Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Χαρές που θα κάνουν οι τούρκοι... Το ΓΕΕΘΑ υποδέχτηκε αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσο...!

    Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ καλωσόρισε την Αντιπροσωπεία, επισημαίνοντας την σημασία της διαρκούς και δυναμικής ανάπτυξης της στρατηγικής σχέσης με...

   



Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ καλωσόρισε την Αντιπροσωπεία, επισημαίνοντας την σημασία της διαρκούς και δυναμικής ανάπτυξης της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ

Την Πέμπτη 07 Ιουλίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε Αντιπροσωπεία μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής της στο ΓΕΕΘΑ, η οποία συνοδευόταν από την Α.Ε. Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. George J. Tsunis.

Η Αντιπροσωπεία αποτελείτο από τα μέλη του Κογκρέσου κ. Gregory W. Meeks ως επικεφαλής και Chairman του House Foreign Affairs Committee, τον κ. David Cicilline, τον κ. Ted Deutch, την κ. Stacey Plaskett και τον κ. George Kenneth Butterfield jr.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ καλωσόρισε την Αντιπροσωπεία, επισημαίνοντας την σημασία της διαρκούς και δυναμικής ανάπτυξης της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στην άμυνα και ασφάλεια του ευρωατλαντικού χώρου, στην ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις δράσεις του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της Ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας μεταξύ άλλων μέσω και της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force – NRF), καθώς και στην διεύρυνση της Συμμαχίας με την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά την Σύνοδο της Μαδρίτης. Επίσης αναφέρθηκε στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και στις προκλητικές ενέργειές της, οι οποίες πέραν των συνεπειών τους σε διμερές επίπεδο επιδρούν δυσμενώς στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, όπως και στην συνοχή της Συμμαχίας στην νοτιοανατολική πτέρυγά της.


Επισήμανε επίσης τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο των στρατιωτικών συνεργασιών και των εταιρικών σχημάτων που έχουν αναπτυχθεί σε διμερές και πολυμερές πλαίσιο με Χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, συμβάλλοντας στην ανάδειξη και εδραίωση του ρόλου της Ελλάδας ως αξιόπιστου συμμάχου, εταίρου και πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην διμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία αναπτύσσεται διαρκώς και σε όλα τα επίπεδα έπειτα και από την πρόσφατη επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)], καθώς και στην έμφαση που αποδίδουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των υποδομών της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρόσφατη έγκριση από την Γερουσία των ΗΠΑ του «Νόμου για την Άμυνα και την Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας», με την οποία αναγνωρίζεται η στρατηγική σημασία της Χώρας μας για την ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Αντιπροσωπείας του Κογκρέσου, ο Διευθυντής του Κλάδου Στρατηγικής-Πολιτικής-Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ Υποναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας ΠΝ παρουσίασε θέματα της αρμοδιότητάς του και ακολούθησε συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.