Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Γιατί η προσθήκη των Γερμανικών ΤΟΜΑ Marder σε αντικατάσταση των BMP-1 θα έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική επαύξηση της μαχητικής ισχύος μας στον Έβρο;

Η αντικατάσταση των ΒΜΡ-1 από τα ΤΟΜΑ Marder, ότι είναι επωφελής για τη χώρα μας τόσο σε οικονομικό επίπεδο , αφού γίνεται δωρεάν όσο και σ...









Η αντικατάσταση των ΒΜΡ-1 από τα ΤΟΜΑ Marder, ότι είναι επωφελής για τη χώρα μας τόσο σε οικονομικό επίπεδο , αφού γίνεται δωρεάν όσο και σε επίπεδο επαύξησης της μαχητικής ισχύος του Στρατού ξηράς

Μόλις χθές έγινε γνωστό ότι ,κατόπιν αποφάσεως σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο μεταξύ του Γερμανού Καγκελάριου Σόλτς και του Έλληνα Πρωθυπουργού Μητσοτάκη , ότι η χώρα μας σε πρώτο χρόνο θα παραχωρήσει 100 περίπου τεθωρακισμένα οχήματα BMP-1 που διαθέτει στο οπλοστάσιο της στην Ουκρανία, τα οποία η Γερμανία θα αντικαταστήσει παραχωρώντας μας δωρεάν ισάριθμα ΤΟΜΑ Marder.

Οι Ελληνικές ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν περίπου 125 BMP-1 και η άμεση αντικατάσταση 100 από αυτά με τα ΤΟΜΑ Marder, είναι βέβαιο ότι θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την αποτρεπτική ισχύ μας στον έβρο, αφού 2 Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες μας, για παράδειγμα της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής θα διαθέτουν πλέον τα εν λόγω ΤΟΜΑ και μάλιστα χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση.


Μην ξεχνάμε ότι το θέμα απόκτησης ΤΟΜΑ από τον Ελληνικό στρατό δεν είναι τωρινό, αφού απασχολεί τις Στρατιωτικές αρχές της χώρας μας εδώ και δεκαετίες, χωρίς να βρεί λύση.

Το θέμα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα αν αναλογιστεί κανείς ότι οι τουρκικές μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες στης 1ης Τουρκικής Στρατιάς στην Ανατολική Θράκη διαθέτουν ΤΟΜΑ, ενώ η σύνθεσή τους περιλαμβάνει 2 μηχανοκίνητα Τάγματα (ΜΤΠ) και 2 Επιλαρχίες αρματων (ΕΜΑ), σε αντίθεση με τις Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες μας που διαθέτουν 2 ΜΤΠ και 1 ΕΜΑ, ενώ οι Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες μας διαθέτουν 1ΜΤΠ και 2 ΕΜΑ

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι από πλευράς αριθμού αρμάτων και ΤΟΜΑ, οι τουρκικές μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες στον Έβρο, πλεονεκτούν έναντι των αντίστοιχων Ελληνικών

Πέραν από αυτήν την εξέλιξη πληροφορίες ανέφεραν πως το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Ελλάδας (ΑΣΣ) , ενέκρινε τον εκσυγχρονισμό του 183 Leopard 2A4 στην πιο προηγμένη έκδοση, 2A7. Επίσης 190 Leopard 1A5 θα λάβουν νέα οπτικά, ενώ λαμβάνεται απόφαση για την απόκτηση 205 ολοκαίνουργιων LYNX KF-41 AFV.

Η Ελλάδα χτίζει ένα τρομερό αρματικό δυναμικό με 353 Leo 2A6-2A7,κάνοντας τον έβρο ένα αδιεπέραστο- ατσάλινο τείχος

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος , η Ελλάδα θα έχει έναν από τους μεγαλύτερους και ικανότερους στόλους Leopard 2 MBT στην Ευρώπη, αποτελούμενο από 170 Leopard 2A6 και 183 Leopard 2A7.

Αναφορικά με αν η παραπάνω κίνηση της χώρας μας θα έχει περαιτέρω αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της με τη Ρωσία, αυτό είναι κάτι το οποίο ισχύει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, και είναι πάρα πολλές, οι οποίες έχουν προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, με πρώτη και καλύτερη την Τουρκία, η οποία προσφέρει αφιδώς σύγχρονα UAV BAYRAKTAR στον Ζελένσκι και όχι τα παλαιά BMP-1 που θα στείλουμε εμείς.

Η σύγκριση τέλος της φονικότητας σε βάρος των Ρώσων στρατιωτών στο πεδίο της μάχης μεταξύ των BAYRAKTAR και των BMP-1, γέρνει υπέρ των τουρκικών drone.

Το ΤΟΜΑ Marder

Η γάστρα του Marder 1 είναι εξ ολοκλήρου συγκολλημένος χάλυβας, παρέχοντας προστασία από πυρά μικρών όπλων και θραύσματα οβίδων με το μπροστινό μέρος της γάστρας να παρέχει προστασία από φυσίγγια απόρριψης θωράκισης (APDS) έως και 20 mm. Οι μεταγενέστερες παραλλαγές είχαν αυξημένη προστασία έως και 30 χιλιοστά APDS,

Το Marder είναι ένα σχετικά συμβατικό σχέδιο, με τον οδηγό να κάθεται στην μπροστινή αριστερή πλευρά της γάστρας με τον κινητήρα στα δεξιά του. Ο οδηγός έχει περισκόπια τοποθετημένα σε μια καταπακτή που ανοίγει προς τα δεξιά. Το κεντρικό περισκόπιο μπορεί να αντικατασταθεί από μια συσκευή παθητικής νυχτερινής όρασης.

