Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Πυρετός» στην Πολεμική Αεροπορία για τα F-35: Το παρασκήνιο και οι διαδικασίες σύνταξης της LOR – Πότε έρχεται στην Αθήνα το Αμερικανικό κυβερνητικό κλιμάκιο

Την ερχόμενη Δευτέρα φτάνει στην Αθήνα το κλιμάκιο της Αμερικανικής κυβέρνησης JSF PO( Joint Strike Fighter Program Office) το οποίο σύμφων...









Την ερχόμενη Δευτέρα φτάνει στην Αθήνα το κλιμάκιο της Αμερικανικής κυβέρνησης JSF PO( Joint Strike Fighter Program Office) το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει στην Ελλάδα για τρεις ημέρες.

Η ανακοίνωση εισόδου της Ελλάδας και της Πολεμικής μας Αεροπορίας στο πρόγραμμα του F-35 από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον σήμανε συναγερμό στο Αεροπορικό Επιτελείο στην Αθήνα. Με την HAF να ανεβάζει στροφές σε επίπεδο «after burner» και να προετοιμάζει τα επόμενα βήματα ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες.

Την ερχόμενη Δευτέρα φτάνει στην Αθήνα το κλιμάκιο της Αμερικανικής κυβέρνησης JSF PO( Joint Strike Fighter Program Office) το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει στην Ελλάδα για τρεις ημέρες. Με αποστολή να θέσει υπόψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και κυρίως υπόψη του Αεροπορικού Επιτελείου τη νέα επικαιροποιημένη πρόταση για το F-35.Ενώ ταυτόχρονα θα αρχίσει η συνεργασία με το Αεροπορικό Επιτελείο ώστε να προετοιμαστεί η επίσημη έγγραφη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, γνωστή και ως LOR( Letter of Request) η οποία θα σημάνει και την έναρξη της διαδικασίας για την απόκτηση από την Πολεμική μας Αεροπορία του Stealth μαχητικού 5ης γενιάς. Το Αμερικανικό κλιμάκιο JSP POανήκει απευθείας στο Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και αποτελεί ουσιαστικά τον παγκόσμιο πωλητή του F-35. Είναι διακλαδικό αφού στελεχώνεται από την USAF, τους US Marines και το US Navy, τους χρήστες δηλαδή των F-35A, F-35Bκαι F-35C.

Πρόκειται για το ίδιο κλιμάκιο το οποίο επισκέφθηκε την Αθήνα στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου. Όταν όπως είχε τότε αποκαλύψει το Newpost προχώρησε σε πρόταση προς την Ελλάδα για πώληση 20 αεροσκαφών F-35 τελευταίας διαμόρφωσης έναντι 3,5 δισ δολαρίων χωρίς τον οπλισμό τους. Ενώ ταυτόχρονα έκανε και αυτοψία σε αεροπορικές βάσεις οι οποίες εξετάζεται να αποτελέσουν τη ‘’φωλιά’’ των Stealth μαχητικών στην Ελλάδα.

Οι Αμερικανοί θα προχωρήσουν σε νέα ανάλογη παρουσίαση με τα τεχνικά, οικονομικά αλλά και χρονικά δεδομένα να μην έχουν αλλάξει κατά πολύ αν και το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το F-35 φαίνεται να έχει αυξηθεί. Έπειτα από τη Φινλανδία και τη Γερμανία που εισέρχονται στο πρόγραμμα οι Αμερικανοί βρίσκονται σε επαφές με Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Τσεχία ενώ ενδιαφέρον για το Stealth μαχητικό φέρονται να εκφράζουν Αίγυπτος, Μαρόκο, Ιορδανία και Φιλιππίνες. Η προτεραιότητα πάντως που δίνει η Ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία MDCA αλλά και η πολιτική βούληση της Ουάσιγκτον και του Κογκρέσου υπέρ της Ελλάδος δίνουν πλεονέκτημα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Αεροπορικό Επιτελείο έχει ήδη προετοιμαστεί εδώ και αρκετές εβδομάδες προκειμένου να υποδεχθεί το Αμερικανικό κλιμάκιο όμως η εξαγγελία του πρωθυπουργού φαίνεται ότι επιταχύνει τις εξελίξεις. Έτσι πέρα από την επικαιροποιημένη πρόταση του JSF PO αναμένεται συνεργασία ώστε η Ελληνική πλευρά να προετοιμάσει την LOR την οποία θα αποστείλει στις ΗΠΑ.

Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτή η κίνηση αναμένεται να γίνει εντός του καλοκαιριού αφού η Αθήνα θέλει να κερδίσει χρόνο. Με στόχο να έχει την απάντηση μέσω LOA σύμφωνα με την θεσμοθετημένη διαδικασία εντός του 2023. Αποδοχή της Αμερικανικής έγγραφης απάντησης ουσιαστικά θα σημαίνει και συμφωνία με το επόμενο βήμα να είναι η διακρατική σύμβαση.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.