Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ελβετία: Έρχεται το τέλος της... «αιώνιας» ουδετερότητας; -Οι πολίτες επιθυμούν «προσέγγιση» με το ΝΑΤΟ

  Βήματα πιο μακριά από την... αιώνια ουδετερότητά της επιθυμούν οι Ελβετοί πολίτες για τη χώρα τους. Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην...

 



Βήματα πιο μακριά από την... αιώνια ουδετερότητά της επιθυμούν οι Ελβετοί πολίτες για τη χώρα τους.

Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι Ελβετοί, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ναι μεν στη συντριπτική πλειοψηφία τους θέλουν η χώρα τους να παραμένει ουδέτερη, όπως είναι από το μακρινό 1525, αλλά καλοβλέπουν τόσο την «προσέγγιση» με το ΝΑΤΟ όσο και την αύξηση των δαπανών για την άμυνα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που οργανώθηκε από τη στρατιωτική σχολή της χώρας, η υποστήριξη της ουδετερότητας -που διατηρείται απαρέγκλιτα εδώ και πέντε αιώνες, ενώ δεν αναιρέθηκε ούτε στους δύο παγκοσμίους πολέμους- παραμένει υψηλά για τον ελβετικό λαό, δηλαδή στο 89%, όμως έπεσε κατά 7 μονάδες τους τελευταίους 6 μήνες.

Το 52% θέλει η Ελβετία «να έρθει πιο κοντά» με το ΝΑΤΟ, ενώ το 27% επιθυμεί την ένταξη της χώρας σε αυτό. Επίσης, το 80% θέλει η χώρα να διατηρεί στρατό και το 74% αυτός να είναι «πλήρως εξοπλισμένος».

Το 19% θέλει να αυξηθούν οι δαπάνες για την άμυνα, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το 7% που απάντησαν θετικά σε αυτή την ερώτηση, πριν από έξι μήνες.

Επίσης, το 58% των Ελβετών πιστεύει ότι οι ένοπλες συγκρούσεις στην Ευρώπη θα γίνουν πιο συχνές, ενώ ο ένας στους τρεις αισθάνεται «άγχος» έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Σημειώνεται ότι η Ελβετία έχει συμφωνήσει στην αγορά 36 μαχητικών F-35

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.