Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η Ελλάδα αυξάνει το βεληνεκές πυροβολικού της με την προμήθεια Σερβικών ΠΕΠ-Τι σημαίνει για την άμυνα των νησιών μας στο Αιγαίο;

  pentapostagma.gr_ Eίναι γνωστό ότι η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου, απειλώντας με στρατιωτική ενέργε...

 



pentapostagma.gr_ Eίναι γνωστό ότι η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου, απειλώντας με στρατιωτική ενέργεια κατάληψης τους, χρησιμοποιώντας το γελοίο επιχείρημα της υποτιθέμενης παράνομης στρατικοποίησής τους.

Το casus belli σε βάρος της Ελλάδας το οποίο είναι σε ισχύ και με το οποίο η χώρα μας απειλείται με πόλεμο από την Τουρκία αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6νμ σε 12 νμ, όπως προβλέπεται από το Δίκαιο της Θάλασσας, ο χάρτης που επέδειξε δημοσίως φωτογραφουμενος ο γκρίζος λύκος Μπαχτσελί, σύμφωνα με τον οποίο όλα τα νησιά μας, του Ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων και η Κρήτη ανήκουν στην Τουρκία, σε συγκερασμό με τις παραπάνω απειλές περί κατάληψης των νησιών μας δικαιολογούν πλήρως την στρατικοποίηση τους.

Σε προγενέστερο άρθρο μας εδώ και 1,5 χρόνο και πλέον..., αποκαλύπταμε ότι ένα πολύ σοβαρό αδύναμο σημείο των Τούρκων στο Αιγαίο, είναι το γεγονός ότι τα τουρκικά λιμάνια στα οποία θα κατέφευγαν πλοία του τουρκικού στόλου μετά από μια αεροναυμαχία στο Αιγαίο με το Πολεμικό ναυτικό και την πολεμική αεροπορία μας, για ανεφοδιασμό και αποκατάσταση βλαβών, ότι είναι σε κοντινή απόσταση από τα νησιά μας, πλήν αυτού της Αττάλειας, γεγονός που σημαίνει ότι αυτά θα μπορούσαν σε τέτοια περίπτωση να βληθούν από το Πυροβολικό των νησιών μας εφόσον ήταν εντός του βεληνεκούς του.

Επισημαίναμε ότι εάν βληθούν από το πυροβολικό μας τα τουρκικά λιμάνια και κυρίως οι εγκαταστάσεις ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης τους και οι εγκαταστάσεις παροχής υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του στόλου τους, τότε τα αποτελέσματα θα ήταν ολέθρια για τον τουρκικό στόλο.

Έτσι οποιοδήποτε τουρκικό πολεμικό πλοίο βληθεί από εμάς και χρειαστεί να μεταβεί προς επισκευή, ή υποστεί βλάβη, ή χρειαστεί ανεφοδιασμό, θα είναι αδύνατο να λάβει την παραμικρή βοήθεια από τα λιμάνια τους στο Αιγαίο.

Η επιβιωσιμότητα του φίλιου πυροβολικού των νήσων μας έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, προκειμένου να μπορέσουν να πλήξουν από ενάρξεως των επιχειρήσεων, τις τόσο κρίσιμες και ζωτικές χερσαίες εγκαταστάσεις των τουρκικών λιμένων, για την ασφάλεια και επιβίωση του τουρκικού στόλου.
Χωρίς αυτές ο τουρκικός στόλος αργά ή γρήγορα θα καταστραφεί, στέλνοντας στο βυθό του Αιγαίου μας την "Γαλάζια πατρίδα" του Ερντογάν.

Τα παραπάνω αποτελούν το λόγο που εστιάζουμε σελίαν πρόσφατο άρθρο σχετικό με το θέμα της αύξησης του βεληνεκούς του Ελληνικού Πυροβολικού.

