Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τα φύλλα πορείας ξεσκονίστε... Πρώην Αμερικανός πρέσβης: Πιθανό ένα σοβαρό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λέει το Τόμας Νάϊλς!

Απαισιόδοξος για την όλο και αυξανόμενη ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, εμφανίστηκε ο Αμερικανός Πρέσβης Τόμας Νάιλς ο οποίος υπηρετο...





Απαισιόδοξος για την όλο και αυξανόμενη ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, εμφανίστηκε ο Αμερικανός Πρέσβης Τόμας Νάιλς ο οποίος υπηρετούσε στην Αθήνα κατά την περίοδο της κρίσης των Ιμίων, τονίζοντας ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξει σοβαρό επεισόδιο μεταξύ των δυο χωρών.

Ο Έμπειρος Αμερικανός διπλωμάτης απάντησε σε ερωτήσεις για τις κρίσιμες εκείνες στιγμές της ελληνοτουρκικής έντασης, τονίζοντας μάλιστα ότι το βράδυ των Ιμίων, «φοβηθήκαμε ότι θα ξεσπάσει πόλεμος».

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε στην Αλεξία Τασούλη

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την ελληνοτουρκική ένταση που αντιμετωπίζουμε αυτές τις ημέρες; Θεωρείτε πιθανό να συμβεί ένα γεγονός και πάλι όπως αυτό των Ιμίων;

Γνωρίζω ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας τώρα το οποίο είναι απαραίτητο . Θα έπρεπε να υπήρχαν συνεχείς επαφές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων σε όλα τα επίπεδα ακόμη και σε επίπεδο κορυφής ανάμεσα στον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και αν δεν υπάρχουν επαφές δυστυχώς έχετε μια απρόβλεπτη κατάσταση που τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά.

Kύριε Νάιλς υπηρετήσατε ως πρέσβης των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων. Τι θυμάστε περισσότερο από την ελληνοτουρκική ένταση των ημερών;

Θυμάμαι ότι έμεινα ξύπνιος όλη τη νύχτα ! Διότι είχα συνομιλίες με το υπουργείο εξωτερικών, είχαμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο τηλέφωνο σχεδόν όλη τη νύχτα. Στο τέλος των διαβουλεύσεων τα πράγματα άρχισαν να ηρεμούν, τα τουρκικά αεροσκάφη αποχώρησαν , δε γίνονταν υπερπτήσεις πάνω από τα Ίμια, ασφαλώς υπήρχαν σοβαρές διαφορές και ακόμη υπάρχουν για τα χωρικά ύδατα και τα δικαιώματα για τις έρευνες και όλα αυτά τα σύνθετα θέματα.

Ήμασταν κοντά στο να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία κατά τη διάρκεια εκείνης της κρίσης ;

Ναι, φοβηθήκαμε ότι το χειρότερο σενάριο θα ήταν να ξεσπάσει πραγματική μάχη μεταξύ των Ελληνικών και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, είχε συγκεντρωθεί μεγάλη δύναμη στρατιωτικών δυνάμεων σε μια πολύ μικρή περιοχή, και οι κινήσεις γίνονταν μέσα στη νύχτα, τα αεροπλάνα πετούσαν από πάνω, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα κάτι να πάει στραβά, ευτυχώς δεν πήγε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.