Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Φινλανδία: Συντριπτικό «ναι» της Βουλής για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε σήμερα η Βουλή της Φινλανδίας την αίτηση της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ ο πρόεδρος της χώρας εξέφρασ...









Με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε σήμερα η Βουλή της Φινλανδίας την αίτηση της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ ο πρόεδρος της χώρας εξέφρασε την άποψη ότι τελικώς θα καμφθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.
Advertisement

Η φινλανδική Βουλή, με την ψήφο της ενέκρινε σήμερα μια ιστορική αλλαγή πολιτικής του Ελσίνκι, την ανατροπή της παραδοσιακής του ουδετερότητας. Ο πρόεδρος της χώρας, Σάουλι Νιινίστο και η κυβέρνηση αποφάσισαν επίσημα την κατάθεση της αίτησης, ωστόσο το αίτημα έπρεπε να εγκριθεί και από τη Βουλή, κάτι που έγινε με ευρύτατη πλειοψηφία. Από τους 200 βουλευτές, οι 188 ψήφισαν υπέρ και μόλις οκτώ καταψήφισαν το αίτημα, όπως ανακοίνωσε επίσημα, ο πρόεδρος της Βουλής, Μάτι Βανχάνεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο τόνισε ότι η απόφαση δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς επειδή «υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη». «Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα αλλάξει τον βασικό μας τρόπο σκέψης ότι θα επιζητούμε πάντα ειρηνικές λύσεις και είμαστε ένα έθνος που αγαπά την ειρήνη που θα αναζητήσει πρώτα και κύρια διπλωματικές λύσεις σε κάθε σύγκρουση», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

Εναντίον της ένταξης ψήφισαν ορισμένοι βουλευτές από την Αριστερή Συμμαχία, η οποία αποτελεί τμήμα του πεντακομματικού συνασπισμού της Φινλανδίας. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Μάρκους Μουσταγιάρβι, ο οποίος αμφισβήτησε την απόφαση της κυβέρνησης και υπέβαλε σχετική αντιπρόταση, με αποτέλεσμα να γίνει ψηφοφορία.
«Τα σύνορά μας θα γίνουν τα σύνορα μεταξύ της στρατιωτικής συμμαχίας και της Ρωσίας. Οι νέες εντάσεις δεν θα αποτελούσαν κίνδυνο μόνο κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, αλλά μάλλον μια νέα και μόνιμη προϋπόθεση της εξωτερικής μας πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας», είπε, ο Μουσταγιάρβι, βλέποντας από αντίθετη οπτική γωνία, το ίδιο ζήτημα που προκάλεσε την αλλαγή πολιτικής του Ελσίνκι, την ρωσική επιθετικότητα, όπως εκδηλώθηκε με την εισβολή στην Ουκρανία.

Νωρίτερα σήμερα, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων αποφάσισε να προσχωρήσει στην απόφαση της κρατικής ηγεσίας προτείνοντας στην Βουλή να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ η σκανδιναβική χώρα. «Έχοντας ακούσει πολύ μεγάλο αριθμό εμπειρογνωμόνων και έχοντας λάβει τις απόψεις 10 (κοινοβουλευτικών) επιτροπών, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων συμφωνεί με την κυβέρνηση ότι η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτή η απόφαση είναι ομόφωνη», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής Γιούσι Χάλλα-Άχο, σε δημοσιογράφους.
Οι επιπτώσεις

Η σκληρή παρτίδα πόκερ που άρχισε στην ουσία με την άρνηση του προέδρου Ερντογάν να συμφωνήσει στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνεχίστηκε και την απόφαση της Μόσχας να απελάσει δύο Φινλανδούς διπλωμάτες, ως αντίποινα στο αντίστοιχο μέτρο που έλαβε το Ελσίνκι.
Ο Φινλανδός πρεσβευτής στη Μόσχα εκλήθη σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου του υποβλήθηκαν “έντονες διαμαρτυρίες” για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την ρωσική πρεσβεία στο Ελσίνκι. Ταυτοχρόνως του ανακοινώθηκε ότι σε “σε απάντηση των ενεργειών των φινλανδικών αρχών, η ρωσική πλευρά αποφάσισε να απαγορεύσει την παραμονή δύο μελών της πρεσβείας της Φινλανδίας στο ρωσικό έδαφος», όπως ανακοίνωσε η ρωσική πλευρά. Η ανακοίνωση έγινε μετά το “ΝΑΙ” της φινλανδικής Βουλής.
Το παζάρι

Αντίστοιχη απόφαση με της φινλανδικής Βουλής έλαβε σχεδόν ταυτόχρονα και η Σουηδία. Στο πλαίσιο των τουρκικών αντιρρήσεων για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της Σουηδίας δήλωσε σήμερα ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορέσουν να καταλήξουν τελικά σε συμφωνία με την Τουρκία. Η Άγκυρα εξέπληξε πολλούς συμμάχους της στο ΝΑΤΟ όταν ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
“Οι δηλώσεις από την Τουρκία άλλαξαν πολύ γρήγορα και γίνονται σκληρότερες τις τελευταίες ημέρες”, δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο στη διάρκεια ομιλίας στο σουηδικό κοινοβούλιο. “Όμως είμαι σίγουρος πως, με τη συνδρομή εποικοδομητικών συνομιλιών, θα επιλύσουμε την κατάσταση”.
Ο Νιινίστο ανέφερε ακόμα πως μίλησε τηλεφωνικώς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από ένα μήνα και πως το μήνυμα τότε ήταν ότι υποστήριζε μια ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. “Όμως την τελευταία εβδομάδα είπε πως ‘δεν είναι υπέρ΄”, είπε ο Νιινίστο. “Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας. Είμαι αισιόδοξος”, κατέληξε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.