Συγκεκριμένα, "Σερβικοί πύραυλοι στην Ελλάδα", είναι ο τίτλος άρθρου του έγκριτου ΜΜΕ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:


"Η Ελλάδα σκοπεύει να δωρίσει μέρος των εκτοξευτών πυραύλων πολλαπλών κανονιών RM-70 που έχει αναπτύξει στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους στην Ουκρανία, γράφει το σερβικό «Βαλκανικό Σύστημα Ασφάλειας»/» Balkanska bezbednosna mreža».

Αυτοί χρειάζονται αντικατάσταση από πιο αποτελεσματικούς σε βεληνεκές και δύναμη πυρός και η επιλογή αυτή μπορεί να είναι ο σερβικός πολυκάνονος εκτοξευτήρας πυραύλων Tamnava που έχει βεληνεκές 70 χλμ και 40 χλμ, που αναπτύσσει η σερβική δημόσια εταιρεία Jugoimport-SDPR.


Τώρα το θέμα της απόκτησης του Tamnava για την Ελλάδα είναι ανοιχτό. Γι' αυτό πριν από ένα μήνα, αντιπροσωπεία από το Βελιγράδι βρέθηκε στην Αθήνα και παρουσίασε το πακέτο, το οποίο αποτελεί πλέον αντικείμενο ανάλυσης στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας και Στρατού.

Οι εκτοξευτές RM-70, τσεχοσλοβακικά παράγωγα του σοβιετικού BM-21 Grad της δεκαετίας του εξήντα, είχαν βεληνεκές περίπου είκοσι χιλιομέτρων. Οι Tamnava στα νησιά θα είχαν εμβέλεια σε πολλά σημεία βαθιά στο τουρκικό έδαφος, και αυτό θα ήταν μια μεγάλη πρόκληση για την τουρκική πολιτική και τον στρατό.

Οι εκτοξευτές Tamnava χρησιμοποιούν δύο πυραύλους. Ο ένας είναι ο διάδοχος του Orkan, το οποίο σχεδιάστηκε από το Στρατιωτικό Τεχνικό Ινστιτούτο από το Žarkov τη δεκαετία του 1980.

Ο νέος πύραυλος που ονομάζεται Jerina-2 έχει βεληνεκές αυξημένο από 50 km σε 70 km. Ανάλογα με την ανάγκη, σε μικρότερες αποστάσεις από την Tamnava, μπορεί να εκτοξευθεί με ρουκέτες διαμετρήματος G-2000 122 mm με βεληνεκές 40 km.

Και οι δύο πύραυλοι είναι έργα της ιδιωτικής εταιρείας του Βελιγραδίου EDePro. Στο Krušik στο Valjevo, ο πύραυλος G-2000 είναι σε σειρά παραγωγής για ξένους πελάτες. Ο πύραυλος Jerina-2 είναι ακόμη ένα έργο υπό ανάπτυξη.

Το πλαίσιο του πρωτοτύπου Tamnava είναι ένα ρωσικό όχημα εκτός δρόμου KAMAZ 8x8. Πίσω από την καμπίνα για το πλήρωμα βρίσκεται ένας γερανός με τον οποίο επαναφορτώνονται μονάδες με ρουκέτες από το όχημα εφοδιασμού.

Εάν χρησιμοποιηθεί Jerina, υπάρχουν δύο μονάδες με έξι πυραύλους η καθεμία και για το G-2000 δύο μονάδες με 24 πυραύλους η καθεμία.

Το όχημα KAMAZ διαθέτει πλάκες θωράκισης που παρέχουν προστασία από τις επιπτώσεις των όπλων του πεζικού και θραυσμάτων πυραύλων πυροβολικού, νάρκες και όλμων. Με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι πρόκειται για προσαρμογή του οχήματος από το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Nora-B52 155 mm για εκτοξευτή πυραύλων πολλαπλών καννών.

Και για τα δύο συστήματα πυροβολικού, είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιηθεί ένα άλλο όχημα παντός εδάφους αντί του Kamaz σύμφωνα με τις επιθυμίες των πελατών.

