Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Δυναστεία Βοργία: Αιμομιξίες και όργια στο Βατικανό -Η πλανεύτρα Λουκρητία που κοιμόταν με τον Πάπα πατέρα της και τον Καίσαρα αδελφό της

iefimeridaΦως σε άγνωστες πτυχές της διαβόητης οικογένειας Βοργία, μιας από τις πιο μισητές δυναστείες της Ιστορίας, που σημάδεψαν με σκάν...


iefimeridaΦως σε άγνωστες πτυχές της διαβόητης οικογένειας Βοργία, μιας από τις πιο μισητές δυναστείες της Ιστορίας, που σημάδεψαν με σκάνδαλα, αιμομιξίες, σεξουαλικά όργια, συνωμοσίες και πολέμους μια ολόκληρη εποχή για την Καθολική Εκκλησία και τα ιταλικά κράτη έρχεται να ρίξει ένα νέο βιβλίο.





Όπως αναφέρει ο ιρλανδικής και σκωτσέζικης καταγωγής πολυγραφότατος συγγραφέας και ιστορικός Πολ Στράδερν στο βιβλίο του με τίτλο “The Borgias: Power and Fortune”, η 17χρονη Λουκρητία Βοργία ήταν ήδη παντρεμένη όταν το 1497 ξεμυάλισε τον αρχιθαλαμηπόλο του Πάπα Αλεξάνδρου Στ΄, Πέδρο Καλντερόν. Μόνον που το ζευγάρι ήταν απρόσεκτο στις ερωτοτροπίες του με αποτέλεσμα η νεαρή καλλονή να σταλεί για τιμωρία εσώκλειστη σε μοναστήρι κι ο άτυχος εραστής της να καταλήξει μαχαιρωμένος. Όταν βρέθηκε η σορός του να επιπλέει αιμόφυρτη και σφικτοδεμένη στα νερά του Τίβερη οι υποψίες στράφηκαν αμέσως στον αδελφό της Λουκρητίας. Φήμες ανέφεραν ότι ο Καίσαρας Βοργίας σκότωσε τον άτυχο Πέδρο όχι για να προστατέψει την τιμή της αδελφής του, αλλά επειδή... ζήλεψε που πήρε τη θέση του στο κρεβάτι της. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά οι κακές γλώσσες ανέφεραν ότι Πέδρο δολοφονήθηκε ενώ κρεμόταν γαντζωμένος από το μανδύα του Πάπα Αλεξάνδρου Στ΄, πατέρα του Καίσαρα και της Λουκρητίας, ένα έγκλημα που ουδέποτε εξιχνιάστηκε.

Μισή χιλιετία αργότερα ο οίκος των Βοργία παραμένει συνώνυμος της διαφθοράς και της ραδιουργίας αποτελώντας πηγή έμπνευσης για ζωγράφους, συγγραφείς, ταινίες και τηλεσειρές.


Ροδρίγο Βοργία: Ο αδίστακτος, φιλήδονος καρδινάλιος που παραμέρισε όλα τα εμπόδια στο διάβα του για να γίνει Πάπας
Στο βιβλίο περιγράφεται η άνοδος και η πτώση του Οίκου των Βοργία την εποχή της ακμής της Αναγέννησης στην Ιταλία. Ο αρχηγός της δυναστείας, ο γεννημένος στη Βαλένθια της Ισπανίας καρδινάλιος Ροδρίγο Βοργία, φλεγόταν από την επιθυμία να ανέβει στο ύπατο αξίωμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κι όταν άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο ο Πάπας Ινοκέντιος Η΄το 1492, ο Ροδρίγο έστειλε με μουλάρια φορτία ασημιού για να δωροδοκήσει το κονκλάβιο των καρδιναλίων και να εξασφαλίσει την εκλογή του ως Αλεξάνδρος ΣΤ΄.





Ο Πάπας Αλέξανδρος ΣΤ΄(1431-1503) ιδρυτής του Οίκου των Βοργία / Εικόνα: Wikipedia
Οι καρδινάλιοι της εποχής εκείνης, αναφέρει ο Στράδερν, ζούσαν ζωή χαρισάμενη κυνηγώντας, τζογάροντας, παραθέτοντας πλουσιοπάροχα δείπνα, συγκεντρώνοντας αμύθητες περιουσίες και παραβαίνοντας τους όρκους αγνότητας. Όταν έγινε Πάπας ο 60χρονος Ροδρίγο Βοργία είχε ήδη αποκτήσει πολλά παιδιά από διάφορες γυναίκες. Μετακόμισε στο Βατικανό με την οικογένειά του, την 19χρονη ερωμένη του Τζούλια Φαρνέζε και τέσσερα πιο αγαπημένα παιδιά του, τον Καίσαρα, τον Ιωάννη, τη Λουκρητία και τον Γοδεφρείδο.

