Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οι Ιταλοί μπαίνουν γερά... FCX-30 για το Πολεμικό Ναυτικό, έρχεται με RAM αλλά και STRALES

Το χτεσινό αποκλειστικό άρθρο του site μας σχετικά με την προσφορά της FCX-30 είχε απρόσμενα αποτελέσματα. Ενώ το άρθρο εστίασε στο γεγονός...





Το χτεσινό αποκλειστικό άρθρο του site μας σχετικά με την προσφορά της FCX-30 είχε απρόσμενα αποτελέσματα. Ενώ το άρθρο εστίασε στο γεγονός ότι ένα μεγάλο ναυπηγείο, που έχει εξασφαλισμένη εργασία για τα επόμενα 20 χρόνια, και πελάτη το Αμερικανικό Ναυτικό, ήρθε στην Ελλάδα με μια δυνατή προσφορά, είδαμε πολλούς να αναζητούν πως να “αποδομήσουν” την ιταλική πρόταση.

Το πλοίο που μας προτείνεται από τους Ιταλούς είναι η FCΧ-30. Έχει ήδη κατασκευαστεί σε 4 αντίτυπα για το Κατάρ, και μάλιστα η συγκεκριμένη έκδοση είναι ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένα πολεμικά μεγέθους ελαφριάς φρεγάτας. Υπενθυμίζουμε πως το Κατάρ έχει επιλέξει την τοποθέτηση 16 πυραύλων ASTER 30 (!) και συστήματος RIM-116 RAM. Σε συνδυασμό με το 76άρι πυροβόλο, τα 2×20 πυροβόλα Marlin αλλά και το οργανικό ελικόπτερο, το πλοίο εμφανίζεται σε όπλα ελαφρά ισχυρότερο της FDI (σε γαλλική έκδοση).

Οι Ιταλοί ομολογούμε πως μας εξέπληξαν. Ενώ ήταν αρκούντως «αδιάφοροι» στην πρώτη φάση της διαδικασίας για τις φρεγάτες, φαίνεται να έχουν ενεργοποιηθεί για το 2ο συμβόλαιο. Υποψιαζόμαστε πως εδώ παίζει ρόλο η ΟΝΕΧ, που προσπαθεί έντονα να αποκτήσει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, και φέρνει ισχυρές συνεργασίες.

Η πρόταση της FCX-30 για την Ελλάδα μόνο αδιάφορη δεν είναι σαν πλοίο. Οι Ιταλοί έχουν προσθέσει τα απαραίτητα συστήματα εντοπισμού υποβρυχίων που τόσες συζητήσεις είχαν προκαλέσει το περασμένο έτος. Έτσι, η FCΧ-30HN θα έχει και το απαραίτητο συρόμενο CAPTAS-2 αλλά και το τρόπιδος Kingklip Mk2. Φυσικά και μπορεί να εξυπηρετήσει και ελικόπτερο 10 τόνων, όπως το MH-60R και το παλιότερο S-70B.

Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για το θέμα της ύπαρξης ή όχι κάποιου συστήματος CIWS. Και είδαμε πως πολλοί φίλοι, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την πρόταση κατώτερη της γαλλικής, γιατί λέει το ένα πλοίο, το γαλλικό, έχει RAM, και το άλλο όχι. Ομολογούμε πως ήταν αβλεψία μας να μην αναφέρουμε σαφώς πως η ιταλική πρόταση περιλαμβάνει CIWS RIM-116. Το όπλο αποτελεί βασικό οπλισμό της Doha Class, με εκτοξευτή τοποθετημένο πάνω από το υπόστεγου ελικοπτέρου. Με λίγα λόγια, το CMS ATHENA έχει ενσωματώσει τους αλγόριθμους και κώδικες βολής του RAM. Κι ο κάθε εκτοξευτής κοστίζει περίπου 14 με 15 εκ. ευρώ έκαστος. Θα είχε λογική να μην προσφέρεται με την FCΧ-30HN;

Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν οι πύραυλοι RIM-116 Block2 περιλαμβάνονται στην τιμή. Στις Gowind γνωρίζουμε πως δεν περιλαμβάνονται, και είναι κατανοητό. Οι Γάλλοι θα πάρουν μάλλον χειρότερη τιμή από τη Diehl για τους πυραύλους, από όσο θα πάρει το ΠΝ απευθείας για πιο μεγάλη παραγγελία που θα αφορά και άλλα πλοία.

Αυτή τη στιγμή γνωρίζουν πως οι Γάλλοι «κυριαρχούν» στο ΠΝ, λόγω συστήματος μάχης SETIS αλλά και λόγω της προϊστορίας με τη Naval Group. Έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως ακόμη κι αν μας προτείνει κάποιος μεγάλη φρεγάτα με κόστος στα 500 εκ. ευρώ, πάλι από το ΠΝ θα βρεθεί κάποιος λόγος για να προτιμηθεί η Gowind. Καθώς αυτό ήταν το αρχικό σχέδιο του Σεπτεμβρίου του 2021, να αγοραστούν 3 FDIHN και 4 Gowind HN. Αργότερα, αντί του εκσυγχρονισμού των 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ, το ΠΝ φάνηκε να συζητά την αγορά και 5ης Gowind. ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.