Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Είναι θέμα ημερών... Le Figaro: «Το φιτίλι καίγεται μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας» στο Αιγαίο!

Εκτενές ρεπορτάζ από την ανταποκρίτρια της γαλλικής εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη. Τι αναφέρει για την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στι...





Εκτενές ρεπορτάζ από την ανταποκρίτρια της γαλλικής εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη. Τι αναφέρει για την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στην ένταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, εκφράζοντας ανησυχία για τις εξελίξεις στην περιοχή του Αιγαίου.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας, οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες, με αποτέλεσμα να απειλείται η ειρήνη στην περιοχή. «Ενώ το ΝΑΤΟ ασχολείται με τον ουκρανικό πόλεμο, Τουρκία και Ελλάδα ενίσχυσαν πρόσφατα τις στρατιωτικές τους ασκήσεις, κατηγορώντας η μία την άλλη ότι δεν σέβονται τις διεθνείς συνθήκες».

Όπως αναφέρει το άρθρο, η ένταση κλιμακώθηκε όταν ο Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές Ιουνίου κατηγόρησε ανοιχτά τις ελληνικές αρχές ότι εξοπλίζουν τα νησιά του Αιγαίου. Σε ένα εμπρηστικό tweet με ημερομηνία 9 Ιουνίου, ο Ερντογάν κάνει έκκληση αναφερόμενος στα «δικαιώματα» (της Τουρκίας) και τις «διεθνείς συμφωνίες για την αποστρατικοποίηση των νησιών», δηλώνοντας απειλητικά: «Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να προσέχει, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορική και πράξεις που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα που θα μετανιώσει, όπως συνέβη πριν από έναν αιώνα».

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια στην Κωνσταντινούπολη, αυτή η αναφορά στην Μικρασιατική καταστροφή δεν έπεσε στο κενό από τους Έλληνες. «Για πολλούς Έλληνες, ανοίγει εκ νέου μια οδυνηρή πληγή: αυτή της «καταστροφής της Σμύρνης» όταν το 1922, κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής σύγρουσης, μια καταστροφική πυρκαγιά(!) που ξέσπασε σε αρκετές συνοικίες της πόλης, οδήγησε στον θάνατο χιλιάδων κατοίκων - κυρίως Χριστιανών - ωθώντας δεκάδες χιλιάδες Έλληνες να εγκαταλείψουν την πόλη. Ένα χρόνο αργότερα, το 1923, η Συνθήκη της Λωζάνης οδήγησε σε μαζική ανταλλαγή πληθυσμών. Μέσα σε μερικούς μήνες, 1,5 εκατομμύριο Έλληνες έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου ή στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ 500.000 μουσουλμάνοι επέστρεψαν στην Τουρκία.

Η δημοσιογράφος συνεχίζει λέγοντας πως η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι «παραβιάζει επί του παρόντος τις συνθήκες ειρήνης με την Τουρκία», όπως υποστήριξε πρόσφατα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας «τον όρο που είχε τεθεί να μην εξοπλιστούν» (τα νησιά του Αιγαίου) στη Διάσκεψη της Λωζάνης». Η Αθήνα όμως έχει διαφορετική άποψη.

«Η Άγκυρα αποτελεί απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας, στο Twitter, ενώ ο εκπρόσωπος της ελληνικής διπλωματίας περιέγραψε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ως «αβάσιμους μύθους που δεν μπορούν να αμφισβητήσουν ή να υποκαταστήσουν το διεθνές δίκαιο».

Παράλληλα η Le Figaro, επισημαίνει ότι την περασμένη Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στις κατηγορίες κατά της Ελλάδας, αποφασίζοντας αυτή τη φορά τη διακοπή των διμερών συνομιλιών με την Αθήνα.
Ήταν ο τρόπος του να «τιμωρήσει» μια παρέμβαση, που έκανε τον Μάιο ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, όταν η ομιλία του είχε ερμηνευτεί από την Άγκυρα ως επιθυμία να αποτρέψει την Ουάσιγκτον από την προμήθεια μαχητικών F-16 στην Τουρκία. newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.