Η πλανεύτρα Λουκρητία Βοργία
Η αγαπημένη του κόρη και πολύτιμο πιόνι στα χέρια του, η φιλήδονη Λουκρητία Βοργία, ήταν μόλις 13 ετών όταν παντρεύτηκε τον ηγεμόνα του Πεζάρο, Τζιοβάνι Σφόρτσα ντε Αραγόν -ένας γάμος που εξυπηρετούσε τη συμμαχία του Μιλάνου με το Βατικανό, για να ανακοπεί η κάθοδος των Γάλλων προς την Ιταλία.

Η Λουκρητία με ήταν πανέμορφη, με τα μακριά κοκκινωπά μαλλιά και την αψεγάδιαστη φιλντισένια επιδερμίδα, αλλά τέσσερα χρόνια μετά το γάμο ο άνδρας της την εγκατέλειψε κι έφυγε απ’ τη Ρώμη φοβούμενος για τη ζωή του. Ένας απ’ τους λόγους που τον ώθησαν να το βάλει στα πόδια, όπως αναφέρει ο Στράδερν, είναι ότι όταν ο Πάπας επιδίωξε να ακυρώσει τον γάμο στη λογική ότι ο γαμπρός δεν εκπλήρωνε τις συζυγικές του υποχρεώσεις προς τη νύφη, ο Σφόρτσα διαμαρτυρήθηκε ότι είχε κοιμηθεί άπειρες φορές με τη γυναίκα του «αλλά του την πήρε ο Πάπας για να πάρει τη θέση του στο κρεβάτι της».

Τα όργια των Βοργία
Ήταν πολλοί την εποχή εκείνη που πίστευαν ότι ο Πάπας κοιμόταν όντως με την κόρη του κι ότι τα ερωτικά της σεντόνια τσαλάκωνε και ο αδελφός της Καίσαρας. Αν και δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις, όπως σχολιάζει ο συγγραφές «οι Βορίγες φαίνεται ότι απολάμβαναν το σεξ ως θέαμα και επιδίδονταν σε δημόσιες διαχύσεις».

Το σίγουρο είναι ότι η ιδέα των οργίων κάθε άλλο παρά τους τρόμαζε, αφού τόσο ο Καίσαρας όσο και ο αδελφός του Ιωάννης είχαν ερωτικές σχέσεις με τη γυναίκα του άλλου τους αδελφού, του Γοδεφρείδου, την Σάντσια της Αραγωνίας. Κι όταν άγνωστοι δολοφόνησαν και πέταξαν στον Τίβερη τον Ιωάννη, οι υποψίες στράφηκαν και πάλι στον Καίσαρα.

Ο γεννημένος το 1475μ.Χ. Καίσαρας θεωρείτο από τους συγχρόνους του «ο ομορφότερος άνδρας της Ιταλίας». Αν και ήταν ορατή σε όλους η αδυναμία του στην έκλυτη ζωή και τον ποδόγυρο, ο πατέρας του τον τοποθέτησε σε ηλικία 15 ετών επίσκοπο στην Παμπλόνα και τρία χρόνια αργότερα τον έκανε καρδινάλιο στο πλαίσιο του σχεδίου να ιδρύσει οικογενειακή δυναστεία στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και να ενοποιήσει τα ιταλικά κράτη υπό τους Βοργίες. «Η κινητήρια δύναμη του Οίκου των Βοργία ήταν η φιλοδοξία και δεν επέτρεπαν στη νομιμοφροσύνη ή την ηθική να τους σταθούν εμπόδια», αναφέρει το βιβλίο.

Ο εκδικητικός και λάγνος Καίσαρας Βοργία
Δύσκολα θα μπορούσε να βρει κανείς άτομο πιο ακατάλληλο για τα ανώτερα εκκλησιαστικά αξιώματα από τον αιμοδιψή, εκδικητικό Καίσαρα Βοργία που διασκέδαζε τοξεύοντας από το μπαλκόνι του, συντροφιά με τη Λουκρητία, βέλη προς τους κρατούμενους που έκαναν τη βόλτα τους στο προαύλιο γειτονικής φυλακής. Αδυσώπητος και ανηλεής προς τους εχθρούς του έβαλε κάποτε να κόψουν τη γλώσσα ενός ανθρώπου που τόλμησε να τον σατιρίσει και να την καρφώσουν στο κομμένο χέρι του. Μετά από πέντε χρόνια ο αδίστακτος Καίσαρας παραιτήθηκε από καρδινάλιος για να σχηματίσει με τη στήριξη του πατέρα του ηγεμονία στην Κεντρική και Βόρεια Ιταλία. Αν και μεγάλο μέρος του βιβλίου αφιερώνεται στις ατέλειωτες μάχες μεταξύ των διαφόρων ιταλικών δουκάτων και πριγκιπάτων, από τις σελίδες του σκιαγραφείται η φυσιογνωμία ενός Καίσαρα Βοργία που ήταν ικανότατος πολεμιστής και δαιμόνιος ηγεμόνας -στα πρότυπα εκείνου που περιγράφει ο Μακιαβέλι στο ομώνυμο έργο του- που κατέλαβε την εξουσία μέσω τύχης και ξένων όπλων.


