Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τρελάθηκαν οι τούρκοι... μετά τον πάγο Μπλίνκεν στον Τσαβούσογλου για τα F16 - Ο Μπάϊντεν βλέπει τους ηγέτες Φινλανδίας και Σουηδίας όχι όμως τον Ερντογάν

Η στρατηγική της κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ αλλά και προς τις ευρωπαϊκές χώρες που πουλάνε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Τουρκία είναι ότι δεν μπ...









Η στρατηγική της κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ αλλά και προς τις ευρωπαϊκές χώρες που πουλάνε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Τουρκία είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για να απειλείται ένα άλλο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ακάρ μπορεί να κατηγορεί την Ελλάδα ότι έχει «σεβντά» για τα εξοπλιστικά, αλλά η Άγκυρα επιβεβαιώνει συνεχώς πόσο πολύ την ενόχλησε η συζήτηση για την αγορά μιας μοίρας μαχητικών πέμπτης γενιάς F 35 που επισημοποιήθηκε στη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έσπασαν τη συμφωνία για αγορά 100 F35 από την Τουρκία και την έβγαλαν από την συμπαραγωγή μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων S400. Έτσι η τουρκική εθνική ήττα είναι ακόμη πιο βαριά.

«Δείτε τι συμβαίνει με την Ελλάδα» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο Ταγίπ Ερντογάν. «Χρωστάει στη Δύση 400 δισ. ευρώ όμως της δίνουν όπλα και δίνουν την έγκριση οι ΗΠΑ να χτίσουν βάσεις» τόνισε. «Από την άλλη όμως όταν συναντιούνται μαζί μας, λένε “θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μαζί σας”. Αλλά λένε πως στην Κύπρο δεν βλέπουν θετικά τη λύση των δύο κρατών. Ποιος σας είπε πως εμείς θα δούμε θετικά όσα λέτε;».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε πως ο πρωθυπουργός ανέδειξε στην Ουάσιγκτον μια χώρα έτοιμη κι αποφασισμένη να μη δεχθεί επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το επιχείρημα του ήταν ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή την ώρα το ΝΑΤΟ είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στη Νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας και ζήτησε από τα μέλη του Κογκρέσου να το έχουν αυτό υπόψη τους όταν λαμβάνουν αποφάσεις για προμήθειες αμυντικού υλικού που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

«Θα το εμποδίσουμε»

«Εάν η Τουρκία έχει συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις ότι δε θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη Μάρα Ζαχαρέα, σχετικά με την προμήθεια ή αναβάθμιση των F - 16.

Η στρατηγική της κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ αλλά και προς τις ευρωπαϊκές χώρες που πουλάνε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Τουρκία είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για να απειλείται ένα άλλο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτή ήταν η γραμμή Μητσοτάκη και στην Ουάσινγκτον. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να συμφωνήσει στον βαθμό που της πέφτει λόγος στην αναβάθμιση των υπαρχόντων οπλικών της συστημάτων, αν μετά από ένα χρονικό διάστημα απειλούν εμάς στο Αιγαίο» τόνισε ο κ.Δένδιας ο οποίος συναντήθηκε με τον Άντονι Μπλίνκεν. «Κατά τούτο, η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όσες δυνατότητες έχει, όπου τις έχει, για να σταματήσει την αναβάθμιση των τουρκικών οπλικών συστημάτων, στον βαθμό που η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, μας απειλεί και συνεχίζει το Casus Belli».

Τα χειροκροτήματα

Οι ελληνικές θέσεις πέρασαν στην συγκεκριμένη φάση. Ο Μεβλούτ Τσαούσογλου έφυγε με άδεια χέρια από την συνάντηση που είχαν την Τετάρτη με τον αμερικανό ομόλογό του. «Είπα στον Μπλίνκεν πως πάντα τηρούσαν τις ισορροπίες στα ζητήματα της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας» δήλωσε. «Του ανέφερα πως το τελευταίο διάστημα, έχασαν αυτή την ισορροπία. Ο ίδιος μου είπε πως θα τηρήσουν την ισορροπία. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι υπέρ του δικαίου».

