Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ξυπνάνε και λένε τώρα ότι έλεγε ο «Στόχος» 5 χρόνια πριν... «Η Τουρκία είναι ο Δούρειος Ίππος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ»

Ο James Nixey είναι διευθυντής του Προγράμματος Ρωσίας-Ευρασίας στο Chatham House. Επίσης δηλώνει φιλέλληνας και μιλάει και αρκετά ελληνικ...

Ο James Nixey είναι διευθυντής του Προγράμματος Ρωσίας-Ευρασίας στο Chatham House. Επίσης δηλώνει φιλέλληνας και μιλάει και αρκετά ελληνικά τα οποία ξεκίνησε να μαθαίνει από τους Έλληνες συμφοιτητές του που είχε στο Bristol στην Αγγλία.

Ήρθε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο και έτσι είχα την ευκαιρία να του κάνω μία συνέντευξη ένα πρωινό στο όμορφο νεοκλασικό του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στην πλάκα. Παρακάτω παραθέτω περιληπτικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη την οποία μπορεί κανείς να ακούσει ολόκληρη σε podcast στα αγγλικά.

Συνέντευξη στην Μαριλίζα Αναστασοπούλου

Ξεκινήσαμε τη συνέντευξη με το πού βρισκόμαστε σήμερα και ο James Nixey τόνισε που συνεχίζουν να διαπράττονται εγκλήματα πολέμου σε έναν αποσπασματικό πόλεμο για κομμάτια γης στα ανατολικά και λίγο στα νότια της Ουκρανίας. Η Ουκρανία, η οποία μάχεται για λογαριασμό όλων μας, έχει φανεί πολύ ικανή και αυξάνει με τον καιρός τις φιλοδοξίες της. Χαρακτηριστικά αναφέρει ο James Nixey «είμαστε αντιμέτωποι με την προοπτική όπου η Ουκρανία θα ανακτήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της γης που της ανήκε, τουλάχιστον πριν από τις 24 Φεβρουαρίου και ενδεχομένως ακόμη και πριν από το 2014.». Οι νίκες της Ουκρανίας δημιουργούν μία γενικότερη αισιοδοξία, αυξάνουν τις φιλοδοξίες της χώρας και θα αλλάξουν σημαντικά ολόκληρη την περιοχή σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από το 1991.

Ο βασικός στόχος του Πούτιν ήταν να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία δεν θα κοιτάει δυτικά και ότι θα είναι κάτω από τη δική της επιρροή. «Η Ρωσία, η οποία ειρωνικά δεν πιστεύει ότι η Ουκρανία είναι πραγματική χώρα και πιστεύει ότι οι Ουκρανοί είναι κατώτεροι, επιθυμεί ωστόσο να την έχει για τον εαυτό της», μας είπε. Και αφού δεν μπορεί να την έχει θέλει να την καταστρέψει. Ένα από τα προβλήματα στη Δύση είναι ότι δεν τον πήραμε ποτέ σοβαρά. Η Ουκρανία όμως είναι μία χώρα που κοιτάει μόνο δυτικά και η Δύση οφείλει να μην την προδώσει.

Πώς λοιπόν μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος; Ένας πόλεμος τελειώνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι χώρες πολεμούν για να πάρουν καλύτερη θέση στο τραπέζι. Μερικοί λένε πώς ίσως κρατήσει μερικά χρόνια αλλά ο James Nixey πιστεύει ότι φέτος είναι η κρίσιμη χρονιά διότι η Ρωσία ξεμένει από χρήματα. Σύντομα δεν θα μπορεί να πληρώσει ούτε τον πόλεμο, αλλά ούτε και τους μισθούς των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

«Με το τέλος του πολέμου ο Πούτιν θα φύγει», μας λέει ο James Nixey και μας τονίζει ότι αυτό το λέει για πρώτη φορά. Η εκτίμησή του είναι ότι ο ίδιος ο Πούτιν θα προσπαθήσει απεγνωσμένα να το παρουσιάσει σαν νίκη, ότι απέτρεψε την εισβολή του ΝΑΤΟ στη Ρωσία. «Αλλά εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι Ρώσοι όλων των ειδών θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικά μινιμαλιστικό αίτημα σε σύγκριση με τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις αυτών που ζητούσε τον Δεκέμβριο όταν ήταν έτοιμος να καταλάβει το Κίεβο, πράγμα που δεν κατάφερε να κάνει.». Οπότε θα γίνει ένας συνδυασμός απομάκρυνσης στην κορυφή και πειθούς από τη βάση.
Η πιθανή αποδυνάμωση της Ρωσίας θα αλλάξει την περιοχή. Χώρες όπως η Μολδαβία θα επιταχύνουν τη σύγκλισή τους με τη Δύση. Η Κίνα θα ωφεληθεί αυξάνοντας την ισχύ της στην Κεντρική Ασία. Σημειώνει επίσης αυτός ο πόλεμος δημιουργεί μία ανησυχία στην Κίνα επειδή έχει αναδιαμορφώσει το στρατό της με βάση το ρωσικό μοντέλο το οποίο αποδείχθηκε ανεπαρκές.

Ερωτώμενος για το ρόλο της Τουρκίας ο James Nixey μας είπε ότι η Τουρκία είναι ο Δούρειος Ίππος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει μία ασύμμετρη σχέση με τη Ρωσία και μπορεί να μην ακολουθεί πάντα τις επιθυμίες των Ρώσων, αλλά στο τέλος της ημέρας, τις περισσότερες φορές θα ακολουθήσει τα ρωσικά συμφέροντα. Συνεπώς δεν μπορούμε να δούμε την Τουρκία ως έντιμο διαμεσολαβητή.

Ακούστε όλη την συνέντευξη ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.