Ένα πρωτότυπο του αυτοκινούμενου οβιδοφόρου Aleksandar έχει πλαίσιο κατασκευασμένο με τροποποίηση του γερμανικού MAN.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη λίστα των χωρών που εξοπλίζουν την Ουκρανία, φυσικά τα ρωσικά οχήματα δεν θα ήταν επιλογή και η Αθήνα μπορεί να επιλέξει ένα όχημα σύμφωνα με τη δική της εκτίμηση και τις ανάγκες της.

Είναι πιθανό η εμπειρία της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς με τα οβιδοβόλα Νόρα-Β52 να επηρέασε έντονα το ελληνικό ενδιαφέρον.

Στο νησί διεξάγεται δυναμικά και τακτικά η εκπαίδευση σε 24 οβίδες και στις βολές προσέρχονται Έλληνες αξιωματικοί που είχαν την ευκαιρία να δουν την ακρίβεια και τη λειτουργικότητα του Nora-B52.

Όπως επισημαίνει η σερβική Novosti:

Με τη βοήθεια του πολυκάνονου MLRS μεγάλης εμβέλειας, η Ελλάδα θα μπορέσει να προστατεύσει τα απομακρυσμένα νησιωτικά της εδάφη. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες σύναψης σύμβασης για την προμήθεια σερβικού MLRS. Με τη σειρά του, η συστοιχία Tamnava που έχει ήδη παραδοθεί στην Κύπρο και η παραγωγή για την προμήθεια της Αθήνας αυξάνουν τις πιθανότητες σειριακής παραγωγής MLRS για τον σερβικό εθνικό στρατό."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω προκύπτουν τα εξής:

H αποχώρηση από τα νησιά μας των RM-70 θα πρέπει να γίνει, αφού νωρίτερα έχει γίνει η προμήθεια και εγκατάσταση των Σερβικών Tamnava σε αυτά, ενώ για την υλοποίηση των παραπάνω θα απαιτηθεί ένα εύλογο χρονικο διάστημα από τώρα.

Εφόσον τα παραπάνω υλοποιηθούν, τότε η Ελλάδα θα έχει αποκτήσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο, που της παρέχει η δυνατότητα προσβολής των τουρκικών λιμανιών στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Επιπλέον και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, το πυροβολικό μας που θα βρίσκεται εγκατεστημένο στα κύρια νησιά μας θα δύναται να καλύψει με πυρά, παρακείμενα νησιά, νησίδες-βραχονησίδες, πολλαπλασιάζοντας έτσι τις αμυντικές του δυνατότητες.

Θα πρέπει εδώ να εξεταστεί και η χρηστικότητα των νησιών βατήρων για παροχή πυρών υποστήριξης πυροβολικού προς τα νησιά α γραμμής μας.

Ωστόσο θα πρέπει παράλληλα να μελετηθούν από τη χώρα μας τα ακόλουθα:

1. H δυνατότητα απόκτησης πυραύλων εδάφου-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς 200-300 χιλιομέτρων, αφού κάτι τέτοιο θα έσβηνε σχεδόν τελείως τη δυνατότητα αποβατικής-αμφίβιας τουρκικής επιχείρησης στο Αιγαίο.

Επιπλέον να καθίστατο δυνατή η μεμακρυσμένη υποστήριξη πυρών υποστήριξης στα νησιά α γραμμής στο Αιγαίο, από νήσους βατήρες ή και από την ηπειρωτική Ελλάδα.

2. Η κατασκευή πολλαπλών εγκαταστάσεων για την επιβισιμότητα του πυροβολικού στα νησιά μας, αφού αυτό θα αποτελούσε πρωταρχικό στόχο για τα UAV και εχθρικό πυροβολικό, αεροπορία, επιθετικά ελικόπτερα.

3. Η παροχή επικαλυπτόμενης ισχυρής αντιαεροπορικής προστασίας των νησιών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.