Στο κέντρο του κύτους βρίσκεται ο πυργίσκος δύο ατόμων, με τον αρχηγό πληρώματος στα δεξιά και τον πυροβολητή στα αριστερά. Μόνο ο διοικητής εφοδιάζεται με καταπακτή.

Στο πίσω μέρος του πυργίσκου βρίσκεται το διαμέρισμα του στρατεύματος, το οποίο μπορεί να χωρέσει έξι άνδρες πεζικού, που κάθονται πλάτη με πλάτη στραμμένα προς τα έξω κατά μήκος του κέντρου του κύτους.

Το Marder μπορεί να πλεύσει σε βάθος έως και 1,5 μέτρο νερό ως έχει και μπορεί όταν τοποθετηθεί κιτ να πλεύσει έως και 2,5 μέτρα βάθος.

Το όχημα τροφοδοτείται από έναν εξακύλινδρο υγρόψυκτο κινητήρα diesel MTU MB 833 Ea-500 που αποδίδει περίπου 441 kW (600 PS, 591 hp) στις 2.200 rpm.

Εξοπλισμός

Ο κύριος οπλισμός είναι το αυτόματο πυροβόλο Rheinmetall MK 20 Rh202 των 20 χλστ., το οποίο είναι τοποθετημένο στον μικρό πυργίσκο δύο ατόμων και μπορεί να εκτοξεύσει είτε θωράκιση είτε βλήματα HE.

Ομοαξονικά τοποθετημένο στα αριστερά του κανονιού είναι ένα πολυβόλο MG3 των 7,62 χλστ. Ο πυργίσκος έχει τραβέρσα 360 μοιρών και μπορεί να ανυψωθεί από -17 μοίρες σε +65 μοίρες με ρυθμό 40 μοιρών ανά δευτερόλεπτο ενώ διασχίζει με ρυθμό 60 μοίρες το δευτερόλεπτο.

Συνήθως, μεταφέρονται 1.250 φυσίγγια για το πυροβόλο των 20 mm, μαζί με άλλα 5.000 βλήματα για το MG3.

Σε μοντέλα από την έκδοση 1A1A, ένας εκτοξευτής κατευθυνόμενου πυραύλου MILAN μπορεί να προσαρτηθεί στον πυργίσκο για να παρέχει βελτιωμένες δυνατότητες κατά της θωράκισης. Συνήθως, τέσσερις πύραυλοι μεταφέρονται μέσα στο όχημα.

Υπάρχουν τέσσερις (δύο ανά πλευρά) θυρίδες πυροβόλων όπλων, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το εποχούμενο πεζικό για την παροχή πρόσθετου πυρός κατά επιτιθέμενων στόχων πεζικού. Μόνο τα Marder 1A1 και 1A2 ήταν εξοπλισμένα με αυτό. Τα Marder 1A3 και άνω δεν διαθέτουν θυρίδες όπλου λόγω της τοποθέτησης ενός επιπλέον στρώματος θωράκισης και εξωτερικών κουτιών αποθήκευσης.

Έξι εκτοξευτές χειροβομβίδων καπνού διαμέτρου 76 χιλιοστών μπορούν να δημιουργήσουν ένα οπτικό και υπέρυθρο προστατευτικό προπέτασμα καπνού.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η αντικατάσταση των ΒΜΡ-1 από τα ΤΟΜΑ Marder, ότι είναι επωφελής για τη χώρα μας τόσο σε οικονομικό επίπεδο , αφού γίνεται δωρεάν όσο και σε επίπεδο επαύξησης της μαχητικής ισχύος του Στρατού ξηράς.

Τα υπόψιν Γερμανικά ΤΟΜΑ θα πρέπει αρχικά να ελεγχθούν και δοκιμαστούν πραγματοποιώντας βολές στη χώρα μας και στη συνέχεια να μεταφερθούν και να ταχθούν στις θέσεις εκείνων που προορίζονται για αποστολή στην Ουκρανία.




Αφού όλα αυτά γίνουν και τα εν λόγω Δυτικής προέλευσης ενταχθούν στα επιχειρησιακά σχέδια και σχέδια πυρός των Μονάδων που θα αποσταλούν, τότε θα μπορεί να γίνει η απόσυρση των ρωσικών όπλων και η αποστολή τους στην Ουκρανία.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν όπως προαναφέραμε και οικονομικά επωφελής για τη χώρα μας, αφού εκτίμησή μας είναι ότι τα ρωσικά όπλα των Ενόπλων Δυνάμεών μας στη συνέχεια του χρόνου, θα γνωρίσουν την απαξίωση από τη Ρωσία, με ανεπαρκή τεχνική υποστήριξη και ανεφοδιασμό με πυρομαχικά, όταν θα έχει λήξει το όριο ζωής των ήδη υπαρχόντων στο Ελληνικό οπλοστάσιο.

Τότε η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει αρκετά χρήματα προκειμένου να τα αντικαταστήσει με αντίστοιχα δυτικού τύπου, κάτι που αν το κάνουμε τώρα θα είναι δωρεάν. pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.