Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

O Mπόμπ ξαναχτύπησε...!! Κι άλλες σφαλιάρες Μενέντεζ στην Τουρκία: «Δεν μπορεί να είναι στο ΝΑΤΟ και να μην σέβεται την Ελλάδα»... Τι λέει για θερμό επεισόδιο!

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, με δηλώσεις του καταδίκασε απερίφραστα την τουρκική προκλητικότητ...





Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, με δηλώσεις του καταδίκασε απερίφραστα την τουρκική προκλητικότητα και τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας.

Σταθερή θέση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις διατηρεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Σε νέες δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο πολύπειρος Γερουσιαστής καταδίκασε τη στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και την αυξανόμενη ένταση των προκλήσεων από πλευράς της Άγκυρας.

«Δεν μπορεί να είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και να μην σέβεται μια άλλη χώρα μέλος της Συμμαχίας», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Μενέντεζ στη συνέντευξη που παραχώρησε και στη Real News.

Αναλυτικά η συνενέντευξη του κ. Μενέντεζ:

H Toυρκία συνεχίζει να προκαλεί στο Αιγαίο με τις υπερπτήσεις και με μια κλικακούμενη επιθετική ρητορική. Φοβάστε ένα θερμό επεισόδιο;

«Ένας από τους πολλούς λόγους που πιστεύουμε ότι οι τουρκικές υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο δεν είναι μόνο προκλητικές, αλλά και επικίνδυνες γιατί η Ελλάδα, όπως κάθε άλλη χώρα, έχει το δικαίωμα να προστατεύει τον εναέριο χώρο και τα χωρικά της ύδατα, και έχει δείξει μεγάλη εγκράτεια. Υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είμαι αντίθετος στο να πουληθούν στην Τουρκία πιο προηγμένα F-16, καθώς στην πραγματικότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και να μην σέβεται τον γείτονά της, στην προκειμένη περίπτωση την Ελλάδα, (με ένα τρόπο που αναγνωρίζει τη διεθνή τάξη), επομένως πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό».

Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν σε περίπτωση θερμού επεισοδίου;

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι πολύ ικανός να παρέμβει, αλλά όταν πρόκειται για σύγκρουση είναι ήδη πολύ αργά. Πρέπει να αποφύγουμε μια σύγκρουση και πρέπει να καταστήσουμε σαφές ποιος είναι ο επιτιθέμενος εδώ. Μερικές φορές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά και από τις δύο πλευρές να ηρεμήσουν. Εάν η μία πλευρά είναι αυτή που εισβάλλει συνεχώς στον εναέριο χώρο σας, εάν η μία πλευρά είναι αυτή που εισβάλλει στα χωρικά σας ύδατα, εάν η μία πλευρά είναι αυτή που μιλά απειλητικά, τότε είναι ξεκάθαρο. Δεν καλούνται και οι δύο πλευρές, καλείται η πλευρά που δρα με αυτό τον τρόπο και σε αυτήν την περίπτωση είναι η Τουρκία».

Μέχρι σήμερα Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Κογκρέσο έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και στάση στην ελληνοτουρκική διένεξη.

«Αυτό δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Υπάρχουν πολλά ζητήματα όπου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει διαφορετική άποψη από το Κογκρέσο, αλλά το Κογκρέσο έχει έναν ισχυρό λόγο επειδή το Κογκρέσο είναι αυτό που τελικά εγκρίνει τον προϋπολογισμό για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και για την εξωτερική βοήθεια, το Κογκρέσο είναι που τελικά καθορίζει τις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού και όσον αφορά την έγκρισή τους αυτή είναι η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, στην οποία είχα το προνόμιο να προεδρεύω, που έχει δικαιοδοσία για τις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού. Ναι, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μερικές φορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή είναι και η τελική».

Υπάρχει μια αίσθηση ότι οι ΗΠΑ για τα δικά τους συμφέροντα κρατούν μια στάση Πόντιου Πιλάτου στα ελληνοτουρκικά γιατί στόχος τους είναι οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάτι που θα είναι μια αρνητική εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα.

«Αυτή μπορεί να είναι η άποψη ορισμένων. Αν ήμασταν ουδέτεροι, δεν θα είχαμε υπογράψει μια μεγάλη διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας που διευρύνει το αμερικανικό αποτύπωμα ασφαλείας στην Ελλάδα. Η Αλεξανδρούπολη για παράδειγμα, η συνέχιση της επέκτασης της βάσης της Σούδας, μια σειρά από στρατιωτικές δεσμεύσεις και προετοιμασίες, η πώληση στρατιωτικών όπλων καθώς και η νομοθεσία που εμβαθύνει τη σχέση μας και μιλάει για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είδα τον Ερντογάν να καλείται στο Κογκρέσο για να δώσει μια ομιλία, είδα τον Μητσοτάκη. Λοιπόν, νομίζω ότι αυτή είναι μια δήλωση εξαιρετικής σχέσης που έχουμε, η πιο στενή, καλύτερη και βαθύτερη σχέση που είχαμε εδώ και πολλά χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.