε εδώ, οι σημαίες της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK υψώνονται σε περιοχές του Βορείου Ιράκ, όχι οι σημαίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ή της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης» είπε.

Η Τουρκία εκτιμά ότι το PKK ελέγχει «τουλάχιστον 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Ιράκ» και «σχεδόν 800 χωριά έχουν εκκενωθεί βίαια από το PKK, τα οποία έχουν γίνει όλα ασφαλή καταφύγια για τους τρομοκράτες».

Σύμφωνα με Τούρκο διπλωμάτη, το πρώτο εξάμηνο του 2022 το PKK πραγματοποίησε 339 επιθέσεις κατά της Τουρκίας.

Καλύπτουν την Τουρκία

Διπλωματικές πηγές του ΟΗΕ αναφέρουν ότι οι πιθανότητες το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού να εγκρίνει ένα ψήφισμα που απαιτεί την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το Ιράκ είναι ελάχιστες, «ιδιαίτερα δεδομένου του βασικού ρόλου της Τουρκίας στην πρόσφατα ανακοινωθείσα συμφωνία για την εξαγωγή των τόσο αναγκαίων σιτηρών από την Ουκρανία, καθώς και σιτηρών και λιπάσματα από τη Ρωσία σε χώρες που λιμοκτονούν για τρόφιμα».

Το πώς ακριβώς σχετίζονται αυτά τα δύο θέματα δεν διευκρινίζεται. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το Ιράκ, όπου διεξάγουν επί του παρόντος άλλη μια διασυνοριακή επιχείρηση , μπορεί να εξοργίσει την Άγκυρα τόσο πολύ που, κατά την κατανόηση των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, θα εγκαταλείψει τις μεσολαβητικές της προσπάθειες στο μεσολαβητικό ρόλο της στο ‘ουκρανικό’.

Eurasia Daily
--
The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.