Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Στρατός Ξηράς: Συνολική πρόταση για νέα αντιαρματικά όπλα – Οι Σουηδοί εισέρχονται δυναμικά

Μόλις τον περασμένο Ιούνιο η σουηδική Saab παρουσίασε στους επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) καθώς και του Γενικού Επιτελε...




Μόλις τον περασμένο Ιούνιο η σουηδική Saab παρουσίασε στους επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) καθώς και του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) καθολική λύση για την ανανέωση της ελληνικής αεράμυνας τόσο των χερσαίων ραντάρ της ΠΑ όσο και των Μονάδων Αντιαεροπορικού Πυροβολικού με πλήρη διασύνδεση και διαλειτουργικότητα.

Λίγες εβδομάδες αργότερα τα στελέχη της σουηδικής Saab περνούν τη πύλη της Μεσογείων και καταθέτουν νέα ολοκληρωμένη πρόταση για την απόκτηση νέων αντιαρματικών όπλων για τον Στρατό Ξηράς. Η νέα πρόταση της Saab για τον Ελληνικό Στρατό περιλαμβάνει τα εξής νέα οπλικά συστήματα: Carl Gustav M4 καθώς και τα αντιαρματικά AT4 και NLAW. Ειδικά το τελευταίο έχει μπει στο στόχαστρο των επιτελών του ΓΕΣ για την αναβάθμιση της ελληνικής αντιαρματικής άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γράφοντα το ΓΕΣ και οι αρμόδιες Διευθύνσεις Πεζικού και Διεύθυνσης Αμυντικών Προμηθειών και Σχεδιασμού (ΔΑΣΠ) βρίσκονται στη φάση κατάρτισης προγράμματος που θα περιλαμβάνει και τη σχετική έγκριση της εξοπλιστικής δαπάνης. Ο προσανατολισμός των επιτελών του ΓΕΣ είναι η αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων παρωχημένων αντιαρματικών συστημάτων (RPG-18, ACL-89 STRIM, M72 LAW) τόσο για τις Μονάδες Πεζικού όσο και των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων (Μοίρες Καταδρομών, Αλεξιπτωτιστών καθώς και Τάγματα Πεζοναυτών).

Τα περισσότερα φορητά αντιαρματικά (ΑΤ) του ΕΣ χρήζουν αντικατάστασης, με έμφαση στα 10.841 Μ72 LAW και στα 18.706 RPG-18. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως τα Μ72 LAW που είναι και μιας χρήσης ενδεχομένως να έχουν λήξει εξαιτίας παλαιότητας και συνεπώς να μην είναι επιχειρησιακά. Η κατάσταση με τα RPG- 18 είναι θετικότερη αλλά και αυτά χρήζουν αντικατάστασης.

H ομάδα μάχης διαθέτει φορητά αντιαρματικά όπλα μιας χρήσης όπως τα Μ72 LAW και τα RPG 18. Αμφότερα είναι παρωχημένα και χρήζουν άμεσης αντικατάστασης. Τα φορητά ΑΤ μπορούν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στον αμυντικό αγώνα, στα μέτωπα του Δ’ ΣΣ και της ΑΣΔΕΝ. Και στις δύο περιπτώσεις η άμυνα επί του πατρίου εδάφους θα σημαίνει είτε την καταστροφή του εχθρού είτε την επιβράδυνση του.

Τα φορητά ΑΤ εντοπίζονται πολύ δυσκολότερα από οποιοδήποτε άλλο οπλικό σύστημα, έχουν μεγάλη ισχύ πυρός και παρουσιάζουν υψηλή αποδοτικότητα (σχέση κόστους- αποτελέσματος). Ένα φορητό ΑΤ κοστίζει εκατοντάδες φορές λιγότερο από ένα άρμα μάχης, του οποίου όμως μπορεί να εξασφαλίσει την ακινητοποίηση, ή και την εξουδετέρωση.

Επομένως η απόκτηση ενός σύγχρονου φορητού ΑΤ είναι μια ιδιαίτερα αποδοτική επιλογή για τον αμυντικό αγώνα, είτε αυτός διεξάγεται σε φυσικό περιβάλλον είτε σε αστικό. Να τονίσουμε πως οι μονάδες μηχανοκίνητου και μηχανοποιημένου πεζικού διαθέτουν ενταγμένα οργανικά στις ομάδες πεζικού φορητά αντιαρματικά όπλα όπως τα M72 LAW και τα RPG 18 ενω σε επίπεδο Τάγματος Πεζικού διατίθεται τα αντιαρματικά όπλα υπό τον Λόχο Υποστήριξης και τη Διμοιρία αντιαρματικών όπλων με TOW και MILAN. Συνεπώς οφείλουμε να διευκρινήσουμε πως Να τονιστεί πως η Saab εστιάζει σε φορητά αντιαρματικά όπλα και όχι σε εποχούμενα όπλα και αντιαρματικά μεγαλύτερου βεληνεκούς (TOW, FAGOT, MILAN, KORNET-E). Εκεί όπως φαίνεται η επόμενη μέρα στο Ελληνικό Πεζικό θα έχει ένα κοινό παρονομαστή: SPIKE NLOS.

NLAW για το Ελληνικό Πεζικό – Παρουσίαση τεχνικών χαρακτηρηστικών

Η αποτελεσματικότητα και κυρίως η φονικότητα του NLAW έχει καταδειχθεί από τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία. Μικρές ομάδες κυνηγών αρμάτων είτε πεζές είτε εποχούμενες εκμεταλλευόμενες την ευελιξία και την ευκινησία βάλλουν κατά των ρωσικών αρμάτων με εξαιρετικά μεγάλη ευστοχία. Τα αντιαρματικά όπλα στο αστικό περιβάλλον που μάχονται οι Ουκρανοί κάνουν κυριολεκτικά θραύση. Τα στελέχη της Saab δέχθηκαν καταιγισμό ερωτήσεων από τους Επιτελείς του ΓΕΣ αναφορικά με το NLAW.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.