Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΟΜΑ στον Ελληνικό Στρατό... Οι ΗΠΑ μας προσφέρουν καινούργια 400 M2A4 Bradley με γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα!

H υπόθεση των ΤΟΜΑ στον Ελληνικό Στρατό, έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Οι τρομερές ανάγκες που υπήρχαν σε ΤΟΜΑ διαχρονι...





H υπόθεση των ΤΟΜΑ στον Ελληνικό Στρατό, έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Οι τρομερές ανάγκες που υπήρχαν σε ΤΟΜΑ διαχρονικά, καλύφθηκαν, παρενθετικά όμως, από τα σοβιετικά ΒΜΡ-1. Όταν ο ΕΣ είδε πως τα ΒΜΡ-1 δεν είχαν ελπίδες σε πόλεμο ελιγμών στον Έβρο, τα έστειλε στην ΑΣΔΕΝ, προκειμένου να συμμετάσχουν δίπλα στα Leonidas 1 & 2, στην κάλυψη των τεράστιων κενών στις μονάδες.

Η αγορά των Leopard 2HEL κανονικά έπρεπε να συνοδευτεί από προμήθεια σύγχρονων ΤΟΜΑ, αλλά και προμήθεια σύγχρονων πυρομαχικών. Τίποτα από τα δυο δεν κάναμε, φροντίζοντας αρχικά να μην πάρουμε τα ολλανδικά YPR-765, και μετά ούτε τα γερμανικά Marder 1A3. Αντίθετα, παραλίγο να προχωρήσουμε στην αγορά 600 ΒΜΡ-3, από αυτά που βλέπουμε σήμερα στην Ουκρανία να “εκτοξεύουν” τους πύργους τους, και να μην μπορούν να βγουν οι μεταφερόμενοι οπλίτες (θα γίνουμε λίγο σκληροί, μήπως και η Εθνική Φρουρά στην Κύπρο αποφασίσει να πάει σε κάποιο δυτικό ΤΟΜΑ το συντομότερο).

Τα χρόνια πέρασαν, ήρθαν τα Μνημόνια, γλυτώσαμε από τα ΒΜΡ-3 και την άστοχη σκέψη για αγορά τους, αλλά οι Επιλαρχίες των Leo2 συνεχίζουν να έχουν σαν συνοδεία τα Μ113Α2, τα οποία δεν μπορούν ούτε καν να ακολουθήσουν με παρόμοια ταχύτητα. Αν το καλοσκεφτούμε, είναι σουρεαλιστικό να βλέπεις σύγχρονα χαλύβδινα θηρία Leopard 2HEL και δίπλα τους να αγκομαχούν αλουμινένια «παπάκια», που πρόσφατα απέκτησαν και ασπίδιο στο πολυβόλο…

Εδώ και μερικούς μήνες, οι Γερμανοί έχουν επανέλθει δριμύτεροι με προτάσεις. Με το ΤΟΜΑ Lynx στο «τσεπάκι», να προωθείται δυναμικά σε όλο τον πλανήτη (γίνεται προσπάθεια μέχρι και στην Αυστραλία), και με δεδομένη την ύπαρξη στην Ελλάδα ισχυρών εταιρειών που κατασκευάζουν απάρτια από το Leopard 2, η Rheinmetall, σε μια μοναδική στιγμή σύμπλευσης με την ανταγωνίστρια της KMW, ήρθε στην Ελλάδα προσφέροντας το όχημα μαζί με πρόταση για γραμμή παραγωγής. Η βασική ιδέα είναι το Lynx να κατασκευαστεί δίπλα στη γραμμή Leo2, ή έστω με αρκετά κοινά σημεία. Ταυτόχρονα η Rheinmetall προσφέρει και μεταχειρισμένα Marder 1A3/5 στην Ελλάδα.

Mε τις ανάγκες για νέο ΤΟΜΑ να έχουν φτάσει πλέον στο «αμήν», οι Γερμανοί έχουν «κερδίσει» τις εντυπώσεις, καθώς προσφέρουν μεγάλη ελληνική προστιθέμενη αξία. Την όλη προσπάθεια υποστηρίζει προφανώς και η γερμανική κυβέρνηση, που πολύ θα ήθελε να ξαναδεί την Ελλάδα κοντά της, σε ότι αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες. Η μόνη απάντηση σε μια τέτοιου επιπέδου “επίθεση” θα μπορούσε να έρθει από τις ΗΠΑ, και φυσικά αφορά τα Bradley.

Ας πούμε τώρα μια διαφορετική ιστορία. Με την εμπειρία της Κροατίας, που μάλλον επέλεξε τελείως λάθος. Η τελευταία, αντί να ζητήσει το τελευταίο Bradley παραγωγής, προτίμησε να πάρει μεταχειρισμένα M2A2-ODS, και να τα ανακατασκευάσει. Θεωρητικά θα ήταν φθηνότερα, η ανακαίνιση όμως οχημάτων τεχνολογίας σχεδόν 30 ετών, αύξησε το κόστος πάρα πολύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.