Ο Καίσαρ Βοργίας διατηρούσε τη φόρμα του ασκούμενος στις ταυρομαχίες, ντυνόταν στα μαύρα και μάλιστα φορούσε μερικές φορές και μαύρη μάσκα, αν και είναι ασαφές, όπως λέει ο συγγραφέας, αν το έκανε για να κρύβει τις ουλές στο πρόσωπό του από τη σύφιλη ή για να σπέρνει τον τρόμο στον περίγυρό του. Ένα από τα πιο γνωστά του «κατορθώματα» ήταν η πολιορκία της πόλης Φορλί, που κυβερνούσε η πανέμορφη και εντυπωσιακή Κατερίνα Σφόρτσα, συγγενής του πρώτου άνδρα της αδελφής του Λουκρητίας. Η Σφόρτσα αρνήθηκε να συνθηκολογήσει και άρχισε ο βομβαρδισμός παρά την απροθυμία των Γάλλων συμμάχων του Καίσαρα να σφυροκοπήσουν μια πόλη που τελούσε υπό την εξουσία μιας γυναίκας. Μετά από δέκα μέρες η Κατερίνα Σφόρτσα αιχμαλωτίστηκε και οδηγήθηκε στην κρεβατοκάμαρα του Καίσαρα Βοργία, που την πήρε μαζί του επιστρέφοντας στη Ρώμη. Όταν προσπάθησε να το σκάσει την έριξαν στη φυλακή, αν και αργότερα την απελευθέρωσαν. Η ίδια πάντως, αρνήθηκε να αποκαλύψει τι είχε περάσει στα χέρια του, αλλά όπως εξομολογήθηκε σ’ έναν καλόγερο στη νεκρική της κλίνη «αν μπορούσα να γράψω τι συνέβη, θα άφηνα άφωνο τον κόσμο».




Αν και ο Καίσαρας Βοργίας ήταν αθεράπευτος θηλυμανής κι είχε ρίξει στο κρεβάτι αμέτρητες γυναίκες, το μεγάλο πάθος του παρέμενε πάντα η Λουκρητία, και γι’ αυτό το 1500 μ.Χ., δύο χρόνια μετά τον δεύτερο γάμο της, έβαλε τέσσερις μασκοφόρους να επιτεθούν στον γαμπρό του, Αλφόνσο ντι Μπιντέλια, νόθο γιο του βασιλιά της Νάπολης Αλφόνσου Β΄της Αραγωνίας. Ο Αλφόνσο τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά γλίτωσε και λίγο καιρό αργότερα ο Καίσαρας έστειλε τον επικεφαλής της φρουράς του να εισβάλει στην κρεβατοκάμαρα του γαμπρού του και να τον στραγγαλίσει. Έτσι ξεφορτώθηκε όχι μόνον έναν αντίπαλο, που λάτρευε η αδελφή του, αλλά έστειλε κι ένα μήνυμα στους εχθρούς του. Η Λουκρητία αν και πένθησε τον άνδρα της, λίγο αργότερα συγχώρεσε τον αδελφό της. Μετά από έναν τρίτο γάμο με τον Αλφόνσο Ντ’ Έστε, δούκα της Φερράρας έγινε προστάτιδα των Τεχνών και πέθανε στη διάρκεια του τοκετού του δέκατου παιδιού της στις 14 Ιουνίου του 1519 σε ηλικία 39 ετών. Ελάχιστα στοιχεία βρέθηκαν, πάντως, που να καθιστούν βάσιμες τις φήμες που την συνόδευαν για μαγεία και δολοφονίες.

Όσο για τον αδελφό της; Ο θάνατος τού πατριάρχη της δυναστείας των Βοργία κι η ασθένεια του Καίσαρα στάθηκαν οι αφορμές για να καταστραφεί το κράτος που ο τελευταίος είχε δημιουργήσει. Παρά την προσπάθειά του να το ανασυγκροτήσει, δεν στάθηκε δυνατό. Τον αιχμαλώτισαν οι εχθροί του, απέδρασε, αλλά βρήκε τον θάνατο το 1507 στο πεδίο της μάχης από τις λόγχες τριών ιπποτών που δεν είχαν ιδέα ποιος ήταν...





Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.