Βέβαια κουβέντα δεν ειπώθηκε δημοσίως για το τι θα γίνει με το τουρκικό αίτημα για αναβάθμιση των F 16. Η Γερουσία η οποία και θα κληθεί να δώσει ή όχι το πράσινο φως, φαίνεται ότι έχει γοητευθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τον χειροκρότησαν 37 φορές τα μέλη του Κογκρέσου και της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως μέτρησε τουρκική εφημερίδα. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Οκτάι χαρακτήρισε τους γερουσιαστές και βουλευτές κλακαδόρους του Μητσοτάκη. Αντίθετα ο Τσαβούσογλου επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός. «Όποιος και να μιλήσει στο Κογκρέσο χειροκροτείται, μάλιστα γίνεται συχνά αυτό» δήλωσε. «Εμείς αυτό το είδαμε και όταν είχαμε πάει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια παράδοση. Δεν έχουμε κάτι που να μας ενοχλεί».

Άφησε, όμως, αιχμές σε βάρος των Ελληνοκυπρίων ότι είναι αυτοί που αρνούνται τη λύση του κυπριακού και ξεχνούν ότι στο νησί ζουν και οι Τουρκοκύπριοι.

Πόρτα από Μπάϊντεν

Διπλό ήταν το αμερικανικό χαστούκι που δέχθηκε η Τουρκία το τελευταίο 24ωρο. Ο πρόεδρος Μπάιντεν απάντησε για μια φορά ακόμη αρνητικά στην πρόσκληση για συνάντηση τους με τον Ερντογάν. «Όχι δεν θα πάω στην Τουρκία» δήλωσε. Θα δεχτεί όμως στο Λευκό Οίκο τους ηγέτες της Φιλανδίας και της Σουηδίας που ζητούν την ένταξη των χωρών τους στο ΝΑΤΟ και μάλιστα με fast track διαδικασίες λόγω της ρωσικής απειλής, μετά την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία, ενώ η Τουρκία απειλεί με βέτο.

Βέβαια άρχισε μια συζήτηση ανάλυσης νομικών επιχειρημάτων πως θα μπορούσε να προχωρήσει η ένταξη με το πράσινο φως των άλλων 29 χωρών του ΝΑΤΟ. Δεν φαίνεται όμως να υπάρχει ένα νομικό παράθυρο για να υπάρξει παράκαμψη στο βέτο.

«Ναι» και από την Ελλάδα

«Η ένταξη δύο επιπλέον Ευρωπαίων εταίρων, με βαθιά ριζωμένες δημοκρατικές παραδόσεις και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στην οικογένεια του ΝΑΤΟ θα ενισχύσει περαιτέρω τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης, την ενότητά μας και την εμπέδωση των κοινών αξιών» ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καλωσορίζοντας τα αιτήματα των δύο χωρών. «Ελπίζουμε στην ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας προσχώρησης και προσβλέπουμε να συνεργαστούμε και με τις δύο χώρες ως νέοι Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ».

Ο Ερντογάν προκειμένου να δείξει ότι δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει αν δεν πάρει αυτά που θέλει στο σκληρό παζάρι που κάνει, δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι αρνητική στο ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για ένα λόγο παραπάνω. «Στο παρελθόν δώσαμε την έγκριση να ενταχθεί αυτή η χώρα (σ.σ. η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ)» ανέφερε εννοώντας την επανένταξη της μετά την αποχώρηση της από το στρατιωτικό σκέλος της συμμαχίας επί Καραμανλή λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο την οποία δεν ανέκοψαν οι σύμμαχοι. «Εμείς δεύτερη φορά δεν θα μπούμε σε αυτό το ..τρυπάκι» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, στους αρμόδιους ξεκαθαρίσαμε πως θα πούμε όχι. Κι έτσι θα συνεχίσουμε».

Μέχρι πότε;

Την ίδια στιγμή όμως με δεδομένη την στάση ΗΠΑ και ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, και την θέση τους υπέρ της ενίσχυσης του ΝΑΤΟ την οποίαν επιζητούν, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα καμφθούν τελικά οι αντιστάσεις στα τούρκικα αιτήματα για τα οπλικά συστήματα.

Η Ελλάδα προς το παρόν κέρδισε μια πολύ σημαντική μάχη. Όμως ο πόλεμος συνεχίζεται και ο Ερντογάν θα τα παίξει όλα για όλα.

Ευχαριστώ Αναστασιάδη

«Σε επικοινωνία με τον @PrimeministerGR εξέφρασα τις ευχαριστίες μου για την προβολή του Κυπριακού προβλήματος ενώπιον του Προέδρου @JoeBiden και του Αμερικανικού Κογκρέσου» ανέφερε σε tweet ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. «Συμφωνήσαμε τη συνέχιση της από κοινού ανάληψης δράσεων στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού» τόνισε.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.